Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Szerelem első vérig?

A szüzesség elvesztése és az első szexuális élmény jellemzői

2017. augusztus 06. - F. Lassú Zsuzsa

Mielőtt belevágnánk a témába, fel kell tennem egy egyszerű kérdést, amire nagyon is bonyolult a válasz: mi a szex? Ha azt hiszik, hogy ezt az óvodás is tudja, hát nagyon tévednek, mert még a felnőttek sem értenek egyet abban, hogy milyen tevékenységeket sorolunk a szexuális tevékenységek közé és melyeket nem. És ugye ezen alapul annak tárgyalása is, hogy mit tekintünk a szüzesség elvesztésének és mi volt az első szexuális élmény.

A szex vajon mi?

A Clinton-Lewinsky ügy világított rá világszerte arra a nehézségre, amit a „szex” és a „szexelni” szavak definiálása jelent. Az ügyben Bill Clinton (az ifjabbak kedvéért: volt amerikai elnök) eleinte azzal védekezett, hogy ő nem szexelt Monicaval, mert Monica elégítette ki őt orálisan, és nem viszont. Van, akinek nem kérdés, hogy az orális szex is szex, én magam talán még intimebb dolognak is tartom, mint a hagyományos közösülést, ugyanakkor én a múlt században születtem (Clinton is, de ezt most ne keverjük ide). A mai tizenévesek közül sokan másként látják a kérdést, és a fiatal egyetemista felnőttek, akiket talán a leginkább felszabadultnak gondolhatunk szexuálisan, szintén nem egyöntetűek a szex meghatározásában.

Egy friss amerikai kutatásban egyetemista fiatalokat kérdeztek arról, hogy 14 különböző szexuális jellegű tevékenység közül melyiket tekintik úgy, hogy ha ezt teszem/teszik velem, akkor szexeltem, melyik tevékenység végzésével marad meg a szüzesség, és melyik nem szegi meg az önmegtartóztatás (absztinencia) szabályát (ez utóbbi főleg a vallásos fiatalok számára fontos). A genitáliákat érintő tevékenységeknél még az orgazmus elérését/el nem érését is figyelembe vették. A kutatás eredményei szerint még a nyelves csók megítélése sem egységes, ugyan a fiatalok kb. 85%-a úgy tekintett rá, mint ami nem szex, és 90%-uk szerint nem veszítik el vele a szüzességet, de az önmegtartóztatás kérdésében csak 76-77% fogadta el. Vagyis 15%-a a megkérdezetteknek, már a csókot is szexnek értelmezni. Hiszen, ha belegondolunk, a közösüléshez vezető úton, az előjátékban fontos szerepe van a csóknak, és a serdülők szexuális forgatókönyvei általában a csókkal kezdődnek.

A petting megítélése szintén nem egyöntetű és itt már képbe kerül az orgazmus kérdése is. Ha a nemi szervek vagy a mellek érintése, simogatása kézzel vagy szexuális játékokkal nem vezet orgazmushoz, akkor sokkal kevesebben értelmezik szexnek a tevékenységet, mintha orgazmushoz vezet. Ez a megkülönböztetés a kutatás szerint a maszturbációra is igaz, itt is többen értelmezik szexnek, ha az önkielégítés orgazmushoz vezet. Az orgazmusnak tehát fontos szerepe van a szex fejünkben lévő (laikus) definíciójában – kivéve a behatolással járó szexuális aktusokat, amiket a fiatalok az esetek döntő többségében (80-92%) szexnek minősítettek, többnyire függetlenül a kielégülés tényétől.

Az orál, mint a biztonságos (nem is igazán) szex?

Amíg az anális szexet több mint 80% értelmezte szexként, addig az orális szexet kevesebb mint a megkérdezett fiatalok fele. Vagyis jogos is lehetne Clinton védekezése, az orális szex sokak szemében nem is igazi szex. Éppen ezért olyan gyakori a serdülők és fiatalok körében az orális szex, mint a szex első lépcsője, mert ők azt előjátéknak, vagy pettingnek és nem szexnek értelmezik. Vonzó előnye a tinik fejében, hogy így nem lehet teherbe esni, azonban azt teljesen tévesen hiszik, hogy védettek a nemi betegségektől. A közhiedelemmel ellentétben az orális szex közvetítheti a herpesz, a szifilisz, chlamydia, a gonorrhea (közismert nevén kankó vagy tripper), a könnyen rákot okozó HPV és a nyálkahártya sebe esetén még a HIV vírus átadását is! Ne gondoljuk hát, hogy a védekezés csak a vaginális vagy anális közösülésnél fontos! A szexuális úton terjedő betegségekről itt olvashatnak bővebben.

Mi akkor a szüzesség?

Mindezek fényében joggal merül fel a kérdés, mi a szüzesség, amit sokan kincsként őriznek, és amiért (legalábbis a lányok esetében) némely kultúrában akár fizetni is hajlandók a férfiak? Ha valakit érdekel a szüzesség kultúrtörténete, akkor Blank 2007-ben megjelent „Virgin. The untouched history” c. könyvéből sokat megtudhat a témáról. Most nem mélyülnék el a részletekben, de az biztos, hogy már az ókori görögök (!) is többféle kifejezést használtak a szüzesség leírására, annak megfelelően, hogy az valami metaforikus, absztrakt vagy fizikai dolgot jelölt. A téma a későbbi korokban sem egyszerűsödött. A középkorban Szent Ágoston például úgy gondolta, hogy a megerőszakolással a nő nem veszíti el a szüzességét. A mai biológiai szóhasználat a XVI. században teret nyerő orvostudománnyal kezdődött, és akkor fedezték fel a szűzhártyát is. A mai kor definícióját keresve a serdülőknek szóló yelon.hu oldalon Kerpel Éva így határozza meg a szüzességet: „A szüzesség a lányok esetében fizikai értelemben véve a szűzhártya meglétére utal. Fiúk és lányok esetében azonban az első szexuális együttlét (szeretkezés) előtti állapotot, átvitt értelemben pedig az ártatlanságot, a szexuális tapasztalat előtti állapotot érthetjük alatta.” A definíció a szexuális együttlét és szeretkezés szót használja, amiről nem derül ki, hogy jár-e behatolással, avagy sem, azonban a szűzhártya említése azt sugallja, hogy legalábbis lányok esetében a szüzesség elvesztését a hüvelyi behatolással járó szexhez köti. Ennek felelnek meg azok a kutatási eredmények, amelyek szerint a megkérdezett fiataloknak akár 90%-a úgy gondolja, maradhatsz szűz, ha csak orálisan szexelsz, és valóban a magukat szűznek valló fiatalok 40%-ának már volt orális szexben része. Legalábbis érdekes!

A témát tovább árnyalja a meleg serdülők szüzességének kérdése. Sajnos nagyon kevés ilyen témájú kutatási eredmény áll rendelkezésre, és azok is viszonylag kis mintán készültek, azonban ezek alapján egy másfajta szüzesség kép rajzolódik ki, legalábbis a leszbikus lányok esetében. Azok a lányok, akik nem heteroszexuális közösülésben veszítik el a szüzességüket, hanem kezdettől lányokkal szexelnek, a kutatások szerint sokkal tágabban értelmezik a szüzesség elvesztését, mindent ide sorolnak, amit önmaguk számára úgy értelmeznek, hogy az első szexuális együttlét. Nem így a meleg fiúk, akik a szüzesség elvesztését majdnem kizárólag csak a behatolással járó szexhez kötik. A fiúk egyébként szexuális orientációtól függetlenül inkább gondolják azt, hogy a szüzesség elvesztése csak az, ha behatolás történik, míg a lányok – legyenek heterók vagy leszbik – változatosabban definiálják a szüzesség elvesztését. Mindent összevetve azonban mégis a többség a behatolást emeli ki, mint fő motívumot.

Szüzesség és szűzhártya

Így hát úgy tűnik a heteroszexuális fiataloknál a szüzesség elvesztése az első pénisz-vagina szexhez kötődik, és lányok esetében még a szűzhártya is belekeveredik a képbe. Csakhogy a szűzhártya ahány lány annyiféle. Van, akinél teljesen elzárja a hüvely bejáratát (ez a nemi érés kezdetén mindenképpen orvosi beavatkozást igényel) és van, akinél olyan kicsi és rugalmas, hogy szinte észre sem veszi a leányzó, amikor először behatolás történik. Olyan is törtéhet ugyanakkor, hogy a szűzhártya nem szex hatására, hanem megerőltető sport (pl. lovaglás, torna) vagy sérülés következtében szakad át. A szűzhártya megléte vagy hiánya tehát nem definiálja a szüzességet. Ennek ellenére néhány kultúrában ma is őrzik (és adott esetben árulják) a lány szüzességét, amit az aktus utáni véres lepedővel kell bizonyítani. Mondanom sem kell, hogy ezekben a kultúrákban terjedt el a szüzesség műtéti helyreállítása, mint jól jövedelmező orvosi beavatkozás. A képmutatás és patriarchális tulajdonlás undorító elegye ez, ugyanakkor azoknak a „megesett” lányoknak akár a jövője, élete is múlhat rajta. Szerencsére nálunk ez nem elterjedt beavatkozás, azonban a szüzesség árulása egyes családokban Magyarországon is megjelenik. A kérdés tárgyalása azonban messzire vezet, nem szeretnék belebonyolódni.

A szűzhártya kapcsán merül fel az első szex fájdalmassága. Ebben a kérdésben az életkor és a behatolást megelőző „tréning” nagyban befolyásolja a kérdést. Fiatalabb lányoknál, és azoknál, akiknek az első szex „derült égből” érkezik, vagyis nem előzi meg „kézimunka” (akár maszturbáció formájában, akár a partner oldaláról), ami segíthetne kitágítani a bejáratot, sokan élik meg fájdalmasnak az első behatolást. Amint említettem, van olyan szűzhártya, ami szinte alig takar vagy nagyon rugalmas, és így nincs „átszakadás” élmény, azonban nem csak a szűzhártya okozhat fájdalmat és rossz érzést az első szexnél.

Az első szex élménye

A kutatások szerint az első szexuális élmények nagyon változatosak. A túl korán, kortársi vagy a partnertől származó nyomásra megkezdett szexuális élet ritkán indul bombasztikus élménnyel, azonban az idősebb serdülők (16 éves kor fölött) nagy mértékben elégedettek lehetnek szexuális aktivitásukkal. Egy kutatásban azt találták, hogy a megkérdezett fiatalok nagy része pozitív lelki és testi élményeket köt az első szexuális együttléthez is, 62-67%-uk közepesen vagy nagyon elégedett volt vele, elsősorban a fiúk.

Az élmény megélése ugyanis a szexuális kettős mércének megfelelően is mutat némi nemi különbséget. A fiúk a szüzességet inkább stigmának érzik, amitől mihamarabb szabadulni kell, ezáltal az első szexet inkább pozitív élményként élik meg, főleg ha abban minden „jól sült el”. A lányok szemében a szüzesség még mindig inkább érték, amit - legalábbis egy életkorig – őrizni érdemes, ezért az első szexhez a fiúknál gyakrabban kötődik szégyen és veszteség élmény. Azonban a lányoknál is eljöhet az a pillanat, amikor kezdik úgy érezni, hogy kortársaikhoz képest nagyon későn kezdik a nemi életet, ilyenkor aztán jön a „mindegy kivel, csak essünk túl rajta” típusú szex. Ilyen vagy olyan okból, a lányoknak általában kevésbé kielégítő élmény az első szexuális együttlét, és hacsak nem nagyon tudatosak és asszertívek a saját vágyaikat és igényeiket illetően, a fiúknál ritkábban élnek át orgazmust. A női orgazmus sokkal inkább tanulni való, mint a férfié, így nem meglepő, hogy a lányoknak először nehezen megy, néha még felnőtt korban is lehet hová fejlődni. A kultúrák egyébként sem értékelik nagyra a női orgazmust, aminek legdurvább megnyilvánulása a csikló kimetszése, amely lánycsecsemők millióit érinti szerte a világon. Ehhez képest mi csak szimplán alulértékeljük a csikló jelentőségét, aminek fő oka inkább a tudatlanság és a férfias nézőpont elfogadása, ami még mindig a hüvelyi orgazmust erőlteti. Erre egy másik írásban bővebben is kitérek majd.

Azonban a fiúknál is lehetnek gubancok, főleg, ha a nagy szerelem hevében túlságosan nagy izgalommal vágnak neki a szexnek. Legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy az első szex nem drogosan, alkohol befolyása alatt és/vagy csoportszex közben történik. Ha a fiú törődik a partnerével, érzelmileg is bevonódik a szexbe, akkor könnyen szoronghat, hogy elég jó-e, jól fog-e teljesíteni, ki tudja-e elégíteni a partnerét stb. Ennek a szorongásnak lehet eredménye a merevedési zavar („nem áll fel”), vagy az idő előtti ejakuláció („túl gyorsan mész el”). Ezek a kudarcos első élmények sokszor hosszú időre visszavetik a fiatal fiú szexuális életét, pedig nem kellene. Nagyon sokaknak vannak legalábbis ambivalens élményei az első szexuális együttlétekkel kapcsolatban, ami a partnerkapcsolat fejlődésével az esetek többségében megoldódik. A kevés számú elhúzódó probléma esetén a szexuálterápia nagy hatékonysággal tud segíteni.

Milyen lenne az ideális első szex?

Mondhatnám, hogy mindenkinek másmilyen, de ennél azért többet tudunk az első szex jellemzői és a későbbi szexuális élet és párkapcsolat összefüggéseiről.

Először is tudjuk, hogy a túl korán elkezdett szexuális aktivitás, legalábbis a lányoknál, megnöveli a szexuális és párkapcsolati kockázati tényezők valószínűségét: a nem kívánatos terhesség, a szexuális úton terjedő betegségek, a szexuális bántalmazás, a droghasználat és egyéb magatartási problémák előfordulását. Nem oka mindezeknek, hanem nagy mértékben együttjár velük! Azaz azok, akik kortársaik átlagánál évekkel korábban (lányoknál 13-14 évesen) kezdik a szexuális életet, valószínűbben válnak áldozatává mindezen felsorolt problémáknak, mint azok, akik átlagos korban kezdik a szexet. A fiúknál kevésbé találunk ilyen összefüggést, de ők szerencsére egy kicsit úgyis későbben érnek szexuálisan. Vagyis a jó első szex nincs túl korán!

A másik tényező a szex motivációja. Miért szexelünk egymással? Ha azért, mert vonzódunk egymáshoz, szeretjük és tiszteljük egymást, szeretnénk egymásnak és magunknak örömöt szerezni, akkor ez sokkal inkább vezet jó szexhez, akár már az első együttlétkor is, mint ha un. „elkerülő” okból szexelnénk, például, hogy megússzuk a többiek csúfolását és kiközösítését, vagy a kapcsolat felbomlását. A fenyegetés vagy erőszak megélése, még a legenyhébb formában is egyértelműen rontja a szexuális működést és így az örömérzetet! A jó első szex tehát önkéntes és kölcsönösen örömteli vágyakból kiinduló!

Ami tovább emelheti a szexuális elégedettséget, ha úgy érezzük biztonságban vagyunk. Ez jelentheti azt a fizikai biztonságérzetet, amit egy zárt és felnőttmentes lakás jelent, de persze ez nem mindenkinek adatik meg. Ha az első szex alatt azon kell aggódni, hogy mikor nyitnak ránk, vagy ki lát/hall meg, az nagyban ronthatja az ellazultságot, felszabadultságot. Nem árt ezért, ha úgy tervezzük az első szexuális együttlétet, hogy ilyen ne történhessen. A spontán első szex is jól elsülhet, de a tervezés sokat lendíthet a dolgon. „Illatos gyertyák, masszázsolaj és Barry White” – ahogy a Buliszervíz c. filmben ajánlott. Vagyis az első szex jobb, ha tervezett.

 

A biztonságérzet másik fele a védekezés. Sokak által osztott tévhit, hogy az első szexnél nem lehet teherbe esni, sem pedig semmit elkapni. Ez ugyebár tévedés, így nagyon fontos, hogy a partnerek tervezzék be a védekezés eszközeit az első szexbe is. Az óvszer a teherbeeséstől és a betegségektől is véd, így azok, akik a megfelelően használják, inkább biztonságban érezhetik magukat és élvezhetik a szexet, mint  azok, akik nem. Különösen veszélyeztetettek a meleg fiúk, akiket az esetek nagy részében egy idősebb férfi vezet be a szexbe, és a heteró társaiknál nagyobb arányban hanyagolják el a védekezést, és teszik ki magukat mindenféle fertőzésnek. De nem csak ők, mindenki jobban jár, ha a szex biztonságos!

Egy következő befolyásoló tényező a valóságosság. Ma már a szexualitás egy része is az online térben zajlik, ennek számos negatív következményével. Most csak a serdülőkori első szexuális élményekre térek ki, ami, ha az online térben szerveződik, sokkal valószínűbben vezet későbbi személytelen és kritikátlan szexuális aktivitásokhoz, és kevésbé kielégítő szexualitáshoz, mint a valóságos térben kezdődő szex. A jó első szex tehát valós és nem online!

És utolsó tényezőként említeném a partnerek sokaságának kérdését. Az eddig leírtakat összerakva látható, hogy valós, tervezett és biztonságos, kölcsönös örömökre fókuszáló és önkéntes szexet egyszerre több személlyel nem tudunk folytatni. A beavatásként gyakorolt csoportszex nem a mi kultúránk része, így bizton mondhatom, hogy itt Európában, nem vezet semmi jóra. A jó első szex tehát két személy között zajló intim esemény!

Mit tehet, akivel nem ez történt?

Az első élmények ugyan nagyon fontosak, de korántsem biztos, hogy tartósan befolyásolják a szexuális életünket. Vannak traumák, amelyekkel lehetetlen egyedül megbirkózni, ilyenkor fontos a megfelelő szakember segítsége, azonban a legtöbb serdülőkori csetlés-botlást a későbbi párkapcsolatok pozitív tapasztalatai könnyen helyreteszik. Szexuális problémák esetén azonban jobb minél előbb szakembert keresni, hogy korai élményeink ne kísértsék kapcsolatainkat még évtizedek múlva is.

Felhasznált irodalmak tudományos igényességű olvasóknak:

Averett, P., Moore, A., & Price, L. (2014). Virginity definitions and meaning among the LGBT community. Journal of Gay & Lesbian Social Services26(3), 259-278.

Barnett, M. D., Fleck, L. K., Marsden, A. D., & Martin, K. J. (2017). Sexual semantics: The meanings of sex, virginity, and abstinence for university students. Personality and Individual Differences106, 203-208.

Blank, H. (2008). Virgin: The untouched history. Bloomsbury Publishing USA.

Blunt-Vinti, H. D., Wheldon, C., McFarlane, M., Brogan, N., & Walsh-Buhi, E. R. (2016). Assessing relationship and sexual satisfaction in adolescent relationships formed online and offline. Journal of Adolescent Health58(1), 11-16.

Heywood, W., Patrick, K., Smith, A. M., & Pitts, M. K. (2015). Associations between early first sexual intercourse and later sexual and reproductive outcomes: a systematic review of population-based data. Archives of sexual behavior44(3), 531-569.

Sprecher, S. (2014). Evidence of change in men's versus women's emotional reactions to first sexual intercourse: A 23-year study in a human sexuality course at a Midwestern university. The Journal of Sex Research51(4), 466-472.

Vasilenko, S. A., Maas, M. K., & Lefkowitz, E. S. (2015). “It Felt Good but Weird at the Same Time” Emerging Adults’ First Experiences of Six Different Sexual Behaviors. Journal of adolescent research30(5), 586-606.

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr6812722224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bicyclist 2017.08.06. 20:58:46

Kedves Zsuzsa! Pár napig nem voltam internet közelben és amikor visszatértem első dolgom volt elolvasni az új bejegyzéseket. Hát ez lett a kedvenc blogom. Ugyan 100 %-ban nem értek mindennel egyet, de az biztos, hogy ha sokan olvasnák és hasznosítanák, jobb lenne a világ. Kár, hogy pont azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá (a kamaszok és az 50 felettiek és a kevésbé iskolázottak) nem hiszem hogy elérhetőek ilyen módon, pedig óriási szükség lenne rá. Az egyes bejegyzések megértéséhez eleve kellene egy intellektuális alap, ami félek pont azoknál hiányzik, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, hogy olvassák, megértsék és hasznosítsák. De legyünk optimisták és ajánlani fogom a kamasz lányaimnak és a társamnak is. Köszönöm, hogy nekifogott az írásnak!

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.06. 22:32:40

@bicyclist: Köszönöm! Annak örülök, hogy nem értünk 100%-ban egyet, én még magammal is vitatkozom! Szívesen vitatkozom más, értelmes érvekkel bíró olvasókkal is! És csak így tovább, lesznek még témák, és szívesen veszek ötleteket is!

2017.08.07. 16:33:24

Egy ferfinak az elso szex allalmaval kotelessege orgazmusig juttatni a parjat ha mashogy nem megy akkor oralisan. Igy tito jo elmenye lesz mindenkinek. A felesegem.szuz volt mikor megismerkedtunk es mar az elso szex alkalmaval ezt csinaltam hogy mindenkepp jo legyen neki. Azota ezt a kedvesseget ezerszer visszakaptam es egy igazi szexmanias lett belole.

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.07. 16:49:44

@KUNTYI: Én nem lennék ilyen szigorú se a férfival, se a nővel, nem határoznám meg, hogy kinek mi a kötelessége. Annak azonban örülök, hogy ennyire figyelt a feleségére már az elején, remélem, azóta sem lanyhult a kedvessége! Az pedig, ha egy nő "igazi szexmániás" - nyilván jó értelemben - tényleg mindenkinek csak jó lehet! Gratulálok!

steery 2017.08.07. 18:05:24

Kimaradt a cikkből a későn elkezdett első szex élményének hatáselemzése, pedig ez is fontos! Ahogy arról sem esett szó, hogy mi a helyzet az első szex során szerzett negatív tapasztalatokkal, illetve a további szexek során szerzett negatív tapasztalatokkal, amikből van bőven mindenkinél. Hisz ha olyan jó lenne, minek cserélgetnék az emberek folyton a párjukat?

csakférfi 2017.08.07. 23:10:14

@F. Lassú Zsuzsa:
beavatásként gyakorolt csoportszex nem a mi kultúránk része, így bizton mondhatom, hogy itt Európában, nem vezet semmi jóra. A jó első szex tehát két személy között zajló intim esemény
....

Maximálisan egyetértek.
:) :)
Végre.

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.08. 08:30:10

@steery: Valóban, a késői kezdés nincs fókuszban, mert sokkal kevesebb negatívuma van, mint a korainak. Szemben a túl korai szexszel, ami elég jól leirhatóan bizonyos társadalmi-gazdasági hátterű családok lánygyermekeit érinti elsősorban, a későn kezdés ezzel ellentétben főleg csak a fiúknál függ össze negatívumokkal, és sokkal összetettebb, hogy ki miért kezdi későn a szexuális életet, ezért nem bonyolódtam bele. Így is hosszúak az írások, a többség szerintem végig sem olvassa. De még megírhatom külön :-)

Almandin 2017.08.08. 16:09:37

@bicyclist: Engem inkább az zavar, hogy erre a cikkre is kitették a 18-as karikát. Ilyen szigorú médiatörvény van? Szerintem egy ilyen cikk pont a 14-18 közötti korosztálynak való, leginkább ugyanis őket érinti.

Almandin 2017.08.08. 16:16:08

@F. Lassú Zsuzsa: Pedig ha valaki túl későn kezdi a nemi életet (30-40 éves korban, vagy még később), annak szerintem legalább olyan súlyos a következménye, mint ha túl korán vág bele. Egy egészséges felnőtt élethez a nemi élet hozzátartozik, egy túl hosszúra nyúlt szüzesség már pszichés betegségeket is generálhat (nemcsak a szexhiány, hanem a társhiány is), sőt, még testi betegségeket is pszichoszomatikus úton. Van, hogy fordítva van. Azért nem sikerül az illetőnek a kapcsolatteremtés, mert valamilyen pszichés baja van, ami kisugárzik és elriasztja a másik nemet. Esetleg nem is mer közeledni, akkora gátlásai vannak.

Almandin 2017.08.08. 16:34:03

@Almandin: Tudom ajánlani ezt a cikket:
magyarnarancs.hu/szex/szex_nelkuli_elet_-_nem_tettek_fogadalmat-72578
Itt feketén-fehéren leírják, hogy milyen testi-lelki problémákat okozhat az, ha valaki túl sokáig szűz.
Ebben a témában is valószínűleg az arany középút a legjobb. A túl korai és a túl késői kezdés is komoly bajokat okozhat, akár még tragédiát is.

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.08. 18:19:13

@Almandin: Igen, valóban lehetnek hátrányai, ha túl későn kezdődik a szexuális élet, de csak ha gátlások, vagy valamilyen gyermekkori trauma van a hátterében. Vannak, akik aszexuálisak, azaz nem érzik szükségét a szexnek, és a kutatások szerint semmi baj nincs velük, csak a többség tekint rájuk ufóként. Fogok róla írni, mert nagyon izgalmas jelenség, és egyre több kutatás van róla.
De amit említ, a 30-40 éves korban "megkezdett" nemi élet az már több mint késő, ott bizonyára komoly pszichés problémák, magány, stb lehet a háttérben. Az nem ugyanaz a viszonyrendszer, mint a 13-14 éves kori korai kezdés. Ahhoz a 18-19 éves késői kezdés passzol.

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.08. 18:22:32

@Almandin: A 18 karika nem a poszton, hanem az egész blogon van, minden ide kerülő tartalmat 18 karikával fog ellátni a rendszer sajnos. Ezt nem lehet egyenként beállítani. Viszont a posztot elküldtem a yelonnak, hogy használják fel a honlapjukon. Ott megtalálják a tinik. De egyébként mindenki beikszelheti, hogy elmúlt 18, sajnos.

Almandin 2017.08.08. 23:59:57

@F. Lassú Zsuzsa: Az aszexuálisak valóban nem érzik ennek a szükségét. Szerintem azoknak a papoknak könnyű a cölibátus, akik eleve ilyen beállítódásúak. Én pl. nem tartom őket ufónak, mert nem kötelező szexuális életet élni.
Akik azonban szeretnének, de nem tudnak, más kategória. Nem tudom, mennyire fordulnak elő az Ön praxisában azok, akikre azt mondja, "több, mint késő". Az én ismeretségi körömben volt-van több olyan ember, aki ebbe a kategóriába tartozott/tartozik. Több olyan van, akinél csak gyanítom ezt, mert ez intim téma, egy barátnál sem forszírozom. Én azt látom, hogy leggyakrabban olyan embereknél fordul elő, akik nagyon vallásos családban nőttek fel. Lehet, hogy hihetetlennek tűnik, de a mai Magyarországon is nem kevés ilyen család van. Ez összeadódik azzal, hogy sokszor ezek ú.n. "keresztény értelmiségi" famíliák, ahol a kiváló tanulmányi eredmény is elvárt. Emiatt minimum az egyetemi tanulmányok befejezéséig várják el a szerencsétlen fiataltól, hogy szűzen éljen. De leggyakrabban a házasságkötésig elvárják. Ez egy értelmiségi embernél ma gyakran 30-35 éves korig tolódik ki. Ezek a vallásos családok nem látják, hogy amikor ez bevezetésre került a kereszténységnél, az átlag házasságkötési életkor 20 éves kor alatt volt.
Az se ritka, hogy a túlvilági büntetéstől (vagy inkább a bigott környezet rosszallásától) rettegő ember, ha nem sikerül a párválasztás, akár élete végéig szűz marad. Én legalább két ilyen embert ismertem.
Többek között ezért tartom nagyon károsnak lelkileg a túlzásba vitt vallásosságot.
A másik, amiről ír, hogy Ön szerint a 18-19 éves életkor már késői kezdés. Szerintem nem az, sőt inkább ezt tartom az ideális életkornak. Hiszen már nem túl fiatal, a kamaszkor viharain túljutott ember. Én még kicsit korainak tartom a mai civilizált világban a 16-17 évesen kezdést. Főleg amiatt, hogy az illető még középiskolába jár. Egy túl korán jött terhesség egy lánynak kettétörheti az életét. Régen a paraszti világban nem volt korai ilyen korban férjhez menni, de átalakult a világ. Természetesen nem kórosan korai a kezdés, ha lenne ilyen korú gyerekem, én se tiltanám neki. Mégis egészségesebbnek tartom, ha ez 18-20 éves korban következik be. Sőt, még szerintem az se extrém, ha huszonévesen történik meg a dolog. Ha valaki válogatósabb, simán előfordulhat, hogy évekig keres. Még mindig jobb pl. 25 éves kor körül elveszíteni a szüzességet egy arra méltó kapcsolatban, mint 18 évesen csak azért lefeküdni valakivel, mert valaki attól tart, kifut az időből, meg nem akar a barátai előtt szégyenkezni. Azért írtam 30-40 éves kort, mint az esetek többségében már kóros életkort a szüzesség esetében, mert ha valaki 10-20 év alatt sem tud megfelelő párt választani, ott már általában van egy lelki defekt a háttérben.
süti beállítások módosítása