Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Idősebbek is elkezdhetik! Sőt, abba se hagyják!

A szex időskori pozitív hatásai, és a gátak, amik ellene dolgoznak

2017. augusztus 01. - F. Lassú Zsuzsa

A szexualitás felnőtt életünk egyik legfontosabb örömforrása, a legtöbbünknek nagyban hozzájárul a testi és lelki jóllét állapotához. A szexuális elégedettség szorosan összefügg a párkapcsolati elégedettséggel, önértékelésünk testi és pszichológiai dimenzióival, énhatékonyságunkkal, jóllétünkkel. A szexuálisan aktív, abban rendszeresen örömöket találó személyek egészségesebbek, immunrendszerük hatékonyabban működik, és mentálisan is egészségesebbek. Éppen ezért az élethosszig tartó szexuális aktivitást gyógyszer helyett receptre kellene felírni az orvosoknak! Sajnos azonban Magyarországon (szemben például Dániával - videó lentebb) ezzel ellentétes megközelítés az elterjedt.

Az idős magyarok fele egyáltalán nem él szexuális életet

Az életkor és a kapcsolatok előrehaladásával a párok gyakran egyre kevesebbet szexelnek. Egy reprezentatív szexkutatásban, amit a Medián végzett 2007-ben, a magyar 60 év felettiek 50%-ának egyáltalán nem volt szexuális élete! A szexualitás ugyanakkor nem megvetett az idősek körében, sőt a kutatás szerint az érettebb korosztály sem utasítja el a megszokottól eltérő szexuális aktivitásokat. 45%-uk elfogadhatónak tartja az orális szexet, 25%-uk pedig akár az anális szexbe vagy a szerepjátékba is bele mer gondolni. De nem műveli, fele a megkérdezetteknek még a hagyományos formákat sem! Ugyanakkor a kutatások szerint a szexuálisan aktív időseknek a szex éppannyi örömöt okoz, mint a fiataloknak. Miért hagynak fel az idősek az örömnek ezzel a nagyszerű formájával?

Az özvegyek a legsérülékenyebbek

Az egyik legegyszerűbb magyarázat a partner hiánya, ami főleg az idősebb nőket sújtja, mivel a férfiak átlagban 7 évvel hamarabb halnak meg, mint a nők (Magyarországon a várható élettartam 2016-ban 79,2 és 72,4 év volt a nők és férfiak számára). A megözvegyült idősek sokszor teljesen bezárkóznak, nem képesek vagy nem akarnak új kapcsolatot kialakítani. Akik új párra lelnek, és visszatérnek a szexuális aktivitáshoz, sokkal védettebbek az időseket gyakran érintő depresszió ellen, és a fent leírt hormonális folyamatok miatt a testi betegségek ellen is. Egy svéd kutatás szerint az öt éven belül új párkapcsolatot kialakító özvegy férfiak közül sokkal kevesebben szenvedtek alvászavarokban, hangulati zavarokban, szorongásban, mint a továbbra is egyedül maradt kortársaik. Kutatásokból tudjuk, hogy a tartós párkapcsolatok jobban védik a férfiakat, mint a nőket, a heteroszexuális kapcsolatokban a férfiak ugyanis gyakran teljes mértékben a partnerükre hagyatkoznak, csak benne bíznak, csak rá számítanak, ami nem jellemző a nőkre, ők női rokonaikra és barátnőikre jobban támaszkodnak érzelmileg, mint férfi partnerükre. Ezért a megözvegyülő férfiak sokszor elárvultnak, támasz nélkülinek érzik magukat. Ez az egyik oka (a szexuális igények és a kulturális tradíciók mellett), hogy a legtöbb országban a megözvegyült férfiak nagy része viszonylag gyorsan új partnert keres, ami nagyon ésszerű és az egészség szempontjából is üdvözítő megoldás. Emlékszem özvegy nagyapámra, aki a maga paraszti egyszerűségével magyarázta el nekem tizenéves kislánynak, hogy milyen rossz egyedül lenni, és ezért hirdetés útján keresett új társat magának. Még hosszú évekig élt boldogan és egészségesen Erzsi nénivel, akinek azóta is hálás vagyok, hogy megkönnyítette imádott nagyapám utolsó éveit. Az ellenpélda tehát itt-ott fellelhető, ahogy ez a Szerelempatakban is látható!

Az időseknek már nem fontos?

De a szex nem csak az özvegyek életéből tűnik el. A párkapcsolatban élő idősek nagy része szintén felhagy vele, és ennek egyik lehetséges oka a neveltetésünk, a kultúránk, ami az időseket (csakúgy, mint a fogyatékosakat) aszexuálisnak gondolja. Sokan azt gondolják, hogy a szex már nem fontos az idősek életében, főleg az idős nőket gondolják szexuálisan motiválatlannak. Éppen ezért üdvözlendő az Emberi Jogok Európai Bírósága minapi döntése, amely elmarasztalta azokat a portugál bírákat, akik nem ítéltek meg kártérítést egy 50 fölötti nőnek, aki orvosi műhiba miatt nem tud szexuális életet élni, arra hivatkozva, hogy a szex már nem fontos egy 50 fölötti kétgyermekes nőnek. Az ügy diszkriminatív jellege a felháborító, mert ugyanilyen esetben a férfiak szexuális igényeit nem kérdőjelezik meg, nekik megítélik a kártérítést.

Ugyanakkor sokan maguk az idősek is osztják ezt a nézetet és önként hagynak fel az egyébként örömöt adó szexualitással. Messzire vezetne ennek tárgyalása, így most csak egy aspektust említek ennek okaként, ami nagyban hozzájárul maguknak az idősödő személyeknek a szextől való visszavonulásától, ez az idősödő test elutasítása.

Az idősödő test is lehet szép

A fejlett nyugati kultúrák csak a fiatal testet látják és mutatják szépnek, az illem úgy tartja, hogy az időseknek el kell takarniuk ráncosodó testüket. Ezzel a legtöbb idős személy azonosul, testüket csúnyának, így szégyellnivalónak gondolják, ezért minden olyan helyzetben, ahol testük láthatóvá válik rosszul érzik magukat. Azon kevesek, akik ellen tudnak állni ennek a torz kulturális nyomásnak, boldogabban és felszabadultabban élik meg testüket, és így sokkal szívesebben vonódnak be a szexuális aktivitásba is. Nehéz árral szemben úszni és nem törődni a társas nyomással, de minden idős férfit és nőt arra biztatok, hogy ne higgye el, hogy teste már nem szép csak mert nem fiatal és rugalmas. Testünk szeretete, a tudatosan felvállalt pozitív értékelő hozzáállás változó, olykor bizony reakcióiban kiszámíthatatlan lelki burkunkhoz pozitív összefüggésben áll a szexuális aktivitás megőrzésével, és így az egészség védelmével. Akik elfogadják öregedő testüket, és annak kihívásaival megbirkózva, partnerükkel összedolgozva, továbbra is aktívak maradnak szexuálisan, tovább és egészségesebben élnek, mint akik felhagynak vele.

Kutatások szerint a test kinézete idős korban is jobban aggasztja a nőket, mint a férfiakat, akik viszont jobban szoronganak a test működése miatt (ld. merevedési zavar lentebb). Az öregedő testük miatt aggódó nők kerülik a szexuális aktivitást, vagy kontrollálják, monitorozzák önmagukat, amely tevékenységek mind a szexuális elégedettség csökkenéséhez vezethetnek (ld. a testi elégedettségről szóló bejegyzést). Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy ez a nemi különbség csak a heteroszexuális kapcsolatban élő idősödő személyekre jellemző, a meleg és leszbikus párok esetén éppen ellentétes eltérést találtak a kutatók. A meleg férfiak az életkor előrehaladtával növekvő mértékben aggódnak a saját test megjelenése miatt, amíg a leszbikus nőkre nem jellemző ez a tendencia.

A szexuális funkciók hanyatlása idős korban

Az aktív szexuális élet fontos feltétele a szexuális funkciók működése. Az idősödés testünk minden részét érinti, és teljesen egyedi, hogy melyik testrészünk vagy szervünk bizonyul sérülékenynek, és kezd először hanyatlani. Jelen írásban nem térek ki mindenre, csak a legfontosabb férfi és női problémákat emelem ki.

Sok férfinak a pénisz merevedési zavarai az első jelek az öregedésre, és sokszor az első jelek az érrendszeri problémákra. A pénisz vérerei vészjelzőként működnek, és sokszor évekkel az első szívinfarktus előtt már jelzik, hogy baj van. Éppen ezért nagyon komolyan kell venni a merevedési zavarokat és azonnal kardiológiai kivizsgálást kérni, mert a kezeletlen szívbetegség nem csak a szexnek vet véget, hanem az életnek is. Ugyanilyen komoly probléma a cukorbetegség, ami szintén okozhat merevedési zavart, mint ahogy az idős korban kialakuló betegségekre szedett gyógyszerek egy része is. Éppen ezért uraim, ha egy új gyógyszer kipróbálása után merevedési zavart tapasztalnak, akkor mindenképpen érdemes konzultálni a szakorvossal, és esetleg másik gyógyszerrel próbálkozni, hogy a gyógyszer okozta bajokat ne kelljen egy másik gyógyszerrel kezelni. Ugyan a háziorvosok nem sok képzést kapnak a szexuális témákban, de egyre inkább elvárható részükről a nyitottság és felkészültség, így azt javaslom, keressen olyan háziorvost, vagy szakorvost, aki legalábbis érzékeny és nyitott a téma iránt, és nem söpri szőnyeg alá az öv alatti problémákat.

Kizárva az egyéb testi betegségeket, a merevedési zavar önmagában az öregedéssel összefüggésben is megjelenik, de minél fittebb és egészségesebb egy férfi, valószínűleg annál később. Egyes kutatások szerint a merevedési zavar a 40-es férfiak 40%-át érinti s minden évtizeddel 10%-ot emelkedik a zavar gyakorisága a férfi populációban. Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy az urológiai gyógyszerkutatások eredményeinek hála a biológiai folyamat lassítható, szerencsés esetben megállítható. A párkapcsolat oldaláról a problémához ugyanakkor hozzáállhatunk kooperatív megoldások keresésével, hosszabb kézi és orális kényeztetéssel előkészítésképpen (ld. az összedolgozásról írt bejegyzést), de sokan a gyors és hatékony gyógyszeres megoldásra esküsznek – a kék tabletta csodákra képes. Nem fogom hosszan reklámozni, de hatékonysága vitathatatlan. A merevedést támogató gyógyszerek azonban szigorúan csak szakorvosi felügyelettel szedhetők, semmiképp ne kezdjék ellenőrzés nélkül, az internetről beszerezve használni, akár az életüket is veszélyeztetheti! Keressenek fel inkább egy megbízható, a szexuális medicinában is járatos urológust (szerencsére egyre többen vannak, és nem csak Budapesten), aki orvosilag tud segíteni a zavar megoldásában.

A vágy csökkenéséről vagy hiányáról más helyen már írtam. Egyrészt jelezheti a tartós kapcsolatokban gyakran fellépő unalmat, vagy szintén jelezheti az öregedést, a nemi hormonok szintjének csökkenését, vagy úgyszintén kialakulhat valamely gyógyszer mellékhatásaként. A vágycsökkenés sokkal inkább érinti a nőket, mint a férfiakat és gyakori velejárója az ösztrogénszint lecsökkenésének. A szexuális medicina kérdéseiben járatos nőgyógyászok tudnak segíteni olyan hormonpótló gyógyszer kiválasztásában, ami nincs negatív hatással a nemi vágyra. A legújabb gyógyszerek már sokkal kevesebb veszéllyel járnak, és összességében több pozitívumuk van, mint amekkora a kockázat bennük. Ugyanakkor a nemi vágy a nők esetében ritkán van jelen spontán, sokkal inkább a szexhez kapcsolódik, így az aktív szexuális élet a vágyat is ébren tartja.

Ha nem használod, nem működik

Nők esetében, csakúgy, mint férfiaknál, nem csak a vágy csökken a szex hiányában, de a szexuális funkciók is változnak. Az ösztrogénszint csökkenésével párhuzamosan romlik a hüvely rugalmassága, és sorvad a hüvely és a körülvevő szövetek állománya, csökken a hüvely nedvesedése. A nők 10-40%-a szenved a szeméremtest és hüvely falának sorvadásától (atrófia), de nekik is csak 25%-a kér segítséget, holott 40%-uknak fájdalmas a közösülés! A probléma ma már legelfogadottabb megoldása a hormonpótlás, ami lehet lokális (hüvelykrém, hüvelytabletta, vagy kúp) vagy szájon át szedhető. Mindezekről mindenképpen érdemes egy jó nőgyógyász tanácsát kikérni!

Az ösztrogénpótláson túl is sokat tehetünk azonban a hüvely rugalmasságának és reakcióképességének megőrzéséért rendszeres szexuális aktivitással. A rendszeres izomtorna karban tartja az izmokat, és a hüvely legmegfelelőbb izomtornája a szex. A behatolás nélküli szexuális izgalom és orgazmus is összehúzódást okoz a hüvelyben, de a behatolással járó szexuális tevékenységek, legyen az csak egy megfelelő méretű dildó használata, még hatékonyabb edzést biztosít. A szex nélküli kiegészítő testmozgás pedig az intimtorna, ami nem csak a hüvely, hanem a gát teljes területét, és a végbélzáró izmokat is tornáztatja.

A szex ugyanakkor nem csak az izomzat, hanem a testi reakciók frissen tartásával is biztosítja a szexuális funkciók megtartottságát idős korban. A rendszeres szexuális aktivitás bőségesebb és gyorsabb hüvelyi nedvesedést hoz létre, mint a ritka szex, a rendszeres orgazmusok pedig nem csak a szexuális, hanem a párkapcsolati elégedettséggel is összefüggenek. A heteroszexuális szexben van még egy plusz hozadék, ami éppen a menopauza után élvezhető a legteljesebben, amikor már nem kell a teherbeeséstől félni. A védekezés nélkül a hüvelybe jutó ondó olyan fontos anyagokat tartalmaz (endorfinok, szerotonin, oxitocin, stb), amelyek a hüvelyből felszívódva akár antidepresszánsként is hathatnak. Ez utóbbira azonban nincs tudományos bizonyíték. Az biztos, hogy nem árt, sőt!

Mentális frissesség – mentális egészség

Az idős korban is rendszeres szexuális életet élő személyeknek nem csak a fizikai egészségük jobb, de az agyuk egyes funkciói is jobban működnek. Brit tudósok (de tényleg!) azt találtak, hogy a legalább hetente szeretkező időseknek jobbak a nyelvi és téri-vizuális képességeik, mint azoknak, akik nem vagy ritkábban szexelnek. Nem tudhatjuk, hogy mi okoz, mit, vagy nincs-e esetleg egy harmadik tényező, ami hat, de annyi bizonyos, hogy a szexnek csak pozitív hatásai vannak, idős korban is.

Ilyen pozitív hatás a védelem a lelki betegségek ellen. A rendszeres és örömteli szexuális aktivitás, a párkapcsolati elégedettségen keresztül csökkenti a mentális betegségek kockázatát. A felszabaduló hormonok egyrészt csökkentik a szorongást, a vérnyomást, a stresszt, másrészt növelik a partnerek közötti kötődés érzését, ez által biztonságérzetet, nyugalmat teremtenek. Ezek a folyamatok védőfaktorként működnek a mindennapi stresszhelyzetekben, amelyek az öregedéssel is együttjárhatnak. Természetesen a mentális betegségeket nem gyógyítja a szex, de a kiegyensúlyozott párkapcsolatból származó társas támogatottság érzés a legtöbb mentális zavar tünetét enyhíti. Sajnos az alkalmi szexnek nincs ilyen védőhatása, azonban átmeneti jóérzéssel, pillanatnyi feltöltődéssel és feszültséglevezetéssel az is járhat, ugyanakkor az alkalmi szex szinte teljesen eltűnik idős korban.

Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy az időskori szex az egészségmegőrzés fontos tényezője, az ebben megélt örömök férfiként és nőként is nagyban hozzájárulnak a testi és lelki jólléthez, a hosszú és örömteli élethez. Éppen ezért azt javaslom, soha ne hagyják abba a szexet, ne mondjanak le róla! A változatos, a kornak és testi adottságoknak megfelelő szexuális élet életünk végéig örömöt okozhat.

Részletesebb olvasmányként ajánlom Saul Rosenthal: Szex a negyvenen túl c. könyvét. Kicsit túltolja benne a Viagra reklámot, és vannak mára már tudományosan meghaladott részek, de a könyv nagy része teljesen helytálló, és nagyon jó hozzáállású.

Tudományos igényességű olvasók számára pedig itt sorakoznak a felhasznált irodalmak:

Aktar, R., & DeLamater, J. (2016). Sexuality and Aging. In S. K. Whitbourne (Ed.): The Encyclopedia of Adulthood and Aging. First Edition. 1–5. John Wiley & Sons, Inc.

Bell, S., Reissing, E. D., Henry, L. A., & VanZuylen, H. (2017). Sexual activity after 60: A systematic review of associated factors. Sexual Medicine Reviews5(1), 52-80.

Bouchard, C., Labrie, F., Derogatis, L., Girard, G., Ayotte, N., Gallagher, J., ... & Beauregard, A. (2016). Effect of intravaginal dehydroepiandrosterone (DHEA) on the female sexual function in postmenopausal women: ERC-230 open-label study. Hormone molecular biology and clinical investigation25(3), 181-190.

Dennerstein, L., Dudley, E., & Burger, H. (2001). Are changes in sexual functioning during midlife due to aging or menopause? Fertility and Sterility, 76:456–60.

Ferrini, M. G., Gonzalez-Cadavid, N. F., & Rajfer, J. (2017). Aging related erectile dysfunction—potential mechanism to halt or delay its onset. Translational Andrology and Urology6(1), 20.

Goldstein, I., Mulhall, J. P., Bushmakin, A. G, Cappelleri, J. C, Hvidsten, K., & Symonds T. (2008). The Erection Hardness Score and its relationship to successful sexual intercourse. Journal of Sexual Medicine, 5: 2374-2380.

Lee, D. M., Nazroo, J., O’Connor, D. B., Blake, M., & Pendleton, N. (2015). Sexual health and well-being among older men and women in England: findings from the English Longitudinal Study of Ageing. Archives of sexual behavior45(1), 133-144.

Matthias, R. E., Lubben, J. E., Atchison, K. A., & Schweitzer, S. O. (1997). Sexual activity and satisfaction among very old adults: results from a community-dwelling Medicare population survey. The Gerontologist37(1), 6-14.

Nicolosi, A., Moreira, E. D., Villa, M., & Glasser, D. B. (2004). A population study of the association between sexual function, sexual satisfaction and depressive symptoms in men. Journal of affective disorders82(2), 235-243.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr412697283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása