Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Szülői minták és hatások II. – amit láttunk és hallottunk, és amit nem

2017. július 28. - F. Lassú Zsuzsa

szereto_szulok.jpgA szüleink jelen vannak a párkapcsolatainkban, sőt még az ágyunkban is. Aki nem az ágyban szexel, annak a kocsiban, fürdőben, konyhában, de még a szabad ég alatt is jelen lehetnek a saját és partnere szülei. Arról  már írtam, hogy miként furakodnak be kapcsolatainkba a korai kötődésen keresztül, most ennél direktebb hatásokról, a tanult mintákról és attitűdökről írok.

A szexszel kapcsolatos attitűdök mindannyiunk szocializációjának részei. Akkor is, ha soha nem hallottunk és láttunk otthon semmit a szexszel összefüggésben - ekkor éppen ez az elhallgatás és titok volt az indirekt elutasító attitűd jele. Ez az elutasítás ugyanakkor lehet nagyon is hangos, direkt, fenyegetéssel és büntetéssel terhelt, ahogyan az olyan sok családban megfigyelhető.

Nem meglepő módon az erotofília, azaz a szex iránti pozitív attitűd már a családban megalapozódik, és felnőtt korunkban szorosan összefügg a szex gyakorlásával, a vágy és izgalom magasabb szintjével, a szabadabb, rugalmasabb és kielégítőbb szexuális élettel. A korai szexuális nevelés a születéssel kezdődik, a gyermek testére irányuló pozitív, és örömteli, de a határokat már a kezdetektől fogva tiszteletben tartó gondozással. (Most nem merülök bele a szexuális nevelésbe, könyveket lehet vele megtölteni.) Ha ezzel ellentétben a gyermek teste és annak örömei már kezdettől fogva elutasítottak, vagy még rosszabb esetben a gyermek testi és/vagy szexuális bántalmazás elszenvedője, az egy életre kihat a szexhez való viszonyára. A szexuális erőszak az egyik legtraumatikusabb élmény, amit gyermekként át lehet élni, súlyos következményei lehetnek a depresszió, szorongásos zavarok, testképzavarok, vagy személyiségzavar pl. leggyakrabban borderline személyiség kialakulása, mely zavarok mindegyikéhez társulhatnak szexuális zavarok. Ha Ön szexuális trauma elszenvedője, javaslom keressen a problémára szakosodott pszichoterapeutát, aki segít  az élmény feldolgozásában, a gyógyulásban. A NANE egyesület képzett aktivistái is várják a telefonhívásokat a párkapcsolati erőszak elszenvedőitől. A hívás anonim és elindíthat egy feldolgozási folyamatot.

De az erotofóbia, a szexszel kapcsolatos negatív attitűd (szélsőséges esetben irtózás) kialakulásához nem kell bántalmazottnak lennünk, elég ha szüleink elutasították, büntették a szexuális kíváncsiságot, esetleg megszégyenítettek gyermekként vagy serdülőként egy helyzetben, ami testi jó érzésekhez kötődött. A lélek gyorsan tanul, elég akár egyetlen traumatikus esemény, hogy maga a helyzet és az ahhoz kapcsolódó minden inger negatív színt kapjon, letiltódjon, undorral, félelemmel, szégyennel égjen össze. Ezeket a korai kondicionált működésmódokat a szexuálterápia segítségével módosíthatjuk, építhetjük újra, egészségesebb, örömtelibb szexualitást kialakítva.

Az sem mindegy, szüleink egymáshoz fűződő kapcsolata milyen mintát ad nekünk. Sokunknak nem adatott meg, hogy szüleinket pozitív modellnek láthattuk, akik tisztelik és szeretik egymást, gyermekeik előtt felvállalják az intimitást, de nem mennek túl azon a határon, ami már veszélyes lehet egy gyermek szexuális fejlődése számára. Nehéz dolog szerető partnereknek maradni szülőként, de ezzel a gyermekeink számára is fontos üzenetet adunk át: a szex jó, egészséges dolog, amit felnőtt emberek egymás kölcsönös örömei érdekében tesznek. Nem mindegy azonban mennyit láttatunk ebből a gyermek számára. A csók és ölelés visszafogott formái bele kell, hogy férjenek a gyermek előtti kimutatott szeretet megnyilvánulásiba, azt üzenik a gyermeknek, hogy szülei tisztelik, szeretik, vonzónak tartják egymást. Sok fiatal felnőtt mesél boldogan arról, milyen jó látni, hogy szüleik még idős korukban is így szeretik egymást, és kimutatják egymás felé érzelmeiket. Ennél tovább azonban ne menjünk!

A szülők szexuális aktusainak rendszeres megfigyelése épp olyan ártalmas a gyermek (majd serdülő és felnőtt) számára, mint a teljes elhallgatás. A felvilágosult szülőknek nem kell a gyermek előtt szexelni, vagy megosztani a gyermekkel kedvenc pozitúrájukat és maszturbációs technikájukat ahhoz, hogy a szexszel kapcsolatos elfogadó, kíváncsi, de a szemérem és társadalmi normák határait betartó serdülőt, majd felnőttet neveljenek! Az ilyen nyílt és direkt, de nem az életkornak megfelelő és pláne nem a gyerek érdeklődésére és fejlettségére építő szexuális beavatás inkább árt, mint használ. Ha szülőként olvassa ezt az írást, javaslom, hogy látogasson el a yelon.hu oldalra, ahol sok hasznos tippet talál, hogy beszéljen gyermekével a szexről, vagy mit tegyen, mondjon, ha gyermeke meglátja önöket szex közben!

A szülői tiltó, büntető attitűd gyakran fakad vallási megfontolásokból. A legtöbb vallás korlátozó a szexszel kapcsolatban, de kevés megnyomorítóbb dolog van, mint a tanításokat mereven értelmező szex-ellenesség, amit a keresztény egyházatyák hangoztattak a középkorban, és ami a mai napig érezteti hatását. Az ókori görög és római szabadosság ellenpontjaként megjelent gondolkodás a szexet bűnösnek, a lelket veszélyeztetőnek tartotta, és csak gyermeknemzés céljára engedélyezte. Ehhez társult a nők - mint a bűn és kísértés forrásai - elutasítása, alacsonyabb rendűnek és erkölcstelennek tételezése. Régen nem élünk a középkorban, de sok vallásos családban még mindig inkább ez a - nem is annyira bibliai, mint inkább dogmatikus - szexuális attitűd van jelen. Pedig használhatnánk a Biblia más részeit is, az Énekek éneke éppen pozitív hozzáállásával adhatna inspirációt szerelmes szavakhoz, vágyfokozó mondatokhoz!

A pozitív szexuális attitűd felnőtt szexualitásunk fontos alapja. Ha gyermek- és serdülőkorunkból nem származik semmi jó, hát felnőttként kell megszereznünk és felépítenünk a szexhez való elfogadó és örömteli hozzáállást. Kezdhetjük az alapozást nyitott, de mértéktartó könyvekkel, blogokkal (mint ez itt :-), de ha több segítségre van szükségünk, forduljunk bizalommal a szexuálpszichológushoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr5212682827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2017.07.28. 18:46:13

A szexhez való elfogadó és örömteli hozzáálláshoz megfelelő partner is kell, akit viszont nem lehet megszerezni, ha nem megfelelő a hozzáállás. Ráadásul a társadalomban tömegével élnek különféle problémákkal megvert emberek, így fokozottan nehéz megfelelő partnert találni köztük. Arról nem beszélve, hogy miért akarna egy kvázi egészséges ember összeállni egy kvázi problémással? Neki abban mi lenne a jó?

csakférfi 2017.07.28. 18:57:32

@steery:
Az intimitás a kapcsolatban megélt közelségből, feltárulkozásból, a másik felé való teljes nyitottságból származik, aminek egyértelműen legjobb példája a párkapcsolati szex. Ez, a többi személytelenebb szexuális aktivitással szemben, a kölcsönös örömszerzésen, a saját és a másik testi-lelki jóllétének gazdagításán, a kapcsolat elmélyítésén, építésén alapul. A szexben megélt párkapcsolati intimitás azon a bizalmon alapul, ami éppen a kapcsolat fejlődésével, annak időben való előrehaladásával jön létre, ahogyan a gyermek is kialakítja a bizalmat szüleivel szemben. Nem véletlenül, a koragyermekkori kötődéshez hasonlóan, a felnőtt párkapcsolatokban megélt kötődés biztonsága a kapcsolatban megélt bizalommal és intimitással, s ezen keresztül a kapcsolati elégedettséggel szorosan együttjáró tényező. Ezt a bizalmat nem hozzák létre az egy éjszakás kalandok, a párcserélős swinger klubok, vagy a prostik – noha nyilván szexuálisan ezek is izgalmasak és kielégítők lehetnek, sajnos a testi-lelki jólléthez nem járulnak olyan mértékben hozzá, mint a tartós párkapcsolatok."

Vagyis ha nincs ez a minta a szüleiben akkor a gyerek nem fejlődik normálisan szexuálisan??
Ezt akarja a poszt most elhitetni velünk??
Mert tőle idéztem.

Almandin 2017.07.28. 19:41:12

@steery: Ezzel nem értek egyet. Ha valakinek normális volt a pszichoszexuális fejlődése gyermek-és serdülőkorában, akkor ez később nem fog negatív irányba változni, akkor sem, ha nem lesz igazán jó párkapcsolata. Itt az alapbeállítódás a lényeg. Ha valaki azt tapasztalta, hogy a szex bűnös dolog, a nemi témák szégyellni-és titkolnivalóak, akkor az az ember szégyennel fog nemi életet élni felnőttként (súlyos esetben sehogy, az aggszüzek nagy része ilyen nevelést kapott). A keresztény vallásos nevelés ilyen téren súlyos traumákat hozhat létre (elnézést, vallásosok). A katolikus hit szerint még a maszturbálás, sőt, a fantáziálás is bűn, amit, ha nem gyón meg valaki, akkor gyehennára kerül. Ezért is az a véleményem, hogy a kereszténység a pozitív hozadékai ellenére is egy bűntudatkeltő, lelkileg betegítő vallás.

csakférfi 2017.07.28. 20:03:01

@Almandin:
:) :)
"Itt az alapbeállítódás a lényeg. Ha valaki azt tapasztalta, hogy a szex bűnös dolog,"

Tehát azt állítod aki anya nélkül nő fel...mert a szülei elváltak 2,5 évesen pl.-ul
Aki keresztény "értékrendet " mint példát kapott hiszen a környezete mélyen vallásos volt.
Ezelőtt 40 évvel

" A katolikus hit szerint még a maszturbálás, sőt, a fantáziálás is bűn, amit, ha nem gyón meg valaki, akkor gyehennára kerül. Ezért is az a véleményem, hogy a kereszténység a pozitív hozadékai ellenére is egy bűntudatkeltő, lelkileg betegítő vallás. 2
Akkor betegessé válik sexuálisan és mentálisan???
Tényleg ezt állítod??

Netuddki. 2017.07.28. 20:28:58

@Almandin: Ostobaság. Hallgasd meg Pál Feri atyát!

Almandin 2017.07.28. 20:42:03

@Netuddki.: Tudom, hogy Pál Feri atya egy nagyon népszerű katolikus pap, okos is. Vannak vallásos ismerőseim-barátaim, de köszönöm szépen, a kereszténységből többet nem kérek. Ugyanis régebben vallásgyakorló katolikus voltam, így elég jól ismerem a katolikus tanítást ebből a szempontból. A katolikus vallás még több ezer éve alakult ki, akkor még nem állt rendelkezésre professzionális pszichológiai tudás. Egyéb tudás is alig, akkor még pl. a villámról hitték azt az emberek, hogy istennyila, természetfeletti eredetű.
Amúgy nem tudsz megtéríteni. Egy népszerű pap-pszichológus se tudna, mert nem vagyok befolyásolható, és akolmelegre sincs szükségem. A legtöbb friss megtérő magányos, tartozni akar valahová és vágyik arra, hogy megmondják neki, mit gondoljon, hogy éljen. Na, arra sincs szükségem.

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.28. 21:59:46

@csakférfi: A szöveg valójában nem erre utal, egy szóval sem mondja, hogy ha a szülőkben "nincs ez a minta" akkor a gyerek nem fejlődik normálisan szexuálisan. Annyit mond, hogy a felnőtt kötődés, ami a partnereket egymáshoz köti, hasonlít a gyermekkori kötődéshez, mert mindkettő a bizalmon alapul. De az tény, hogy a biztonságos gyermekkori kötődést nélkülöző felnőttek valószínűbben lesznek a párkapcsolataikban bizalmatlanok, féltékenyek vagy a kötődést kerülők, és ez a szexuális kapcsolatra is kihat. Röviden ez a szöveg értelme.

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.28. 22:05:22

@steery: Rengeteg kvázi egészséges ember választ kvázi problémásat, mert elsőre nem látszik a probléma, sőt olyan is van, amikor a probléma izgalmas személyiségnek álcázza magát. A "kvázi egészségesek"-nek is lehetnek vakfoltjai, sérülékenységei - mindannyiunknak vannak. Ezek sokszor vonzzák egymást. És igen, tényleg nehéz megfelelő partnert találni, főleg hogy sokan magukat se nem ismerik, se nem szeretik. De minden felnőtt felelős saját magáért és ha felismeri a gondjait, akkor már tett egy lépést a megoldás felé. A lelki segítség pedig ma már nem elérhetetlen.

Almandin 2017.07.28. 22:09:08

@Netuddki.: Ráadásul Pál Ferinek, úgy tűnik, nincs pszichológusi végzettsége.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.29. 07:09:37

Eleve téves hozzáállás a szexre összpontosítani.

Alick 2017.07.29. 09:32:16

@Almandin: Sok embernek van jó pszichológiai érzéke végzettség nélkül is.
Ugyanakkor van végzett pszichológus, aki még a saját lelki problémáiból se tud kikászálódni.

Alick 2017.07.29. 09:33:40

@MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Valóban nem jó, ha a tisztelendő úr a ministránsfiú zsenge ánuszára összpontosít. :)

Farkasbab 2017.07.29. 11:28:31

@Almandin: nincs is, mert nem pszichológus. mentálhigiénés szakember.

csakférfi 2017.07.29. 18:19:19

@F. Lassú Zsuzsa:
". De az tény, hogy a biztonságos gyermekkori kötődést nélkülöző felnőttek valószínűbben lesznek a párkapcsolataikban bizalmatlanok, féltékenyek vagy a kötődést kerülők, és ez a szexuális kapcsolatra is kihat"
nekem mindig az a "problémám " az állításokkal hogy aki állít valamit azt honnan a búbánatból veszi ténynek??
Tehát azt állítod hogy a pszichológus -mint szakember- biztonságos kötődést tud a gyerekben kialakítani.
Azaz a pszichológusok gyerekei a legkiegyensúlyozottabbak és a legboldogabbak.(mivel ők is merik a lélek titkait....Freud bácsi után szabadon.(igaz hogy a " lélek" szó elég ködös meghatározás)
Kvázi a leghosszabb ideig is élnek.
Nahát...ilyent.
Kérdeznék én tőled valamit.
Végzett már valaki ebben a témában kutatást a pszichológusokra és pszichiáterekre vonatkozólag.
A gyerekek sorsára tekintettel?
Kíváncsi lennék ezek eredményére.
Hány drogfüggő
Hány börtönviselt.
Hány öngyilkos.
Hány mentális problémával küzdő.
-
-
stb.
Szóval van ilyen kutatás??

csakférfi 2017.07.29. 18:21:12

@Farkasbab:
"mentálhigiénés szakember"
Ki?
Pál Feri atya?

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.07.29. 19:14:17

@csakférfi: két kínai áll a patakparton, és a fickándozó halakat nézik.
- Nézd, fickándoznak a halak. Ez az ő játékuk.
- Honnan tudod te, aki nem vagy hal, hogy mi az ő játékuk?
- Honnan tudod te, aki nem vagy én, hogy nem tudom, mi a halak játéka.

A tények mögött tapasztalat van, személyes, meg nem kevés. Azt a fránya diplomát piszokul nem ingyen adják ám. Továbbá van különbség az egyéni tapasztalat, meg az egyénként megélt szakmai tapasztalat között.

csakférfi 2017.07.29. 20:03:48

@Dworkyll:
Megtennéd nekem hogy a diplomát mint értéket nem tekinted mérvadónak??
Továbbá nem állítasz olyant hogy "szakmai" tapasztalat!

"Végzett már valaki ebben a témában kutatást a pszichológusokra és pszichiáterekre vonatkozólag.
A gyerekek sorsára tekintettel?
Kíváncsi lennék ezek eredményére.
Hány drogfüggő
Hány börtönviselt.
Hány öngyilkos.
Hány mentális problémával küzdő.
-
-
stb.
Szóval van ilyen kutatás?? "

Amennyiben a "szakmai" tapasztalat egybevág az élettel.Akkor nincs a pszichológus gyerekek között
Drogfüggő
Börtönviselt
Mentális problémákkal küzdő
Öngyilkos.
.
stb.
Amennyiben mégis van akkor a "szakmai" tapasztalat = a nullával.Mert nem tudja alkalmaznia saját életére és gyerekeire vonatkozólag....tehát csak egy kibic.
A tanultság pedig az illúzióval egyenlő.
Érthető vagy fejtsem ki bővebben??
Hasonlat.
Én megtanultam hegeszteni.
Alkamazásképp a tanultakat két darab vasat a fizikai és kémiai törvényeknek megfelelően összehegesztem az arra alkalmas eszközzel.
Az esetek száz százalékában .
A halak fejével meg nem tudok gondolkozni.
Így azt sem állítom hogy "ficánkolnak".
Tehát ne anekdotázz nekem , mert az csak ferdítés.

csakférfi 2017.07.29. 20:04:57

@Farkasbab:
Pap, maradjunk ennyiben.
:) :)

Farkasbab 2017.07.29. 20:14:51

@csakférfi: már a 2010-es kötete hátlapján is ott van: a SOTE Mentálhigiéné Intézetének tanára, szakterülete a segítő és lelki gondozói kapcsolat. régóta vezet önismereti csoportokat, többek közt a Magyar Pszichodráma Egyesület keretében.

mi ezen a hihetetlen?

csakférfi 2017.07.29. 20:30:21

@Farkasbab:
Nem írtam hogy "hihetetlen".
Csak annyit hogy pap.
Mellesleg vannak jó meglátásai.
Nekem mégsem mérvadó.
Hogy miért??

"Nagyobb házak, kisebb családok;
Több háztartási gép, kevesebb idő;
Több végzettség, kevesebb ész;
Több tudás, kevesebb bölcsesség;
Több szakértő, több probléma;
Több gyógyszer, kevesebb egészség.

A Holdra mentünk, és visszajöttünk,
De az új szomszédhoz át nehezen jutunk.
Több számítógép több adattal,
Több másolatot készít mint valaha,
És mi egyre kevesebbet érintkezünk.

Sok mennyiség és kevés minőség,
Gyors étel és lassú emésztés,
Nagy emberek és kicsiny jellemek,
Magas profit és sekély kapcsolatok.

Olyan kor,
Mikor sok van az ablakban,
De semmi a szobában.

(XIV. Dalai Láma: Korunk paradoxona)

Többek közt ezért.
Mert...
Több végzettség, kevesebb ész;
Több tudás, kevesebb bölcsesség;
Több szakértő, több probléma;

A szakértők generálják s nem megoldják a problémát.
Erre utal a "megmondó ember"
:) :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.07.30. 07:11:52

@csakférfi: "Megtennéd nekem hogy a diplomát mint értéket nem tekinted mérvadónak??".

Őőő, nem. Miért tenném? Elismerem, a diplomások között is, ahogy mindenhol, vannak hülyék. De ebből nem az következik, hogy minden diplomás hülye, hanem hogy egy hülye is tud diplomát szerezni. A nagyon hülyéktől még el is veszik.

A pszichológusok gyerekeire vonatkozó kutatás mit igazolna?

A hegesztés, bocs, de kicsit egyszerűbb feladat, mint a lélekkel dolgozni. Percek alatt túl voltál rajta, objektív, és gondolom nem dumált bele sem a párod (aki jó eséllyel nem szakmabeli), sem a szüleid, a nagyszüleid, a párod szülei és nagyszülei, sem pedagógusok tucatjai, sem kortársak sok tucatjai, százai. Hogy csak a nagyobb befolyásoló faktorokat említsük. Már a genetikán kívül. Így azért nem sok sportértéke van. Arról a kettős mércéről meg most ne beszéljünk, hogy egy sokéves munkával megszerezhető diplomát lesöpörnél, mert "csak", és helyette érvelsz egy (jobb esetben) szakmunkásvizsgával. Köszi ;-)

Bocs, a humán tudományok már csak ilyenek, nem két darab vassal dolgoznak, hanem - most leegyszerűsítem - valószínűségekkel. De azokkal, köszönik szépen, elég jól. Az eredmények igazolják ,őket. Ez a Pál Feri atya gondolod népszerű lenne ennyire, ha nem tudna segíteni a hozzá fordulókon?

"A szakértők generálják s nem megoldják a problémát.". Aha. Ez egy olcsó és félrevezető hazugság. Műszaki példát mondok, hogy te is értsd: Novoth Tibi. (totalcar.hu/24ora/?s=Keres%C3%A9s&tol=2000-06-08&ig=2015-04-21&szerzo=Novoth+Tibor&rovat=totalcar&cimke=C%C3%ADmk%C3%A9k+keres%C3%A9se)

Ha szerinted nincs szükséged segítségre, vagy nem tudod elfogadni, az a te dolgod. Nem kötelező ezt a blogot se olvasni, lehet továbbhaladni. Csak aztán ne csodálkozz, hogy az autód nem indul el, vagy ha beindul, senki nem akar melléd ülni.

csakférfi 2017.08.02. 19:50:10

@Dworkyll:
Megtanultam szerelni.
Megtanultam vetni,szántani,aratni.
Megtanultam gépeket tervezni.
Megtanultam mechanikai szabályokat és fizikai törvényeket hogy ezek működjenek hosszútávon.
Nekem nincs szükségem az általad nagyra tartott "diplomás" szakértőkre.
Honnan veszed hogy segítenek???
Talán a "betegeik" akik "meggyógyultak 100-120 évig élnek??
Olyan boldoggá lesznek a "szakérő segítségtől"??
Tényleg nem veszed észre mekkora ellentmondás ez??

"Ez egy olcsó és félrevezető hazugság."
A hazugság az hogy egyre bonyolultabb gépeket építenek de nem tartósakat.
tervezett elavulás!4--Mons ez neked valamit.
leírom gyakorlatban.
megtervezek egy számodra használható gépet ami könnyebbé teszi az életedet a mindennapjaidat.
beleépítek olyan mechanikai "gyengítést" ami két év múlva használhatatanná teszi.azaz elromlik.
erre Te kérsz tőlem segítséget és én jó pénzért segítek neked.
így Te tartasz el engem mivel én munka nélkül segítettem rajtad.
Te meg boldog vagy hogy modern eszközt használsz.Amit néha szervizelni kell.
magyarul becsaptalak.csak te hiszed hogy segítettem neked hogy az életed és a mindennapjaid kényelmesebbé váljanak.
na ezt csinálják a life coach.-ok,terepauták,pszichiáterek,pszichológusok.

:) :)

csakférfi 2017.08.02. 19:58:17

@Dworkyll: www.perkor.hu/anyagminosegek-osszehasonlito-tablazata
Mág valami.
Te nem ismered ezen mechanikai tulajdonságokat és törvényeket.
Sem nem az emberi viselkedés és azok "mozgató rugóit".
Én meg rájöttem valamire ami alapján ........!
Számomra egyszerű az ember.
Így Te is.Meg a "szakértő" is.
:) :)
Ők is csak emberek.Mint te vagy én.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.02. 21:25:43

@csakférfi: :)))) Te tényleg az anyagminőségek összehasonlító táblázatával meg a tervezett avulással érvelsz egy szexuálpszichológiával foglalkozó blogban??? Mit is mondhatnék erre?

Sok sikert kívánok neked a magánéletben! :D

csakférfi 2017.08.03. 01:43:20

@Dworkyll:
:)
Te hiszel el mindenféle mende-mondát a "tekintélyeknek".
Gondoltam van olyan érv mint a tied.
:)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.03. 13:23:20

@csakférfi: Ne csúsztass! Tekintélyről itt nem beszélt senki rajtad kívül, én tudásról és tapasztalatról. Innen nézve roppant szórakoztató, hogy a traktorkormány mögül ekézed a mérnököket, de hitelesnek azért nem nevezném.

csakférfi 2017.08.04. 04:05:21

@Dworkyll:
Tessék?
1985 ben érettségiztem.Gépi forgácsoló szakon.
1989 bem a szakdolgozatomat a "készülékek és kivágószerszámok mechanikai jellemzőiből "írtam.
Falum nőttem fel és apám gazdaságában dolgoztam amíg a nagy csrpel vas és fémmüben nem kezdtem el dolgozni.
3 fiam van 2 házasságból .
20 év után elváltam. 6 éve második házasságomat élem.
Anya nélkül nőttem fel mert a szüleim 3 éves koromban elváltak. Apámnál maradtam aki kétszer nősült még az első után.
Sohasem láttam a szüleimet hogyan szexelnek. Nem is voltam kiváncsi rá.
Ezért marhaság a poszt.
Meg a te "traktorkormány" hasonlatod.
Vannak mérnök barátaim. Abban egyetértünk hogy a diploma nem mérvado.
Erre kértelek. Bakker mit képzelsz valami tahonak hiszel aki csak ugy ide-oda vagdalkozik tapasztalat mélkül?
Volt szerencsém az első házasságomból megismerni a pszichomókusok észjárását.
Kösz . Meghagyom az olyan orruknál fogva vezethető tapasztalatlam csitriknek mint te.
Bskker! Keress mást akin levezetheted a kisebbségi frusztációidat.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.04. 11:29:11

@csakférfi: megint csúsztatsz. " Abban egyetértünk hogy a diploma nem mérvado" Nem, nem értünk egyet. Azt mondtam, hogy a diploma nem _garancia_. Úgyis mondhatnám, hogy szükséges, de nem elégséges feltétel. Érzed a különbséget?

Ott követsz el hibát, hogy általánosítasz egy kis mintából: találkoztál valamennyi balfék diplomással, tehát a diploma értéktelen. "Megismerted a pszichomókusok észjárását", tehát a pszichológusok haszontalanok. Hát, a számodra lehet, pedig még így, egy blog kommentfelületén is látszik, hogy lenne nekik munkájuk veled: az hogy három évesen az apádnál helyeznek el, az még ma is piszok messze van a triviálistól, hát még a hetvenes évek elején.
De az is látszik, hogy nehezen fogadod el a segítséget.

A tanácsadás biznisz piszokul kétszereplős ám: adhat neked tanácsot személyesen Yoda is, vagy bármilyen okos ember, a te felelősséged, hogy azt megfogadd. Az nem ér (pontosabban a te bajod), ha megmondják neked a tutit, műszaki témában is akár, te viszont "jobban tudod" és figyelmen kívül hagyod. Viszont disztingválás nélkül savazni a szakértőket nettó butaság.

És persze ez se fekete-fehér, olyat is láttam már, hogy valaki tanácsadóhoz fordult, de nem azért, hogy "megtudja a tutit", mert azt már "tudta" hanem hogy érveket, ideológiát találjon a döntéséhez. Ez is valami.

csakférfi 2017.08.04. 21:26:18

@Dworkyll:
Igen. A."tanácsadás piszokul kétszereplős".
A tanácsadó ezesetben a pszichomókus, te meg a beteg.
Te fizetsz azértneki hogy a "valós" vagy valótlan problémáidad megoldja. Illetve perspektívát , lehetőségek közt választhatsz.
Ugynevezett belső munkával te aző hatékony (heti néhány óra beszélgetéssel) közremüködésével.
Ehhez "kettős kötést" alkalmaz.
Szeretet és tisztelet részedről az irányába.
Most is ezen a blogon ez történik.
Te elfogadod .....sőt kritika nélkül mellé állsz ebben a logikai sémában. Nevezzük "szakember attitűdnek".
Ezesetben itt te azonosulsz az általa felvázolt szerepekkel elfogadod ezen felállást.
Tehát te és ő jó.
Mivel ezt én kritizálo én meg a rossz.
Ez újabb hibás logikai séma.
A "szakember" ésa te részedről.
Meg is mondom miért.
Azért mert te egyedül ......az ő segítsége nélkül is megoldhatnád. Mivel szellemi és emberi tulajdonságaid erre képessé tesznek.
Csakhogy a mostani tekintélyelvü orvos-beteg viszony ezt számodra lehetetlenné teszi.
Szocializálodtál! Azaz kritika nélkül nézel fel olyanra aki bizonyos témakörökben többet tud mint te.
"A tudás hatalom"
A te estedben a szakember hatalmaskodik....kvázi élősködik rajtad. Mert többet tanult.
Te pedig ennek örülsz.
Szóval bekajálod az aktuális papi trendeket.
Te a nyáj ő pedig a pásztor.
Nos akkor kivel is van dolga ennek az ún. szakértőnek?
Merthogy az én tapasztalatom az hogy te egyedül....vagy bármely más ember megoldhatnád a szakértő tekintély által rád vetített problémát.
Ez nem könnyü. Kiforrott személyiség és kritikus gondolkodás szükségeltetik hozzá.
Sajnos ezt te a szüleidtől nem kaptad meg.
Ezért nem vagyok én a pszichomókus páciense.
S nem vagyok rossz.
Ez is csak e te fantáziádban létezik.
Jó és rossz.
Naív vagy. Befolyásolható és tapasztalatlan.
Igazi kincs vagy ...........a "szakembereknek".
Ilyenek tartják el őket pénzzel s mindenféle ajándékokkal.
Régen itenre hivatkoztak. Most meg a tudományra. Hogy jól éljenek a rájuk ruházitt (diploma) hatalomnál fogva.
Van-e még olyan amit tudni szeretnél?
:) :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.04. 22:30:04

@csakférfi: Látod, pont erről beszélek, amikor azt mondom, hogy nehezen fogadod el a segítséget. Galabintottál köré egy ideológiát, ami nyomokban tartalmaz ugyan igazságot, de sületlenségeket sajnos sokkal többet. Kezdve azzal, hogy a pszichológus nem betegekkel foglalkozik, mert az a _pszichiáter_. Az egy másik szakma. És így tovább.
Ez azért gáz, mert te jól körbeszőheted magad ezekkel a téveszmékkel, és még jól is érezheted magad közben (mely esetben valóban nem pszichológusra van szükséged), de a veled élőknek azért ezzel a "segítséghárító üzemmóddal" nem teszed könnyebbé az életét. Értük kár. Ha fontosak neked, akkor ezen azért gondolkozz el.

Képzeld, van olyan hogy információs aszimmetria. Amikor valaki valamilyen témában többet tud nálad. Ezt így el tudod fogadni? Az összes többi tekintély, érzelem meg tisztelet témát most hagyjuk, azt csak te vetíted ide. Valaki többet tud nálad. Igen nem. Létezik ilyen?

csakférfi 2017.08.05. 07:01:48

@Dworkyll: i: Látod, pont erről beszélek, amikor azt mondom, hogy nehezen fogadod el a segítséget. ............A feleségem a legjobb segítőm. Mintahogy neki meg én. Számodra hihetelennek tünik. Mégis így van. Sokat beszélgetünk és ezért figyelünk egymásra. Az én véleményem mérvadó neki. Nekem meg az övé. Pszihomókusok tekintetében egyetértünk. Ő női szemmel tekint rájuk én férfiként. Avéleménye ugyanaz. Erről sokat beszélgettünk. Igy a gyerekeink is ismerik ezen álláspontunkat..Tehát ebből kifolyólag butaság amit írsz. Ha lenne harmonikus boldog párkapcsolatod( ami nincs) nemírogatnál blődségeket a segítségről.
. Kezdve azzal, hogy a pszichológus nem betegekkel foglalkozik, mert az a _pszichiáter

Ismételten a tudatlanságodról teszel tuságot.
A pszichiáter doktori fokozattal és általában belgyógyász orvosi diplomával rendelkezik.
Hoga van gyógyszeres kezelés égy ógyszerek felírására. Mivel ő a"nagyobb elmebajok az ún. "nem pszichomatikus" betegekkel foglakozik.
A pszichológus az aki a "könyebb esetekkel" ún. pszichoszomatikus ,azaz terápiával oldható betegekkel foglalkozik.
Vagyis mindkét esetben a páciens mentális sérülésének foka a döntő.. Ez is tévedés részedről.
Képzeld, van olyan hogy információs aszimmetria. Amikor valaki valamilyen témában többet tud nálad. Ezt így el tudod fogadni? Az összes többi tekintély, érzelem meg tisztelet témát most hagyjuk, azt csak te vetíted ide. Valaki többet tud nálad. Igen nem. Létezik ilyen?
Igen létezik.
A lényegen azonban nem változtat.
Érthető?

csakférfi 2017.08.05. 07:39:57

@Dworkyll:
Haza értem és nem mobilról pötyögök.
Mivel éjszakás voltam a héten.
Talán nem ütök annyit mellé mint a rázkódó buszon.
Folytatom mert a téveszmék nem engem zavarnak hanem téged.
Tehát a pszichológus a pszichoszomatikusokkal foglalkozik főiskolai végzettséggel.
A pszichiáter pedig diplomával rendelkező orvos akinek joga van gyógyszert felírni.
.
IEz azért gáz, mert te jól körbeszőheted magad ezekkel a téveszmékkel, és még jól is érezheted magad közben (mely esetben valóban nem pszichológusra van szükséged), de a veled élőknek azért ezzel a "segítséghárító üzemmóddal" nem teszed könnyebbé az életét. Értük kár. Ha fontosak neked, akkor ezen azért gondolkozz el."

igen sokat szoktunk gondolkozni a nejemmel hogy miért van ennyi mentálisan sérült ember.
Ő egy pénztárban dolgozik jegyeket ad el .Utazni szándékozó embereknek.Beszél más nyelven is a magyaron kívül.
De a leg értetlenebbek a magyarok.Ez a véleménye.
Ha nem lenne üveg mögött már leköpték vagy megölték volna.
Hidd el annyi frusztrált beteg van szabadon.
Azok nem mi vagyunk.
Azért kerestük ennek okát mert érdekelt mindkettőnket a "lélektan".
Ebből kifolyólag nem vagy ebben nekem partner.
Sőt sértegeted a családomat és a gyerekeimet.
Előrevetítvén az általad jósolt rosszat.
Mivel érveid elfogytak.
Ráadásul igen hézagos a tapasztalatod is.
Fordulj ...............ahová a "lelked" kívánja.
idővel szükséged lesz rá.
Ha szerencséd lesz akkor egy valódi párkapcsolatban élhetsz és az utóbbi állításom hazugság !!
Ennek minimális az esélye a mentális állapotodat tekintve.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.05. 09:25:43

@csakférfi: Miért érzel késztetést arra, hogy másodpercek alatt cáfolható sületlenségekkel égesd magad? A személyesekre nem reagálok, mert teljesen felesleges, de bedobtál ide pár téveszmét, amelyekért kár lenne, ha nem állna itt a cáfolatuk.

Pszichológus diplomát nem szerzel főiskolán, bocs. Amit főiskolán szerezhetsz az a "viselkedés elemző", 3 éves. A szexuálpszichológus téma meg nettó hét év, és _két_ diploma, a normál pszichológusi után (5 év képzés) a szexuálpszichológusi (2 év képzés) az szakvizsga, és ahhoz is kell írni egy diplomamunkát.

Ahogy a pszichiáter-pszichológus munkaköröket meghatároztad, hát az valami parádés :)

"Mivel ő a"nagyobb elmebajok az ún. "nem pszichomatikus" betegekkel foglakozik."

Mi van??? :DDDD

"A pszichológus az aki a "könyebb esetekkel" ún. pszichoszomatikus ,azaz terápiával oldható betegekkel foglalkozik."

Nem volt egyszerű dekódolni ezt a mondatot se, de fogjuk rá, hogy sikerült. Kábé az vele a probléma, minth azt mondanád, hogy nem megyek le a boltba, mert ott csak tejet és kenyeret lehet kapni. Azért mert te csak ilyen boltot láttál eddig, a többségében van más is ;-)

Visszatérve a pszichológusokhoz, elsősorban _nem betegekkel_ foglalkoznak, hanem főleg olyanokkal, akiknek problémájuk, vagy megoldandó feladatuk van, és szakértő segítséget szeretnének, az adott dolog _lelki_ oldalához. Lásd pl. sportpszichológusok. (Zárójel: Csernus _nem_ sportpszichológus, úgyhogy vele ne érvelj)

Ha még életedben nem találkoztál pszichológussal, vagy mert belefutottál egy isten tudja milyen élethelyzetben egy kóklerbe, nem kéne általánosítani. Lásd mint a fent emlegetett diplomatéma. Találkoztam már részeges szobafestővel. Mégsem mondom, hogy minden szobafestő alkesz. Látod, ilyen egyszerű :)

csakférfi 2017.08.05. 17:02:13

@Dworkyll:
Pszichiáter a pszichotikus gyüjtőnevű betegekkel foglalkozik .
A pszichológus a pszichoszomatikusokkal.

hagyjuk!!
20 évvel ezelőtt a volt exem járt pszichiáterhez.pszichoszomatikus tünetet diagnosztizáltak nála.
barátságba kerültünk a "pszichomókus " házaspárral.
A férfi pszichológus volt a nő pszichiáter.
A feleségem amolyan pótanya -ként tekintett rá.Nem volt kókler.
Összejártunk.
Mondanom sem kell végül elváltak......mi is.
Azóta meghalt mindkettő.
nem válaszolok többet.
Felesleges,mivel tudom hogy a gondolkodásom....unk. eléggé "szélsőséges".
Te viszont a tiedet tévedhetetlennek adod el.Annyira beleéled magad a "lélek" ismerőinek írásaiba.
süti beállítások módosítása