Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Ragadozók és áldozatok

Szexuális zaklatás a munkahelyen

2017. augusztus 11. - F. Lassú Zsuzsa

Nem akartam, de egyszerűen nem térhettem ki a téma elől, mert ahol szex van, ott hatalom is van, és ahol hatalom van, ott könnyen lehet, hogy valaki visszaél a hatalmával. A hatalommal való visszaélés számos formája közül most a munkahelyi szexuális zaklatás lesz a téma (a családon belüli erőszakhoz még bátorságot és szakirodalmat gyűjtök). Előre is elnézést kérek, de a poszt sokkal inkább fog szólni a nők, mint a férfiak elleni szexuális zaklatásról, azonban sok tényező nem függ a résztvevők nemétől. Másik hiányosság, amit előre jelzek, hogy nem térek ki magára a zaklatás formáira, csak a résztvevők jellemzőire és a zaklatás hatására koncentrálok.

Mit jelent a szexuális zaklatás?

A szexuális zaklatás fogalma jogilag az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben definiált, mint a zaklatás egy formája. Eszerint „zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban meghatározott (védett) tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása”. Mielőtt hiányolnák a 8. §-t, röviden összefoglalom: védett tulajdonság például a személy neme, etnikai, vallási hovatartozása, szexuális orientációja, stb., gyakorlatilag bármilyen tulajdonság, adottság, ami diszkriminációra adhat okot. A szexuális zaklatás esetén egyértelműen a személy neme kerül a középpontba.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kiadványa szerint „A szexuális zaklatás tipikus példái a szexuális tartalmú, szöveges vagy képi üzenetek; zavarba hozó, fizikai kontaktusra irányuló próbálkozások; előléptetés, jutalmak, egyéb előnyök ígérete szexuális szolgáltatásért cserébe; zavarba ejtő, félreérthető jelzések, gesztusok; adott esetben rendszeres, az áldozat megjelenésére tett megjegyzések, célzások, stb.” A satöbbi nagyon lényeges, mert az itt felsoroltak nem merítik ki a szexuális zaklatás széles körét, és a felsoroltakon belül is nagyon nagy a választék. Például a fizikai kontaktusra irányuló próbálkozások sokfélék lehetnek, kezdve az egészen enyhe kézsimogatástól, amit akár értékelhetünk még elviselhetőnek is (és mivel sokan nem reagálnak rá, így nem csak elviselhető de elfogadható is lesz), de az erőszakkal a székbe nyomom, csókolgatom és fogdosom az kifejezett szexuális zaklatás! Ennyit most a jogról, de a végén még visszatérek hozzá.

A zaklatás minden formája a hatalommal és/vagy annak hiányával függ össze, akár a ragadozó (értsd: elkövető), akár az áldozat oldaláról szemléljük. A munkahelyi szexuális zaklatás esetén is ketté választhatjuk a hatalommal rendelkező és hatalmi pozícióval visszaélő ragadozókat (ezek lehetnek nők és férfiak egyaránt, de a hatalom természetéből fakadóan sokkal több a férfi, mint a nő), valamint a hatalomhiányos és éppen ezért frusztrált ragadozókat (akik szinte kizárólag férfiak). Az áldozatok általában a hatalom nélküli vagy a ragadozóhoz képest kevesebb hatalommal rendelkező munkavállalók közül kerülnek ki, részletesebben később jellemzem őket.

A munkahelyi szexuális ragadozók fejében összekapcsolódó hatalom és szex

A szexuális zaklatás okai összetettek és még nem teljesen tisztázottak. Számos elméleti modell létezik, amelyek általában több tényezőt vesznek figyelembe, és ezen tényezők mindegyikéhez más-más típusú szexuális zaklatót (agresszort) társítanak. Mivel jelenlegi témánk a munkahelyi szexuális zaklatás, ami ritkán jut el a tényleges megerőszakolásig (értsd ezalatt a közösülésre kényszerítést), ezért most azokat a tényezőket vesszük figyelembe, ami a szex, az agresszió és a munkahelyi körülmények metszéspontjában vannak.

A témával foglalkozó kutatók a hatalom és a szex összekapcsolódását emelik ki, ami egyes emberek fejében egy erős, azonnali és nem tudatosuló összefüggés. Ha ezeknek az embereknek hatalommal összefüggő szavakat mutatunk a másodperc törtrésze alatt úgy, hogy azok nem is tudatosulnak, majd vonzó férfiak/nők képeit tesszük eléjük (szexuális orientációjuknak megfelelően) és arra kérjük őket, hogy értékeljék, mennyire vonzó az adott személy, a hatalommal „előfeszített” személyek vonzóbbnak értékelik a képeket, mint azok, akiknek előzőleg nem mutattak hatalom vonatkozású szavakat. Egyes kutatások szerint az erős hatalom-szex asszociációval rendelkező férfiak nem csak vonzóbbnak ítélik munkatársnőiket a hatalomra való emlékeztetés után, de valószínűbben nyilatkoznak úgy, hogy szívesen kényszerítenék vagy akár ténylegesen kényszerítették őket régebben szexre! Nem meglepő módon a hatalom-szex összefüggéssel jellemezhető egyének izgatóbbnak találták az erőszakot megjelenítő szexuális tartalmakat (könyvek, filmek), jobban elhitték a megerőszakolással kapcsolatos mítoszokat (pl. hogy a lelke mélyén minden nő erre vágyik), elfogadhatóbbnak ítélték az erőszakot általában, és erősebben jellemezhetők az ellenséges szexizmussal (t.i. a nők alacsonyabb rendűek), mint azok, akiknek a fejében nincs meg ez a hatalom-szex összefüggés.

A kutatások szerint ez az automatikus hatalom-szex összefüggés azokkal a személyekkel szemben aktiválódik inkább, akik egyrészt szexuálisan vonzók (ez a dolog szexuális vonzalommal és izgalommal kapcsolatos oldala), másrészt kiszolgáltatottak, sérülékenyek, alárendeltek/alárendelődők (ez a dolog hatalommal kapcsolatos oldala). Vagyis van egy tipikus áldozat, aki vonzza a ragadozókat. Róluk később írok.

A hatalomhoz való alárendelti viszony félreértelmezése

A kutatások azt is feltárták, hogy a hatalmi pozícióval visszaélő szexuális ragadozók nem feltétlenül kezdik rögtön ragadozóként a beosztásukat. Hatalomba kerülésükkor megtapasztalják beosztottaik feléjük irányuló pozitív, alárendelődő viszonyulását, hogy mindenki egy kicsit a kedvükbe akar járni. Azokon a munkahelyeken, ahol sok a női beosztott és tipikusan férfiak a vezetők (pl. egy egyetem), a hatalmi helyzetbe kerülő férfi egy csomó nőt talál hirtelen maga körül, akik látszólag mind a kegyeiért rajonganak. Látszólag! És itt jön az újabb félreértés, mert a szexuális ragadozók a nem ragadozókkal szemben hajlamosabbak félreérteni a beosztottak feléjük irányuló figyelmességét és segítőkészségét, és szexuális érdeklődésként értelmezni, hogy a titkárnő beviszi a kávét, és még közben mosolyog is. Semmiképp nem szeretnék elfogult lenni, mert ugyanez előfordulhat a vezető beosztásba kerülő nőkkel is, ha férfiak a beosztottak, és a kutatások szerint meg is történik, de mégis ritkább, mint fordítva.

A ragadozó gyermekkora

Ejtsünk akkor néhány szót a hatalom-szex összefüggés kialakulásáról. Honnan származik? Az elméleti megközelítés sokféle lehet kezdve a pszichoanalitikustól, ami nyilván mindent az elfojtott tudatalatti késztetésekre és az anyára ken, a másik végponton elhelyezkedő behavioristáig, ami pedig egyszerű tanult válasznak fogja értelmezni a szex mint domináns válasz megjelenését a hatalmi helyzetben, de bárhonnan is közelítünk, az biztos, hogy a szexuális ragadozónak valami nagyon félrecsúszott gyermek- és serdülőkorában!

Kézenfekvőnek tűnik a pszichoanalitikus megközelítés, ami az anya mindenható hatalmát emeli ki, aki csecsemőkorban legtöbbször minden szükséglet egyszemélyi kielégítője, így nagyon sok gyermek életében a hatalom legelső és legfontosabb megtestesítője. Ráadásul a vele való kapcsolat nagyon is testi, örömteli érintéseken alapuló, mondhatjuk a legelső erotikus élményünk. Könnyen elképzelhetjük azt a nem is olyan ritka helyzetet, hogy az anya, aki egyébként párkapcsolatában és a társadalomban is hatalom nélküli, a csecsemővel majd növekvő és cseperedő gyermekével való kapcsolatában éli meg egyedül, hogy ő parancsol, az van, amit ő mond, ő a főnök. Ez természetesen frusztrációt, dühöt és ellenségességet, fokozott hatalmi vágyat alakít ki válaszként a gyermekben, ami ambivalens módon kapcsolódik az anya testének és érintésének eredendően pozitív érzésével. Elméletileg kész is a szexuális ragadozó, aki felcseperedve a nőkben potenciális veszélyt, legyőzendő, meghódítandó anyát lát, akit mellesleg jól meg kellene „büntetni”.

A másik jól használható elméleti megközelítés a látott, megfigyelt szülői, gondozói szerepminták szexhez és hatalomhoz való viszonyát hangsúlyozza. Eszerint a gyermek megfigyeli szülei hatalmi harcait és a közöttük lévő intimitásnak a hatalomhoz való viszonyát, majd a látott, de nem értett mintákat, képeket, forgatókönyveket lefordítja magának és létrehozza a hatalom-szex összefüggést, ami a későbbiekben előírásként, az intim kapcsolatok modelljeként fog működni.

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a szexuális bűnelkövetők élettörténetében nagy valószínűséggel megtalálhatók a koragyermekkori kötődési problémák, családi strukturális és működési zavarok, elhanyagolás, bántalmazás, különös tekintettel a szexuális bántalmazásra, amelyekből már serdülőkorban kialakul az érzelmi és szociális intelligencia alacsonyabb szintje, az érzelmek felismerésének és szabályozásának zavara, ami pl. az empátia hiányában, a kegyetlenség iránti érzéketlenségben nyilvánulhat meg. Ha vezető beosztású ragadozókra gondolunk, akkor az értelmi intelligencia magas szintje mellett mindezek nem mindig vezetnek nyílt (szexuális) erőszakhoz, mert ebben az esetben a felnőtt képes kontrollálni a durva és nyílt szexuális agressziót, azonban a szexuális zaklatásnak sok formája létezik, és ezek nem értelmeződnek agresszióként a ragadozó fejében, sőt ő tulajdonképpen „csak udvarolgat, teszi a szépet a hölgyeknek”. Még egyszer hangsúlyozom szexuális ragadozó nő is lehet, akár hasonló háttérmintázatokkal és tudattalan motivációkkal, de nyilván másféle viselkedésformákkal. Mivel azonban a munkahelyi szexuális ragadozóvá válás sokkal több férfinak, mint nőnek lehetőség, ezért most nem térek ki a női verzióra. (Majd megírják a férfiak úgyis a kommentekben.)

Ennyi elég is lehet a ragadozóról, akinek fent leírt pszichoanalitikusan értelmezett probléma-eredete igaz lehet a hatalom nélküli ragadozóra is, sőt tulajdonképpen még érthetőbb az ő esetében a nők felé irányuló harag, amit jelenlegi alárendelt pozíciója csak még inkább felerősít. De már így is többet írtam a ragadozóról, mint kellene, de tettem ezt azért, hogy ráirányítsam a figyelmet a tudatos koragyermekkori nevelés fontosságára! Fiam van, én nagyon kell, hogy figyeljek erre!

Az áldozat

A tipikus áldozat elsősorban alárendelt, beosztott viszonyban van, kiszolgáltatott helyzetben, és ennek az érzete nagyon erős. Egy beosztottnak is lehet biztonságérzete munkájában, önbizalma képességeiben, és tudatossága jogait és kötelességeit illetően, de a tipikus áldozat úgy érzi vele mindent megtehetnek, és nagyon fél attól, hogy elbocsájtják. A tipikus áldozat kiszolgáltatottsága annál nagyobb, minél inkább sérülékeny élethelyzetben, mentális állapotban van. A tipikus áldozat (inkább nő, mint férfi) egyedülálló szülő, gyermekét egyedül neveli, így szociálisan kiszolgáltatott. A tipikus áldozat mentálisan sérülékeny, minimum önértékelési problémákkal küzd, de akár komolyabb lelki nehézségei is vannak, amitől bizonytalan, de legalábbis ambivalens saját magát és a környezetét illetően is. „Sem én nem vagyok elég jó, sem a világ nem elég biztonságos hely. Kicsi vagyok és kiszolgáltatott, valaki mentsen meg!” – ez a tipikus áldozati narratíva, ami félreértelmezve felhívás lehet az uralkodásra, kontrollra, visszaélésre. Ugyanakkor a tipikus áldozat sokszor szexuálisan nagyon is vonzó, akinek alárendelődő, behódoló viselkedését a ragadozó szexuális nyitottságként értelmezi. Sokszor sajnos a szexuális zaklatás felnőtt áldozata gyermekkori szexuális bántalmazás áldozata egyben, ilyenkor a trauma ismétlődése megerősíti a koragyermekkori sérülések lenyomatait a személyiségben, a szexualitásról alkotott sémákban, reakciókban. „Velem mindenki mindig így bánik!”

A munkahelyi szexuális zaklatás hatása az áldozatra és környezetére

A kutatások szerint a munkahelyi szexuális zaklatás megnöveli a munkahelyi stressz észlelt mértékét, a munkától való elfordulás és hiányzások arányát, a negatív stresszkezelési módszerek használatát, úgy mint alkoholfogyasztás, és egyéb droghasználat (akár alkohol és gyógyszerek együttes használata öngyilkossági céllal), az alkohol kifejezetten menekülési célú használata („nem akarok semmire gondolni!”), valamint túlzott mértékű dohányzás. Az áldozatok általában magukat hibáztatják, keresik az okot, hogy mit csinálnak rosszul, mivel hívják fel magukra a figyelmet. A zaklatás elkerülésére megváltoztatják öltözködési szokásaikat, zárkózottá válnak, még közlekedési útvonalaikat is lecserélik, hogy ne találkozzanak a ragadozóval. Magyarul mindent alárendelnek a zaklatásnak, az átveszi felettük az irányítást.

A zaklatás élménye kiszolgáltatottságot, bizonytalanságot, megalázottságot teremt, az áldozat emberi méltóságát sérti, úgy érzi egy darab hússá, szexuális tárggyá válik a helyzetben. A visszatérő zaklatás áldozatai egyre inkább elbizonytalanodnak magukban, egyre kisebb lesz az énhatékonyságuk, elveszítik azt az érzést, hogy felelősek magukért, képesek kontrollálni saját életüket. A rendszeres és súlyos szexuális zaklatás áldozatai ugyanolyan komoly szorongásos zavarokat, u.n. poszt-traumás stressz szindróma tüneteket produkálnak, mint a katasztrófák túlélői, így mindenképpen pszichológiai segítségre van szükségük!

A szexuális zaklatás hatása nem áll meg az áldozatnál, hanem hatással lehet annak családjára is. A párkapcsolattal rendelkező áldozatok partnerei maguk is bevonódnak a zaklatással összefüggő játszmába („Miért hagyod? Miért nem csapsz a kezére? Bemenjek, megverjem? stb”). A megnövekedett munkahelyi stressz a családba is begyűrűzik, az áldozat a partnerével szemben sem tud bizalomteli, intim viszonyban maradni, mintha megfertőződött volna és nem szeretné ezt átragasztani a családjára.

A munkahelyi szexuális zaklatásnak csakúgy, mint a zaklatás minden formájának vannak szótlan szemlélői, a problémát titkoló és szőnyeg alá söprő egyéb vezető beosztású kollégáktól, az áldozat mellé álló és őt folyamatosan ápolgató munkatársakig. A szemlélők itt nyilván nem ugyanolyanok, mint az iskolai bullying esetén, de a szexuális zaklatás sem marad titokban, sokan tudnak róla, csak nem akarják tudomásul venni. De az események rájuk is hatnak, a kutatások szerint ők is zaklatottabbak, elégedetlenebbek, stresszesebbek, mint akik nincsenek bevonódva az ügybe.

Mit tehetsz?

Személyes és pszichológusi tanácsom egyértelmű: akár férfi vagy akár nő, ha szexuális zaklatás ér, azonnal reagálj, tiltakozz, tedd szóvá. Nem elég elhúzni a kezed, mondd is meg, hogy mi nem tetszik, és mit szeretnél helyette. Ha elsőre nem érti, mondd el még egyszer. Ha akkor sem, akkor egyértelműen jelezd, ez zaklatás, amit jelenteni fogsz. Ne hagyd magad megfélemlíteni, kérj segítséget, tanácsot azonnal, ne viseld a terhet évekig! Te vagy a felelős saját magadért, ne add át a kontrollt!

Mivel ez egy szexuálpszichológiai blog, így nem áll módomban jogi tanácsot adni. Szerencsére nem is nekem kell, mert több szervezet is foglalkozik jogsegély szolgáltatással. Ha nőként éled át a zaklatást, akkor javaslom, hogy a témában keresd a Patent és a NANE jogsegély odalát a Nők jogát. Férfiként (és nőként is) megkeresheted az Egyenlő Bánásmód Hatóságot segítségért, vagy egyszerűen magánvádas feljelentést tehetsz. Persze ehhez kell a legnagyobb bátorság, ez nem vitás. De nem vagy egyedül, sokan vannak hasonló cipőben, megtalálhatod a segítő csoportokat, akik megerősítenek, tanácsot adnak! Ezek mellett a nagyobb szervezetekben mindig van az etikai vétségekre szakosodott csoport, bizottság, akik felé szintén jelentheted az ügyet. Vannak tehát utak, ezt ma már nem kell, nem szabad elhallgatni! Lépj magadért!

 Felhasznált irodalmak tudományos igényességű olvasóknak:

Bargh, J. A., & Raymond, P. (1995). The naive misuse of power: Nonconscious sources of sexual harassment. Journal of Social Issues51(1), 85-96.

Glomb, T. M., Richman, W. L., Hulin, C. L., Drasgow, F., Schneider, K. T., & Fitzgerald, L. F. (1997). Ambient sexual harassment: An integrated model of antecedents and consequences. Organizational Behavior and Human Decision Processes71(3), 309-328.

Richman, J. A., Rospenda, K. M., Nawyn, S. J., Flaherty, J. A., Fendrich, M., Drum, M. L., & Johnson, T. P. (1999). Sexual harassment and generalized workplace abuse among university employees: prevalence and mental health correlates. American Journal of Public Health89(3), 358-363.

Schneider, K. T., Swan, S., & Fitzgerald, L. F. (1997). Job-related and psychological effects of sexual harassment in the workplace: empirical evidence from two organizations. Journal of Applied Psychology82(3), 401.

Xin, J., Chen, S., Kwan, H. K., Chiu, R. K., & Yim, F. H. K. (2015). Work–family spillover and crossover effects of sexual harassment: The moderating role of work–home segmentation preference. Journal of Business Ethics, 1-11.

Williams, M. J., Gruenfeld, D. H., & Guillory, L. E. (2017). Sexual aggression when power is new: Effects of acute high power on chronically low-power individuals. Journal of personality and social psychology112(2), 201.

Zurbriggen, E. L. (2000). Social motives and cognitive power–sex associations: Predictors of aggressive sexual behavior. Journal of personality and social psychology78(3), 559.

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr7612740392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2017.08.12. 22:05:13

"Minden a szexről szól, kivéve a szexet. A szex a hatalomról szól."

erkölcsi hulla 2017.08.12. 22:10:12

Szépen sikerült férfigyűlölő cikk, elősegíti a mai rothadó nyugat haladását.

-JzK- 2017.08.12. 22:37:50

Tessék, így működik a szexuáli zaklatás:

www.youtube.com/watch?v=PxuUkYiaUc8

Duplaxiii 2017.08.12. 22:39:45

Istenem...
Normális férfi nem kezd kolléganővel, aki ezt teszi, az gyenge és agyilag zakkant.
Nem a feminista alapú szexuális zaklatás miatt, hanem mert lehet, sokáig kell egy helyen lenniük.
De az igazi PC módi, ha 5-6 férfi közé érkezik egy nő és a többségnek kell genderalapú nővé válnia. Mert egy másik férfinek odamondott félmondat is azonnal szexuális zaklatás lehet...

Duplaxiii 2017.08.12. 22:42:53

@Nem leszünk gyarmat !:
Ez nem férfigyűlölő, hanem a mai multikulturális marketingalapú aktivista trend.
A posztoló hölgy nem férfigyűlölő, hanem büszke. Aztán 15-20 év múlva meg a blogja átváltozik az itt szokásos "Mit tegyek 40 felett, hogy párt találjak" témává.
Hagyd hogy élje az életét. Én nem megyek erre a "térfélre", igazi nőt nem ott talál az ember.
Egyébként jalasolni kell ennek a szegmensnek a zseniális lengyel "Szexmisszió" című filmet.
Pár évtizede már kiparodizálták a mai világot, a fen gondolta, hogy bekövetkezik.

Kis ember 2017.08.12. 23:17:24

Jé de furcsa, hogy az illusztrációk csupa női álozatot és férfi elkövetőt mutatnak...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.12. 23:31:06

@Nem leszünk gyarmat !: Ha egy 140 kilós melegmaci megpaskolná a tiédet, ahhoz mit szólnál? Tudod, mert bejössz neki. Vagy ha a párod főnöke megpaskolná a párodét? Az szerinted oké? Vagy a lányod tornatanára a lányodét??

A zaklatás alapvetően nem szexuális, hanem hatalmi - hatalomhasználati anomália. Nyilván azért könnyű férfigyűlülőnek bélyegezni a posztot, mert sokkal több férfi van hatalmi pozícióban, mint nő, errefelé meg különösen.

@Duplaxiii:
A Szexmisszió egy zseniális film, de nem véletlen, hogy akkor és ott készült el és lett sikeres ahol. Ahol nagyon csúnya hatalomeloszlási deficit volt. Apropó, szerinted milyen az "igazi" nő? Komolyan kérdezem.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.13. 07:37:49

Munkahelyemen ez gyakori: szép kolléganők szépen öltöznek fel, kihívóan mosolyognak, ezzel zaklatjék a férfi kollégáikat.

Mr. Waszabi 2017.08.13. 09:17:56

Sajnos azt kell mondjam, hogy az ilyen írások nagyjából Don Quijote szélmalomharcával egyenlőek. És nem is értelmesebbek annál, a racionalitás talaján.
Ahhoz, hogy a nőket ne zaklassák a munkahelyükön, nos, mindenek előtt úgy kellene viselkedniük, hogy ne legyenek kihívóak, női értelemben, feltétel nélkül, a butát játszva..
Látom magam körül a női munkatársakat, és feltűnő differencia, hogy akik nem akarják magukra vonni minden férfi munkatárs figyelmét, azok tudnak úgy is csinosan öltözködni, viselkedni, hogy nem kihívóak szexuálisan - miközben mások meg mindent megtesznek azért, hogy áldozatként, magukat kínálják tálcán a ragadozóknak, játszva az ártatlan nőt.
Nos, ez utóbbi magatartás nem védhető azzal, hogy mert a férfiak rosszak. Látom, hogy akik nem azt sugározzák környezetük felé, hogy őket találja meg valaki, hogy bármire hajlandóak az előmenetelért cserébe, azokat nem találják meg a ragadozók. Sőt, tisztelettel, partnerként bánnak velük.
Át kéne gondolni ezt a témát alaposan, írás előtt. Illetve, igazából a nőknek kellene átgondolniuk viselkedésüket. Az a helyzet, hogy azok a nők, akik abban látják az érvényesülés lényegét, hogy nőiességüket adják el, amit tudásban nem képesek, nos, azok az általuk keresett ajánlatokat fogják megtalálni az előrelépésért cserébe. Esetleg egyoldalúan, kárvallottként élve meg a kihasználtságukat. Akik meg nem ezt keresik, azok meg valahogy többségükben nem szenvednek zaklatástól. Lehet, hogy nem jutnak úgy előre, viszont nem adták el magukat, ezen viszont nekik kell gondolkodniuk.
Egy férfi számára sem mások a kihívások - aki kimutatja, hogy hajlandó bármire az előmenetelért, azt meg fogják szívatni, ki fogják használni, minden tekintetben - ugyanez megy a nők esetében is. Csak kevesebb a homár főnök, mint a hetero.

martineden 2017.08.13. 09:25:45

@-JzK-: Ez nagyon joooo, es tokeletesen igaz.

Cpeti123456 2017.08.13. 11:57:39

Ahogy fentebb írták férfigyűlölő cikk, s azt is igen helyesen feszegette valaki, hogy milyen lesz a posztoló cikkje 15-20 év múlva.
A T. posztoló azt vajh melyik kategóriába sorolja, hogy ha az újdonsült diplomás kisasszony úgy iparkodik munkába, hogy jaj én imádom az öltönyös fiúkat és majd én többet fogok keresni az átlagnál, mert engedni fogom a felettesem "szexuális zaklatását".
Szóval tudomásul kellene venni, hogy a fent fejtegetett "szexuális zaklatás" a villamoson is megtörténhet még sincs azonnali kivizsgálás a BKK vagy BKV HR osztályán.
Ha egy nő képtelen a saját karakánságával kezelni azt a szituációt mikor a kollégája vagy a felettese megjegyzést tesz akkor jobb ha tréninget vesz, akár az élettől is.

Engem baszarintott le kolléganőm, s néztem mint a moziban, s igaza is volt.

Szóval tisztelt nők egy kicsit nézzetek már magatokba, s utána legyen vélemény erről az egész témáról.

Csak a picsogás, ahhoz nagyon ért minden nő...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.08.13. 11:59:21

@Mr. Waszabi: Nem vitatom az érvelésedet, bár mondjuk az áldozathibáztatással " a nőknek kellene átgondolniuk viselkedésüket" szerintem vékony jégre mentél. Ellenben hiányzik belőle egy bizonyos típus, ami szerencsére nem túl gyakori, de azért átlag ötévente belefutok egybe, amikor a zaklató a "saját jogán féreg", amikor az áldozat (de még inkább áldozatok) pont nem tettek semmi kihívót. Van ilyen, és míg ilyen féregből (férfinak nem nevezném) hímneműekkel volt dolgom, nőneműekkel nem.

Ellenük pont nem véd az ilyen szocio-konform viselkedés, mert a féreg-késztetés önmagukból jön, rávetítik a kihívó viselkedést kis túlzással még egy lámpaoszlopra is, (tudod, csak egér ne jöjjön ki belőle), őket ugyanúgy az intézményrendszernek kellene megfékeznie, mint a nettó bűnözőket. Főleg ha egy ponton maguk is azzá válnak.

Mivel a zaklatás nem bináris, hanem egy elég széles spektrum mondjuk a beszólogatástól a nemi erőszakig, ezért az intézményrendszernek, a reakcióknak, a válaszoknak sem szabad binárisnak lenniük. De ez a lényeg, hogy nem kell eltűrni némán semmit. Nyilván az intézményrendszerrel való visszaélést sem.

csakférfi 2017.08.13. 14:47:07

@Mr. Waszabi:
Nos hogy a férfi főnöknek van-e nagyobb defektje. Vagy annak a nőnek amelyik kihívóan viselkedik ehy "előmenetel" érdekében az sok vitát kiválhat.
Feminista kontra macso.
Amúgy ha a feleségemet ilyen atrocitás érné. Azonnal pofánvágná vagy elküldené a kurva anyjába.
A faszbukon egyszer beleállt egy vita kapcsán néhány utcáta lévő fazon.
Utoljára tette.
Nekem nem kell "pofán verjem?" kérdés efféle ügyekben.
:)
Tettem a dolgom.

bicyclist 2017.08.14. 17:35:45

Négy észrevételem is lenne. (1) az embereket sem mérnökök tervezték, hogy ilyen legyen vagy olyan, főleg időben bármikor. Aki már próbálta a feleségét/barátnőjét az ágyba csábítani egy kis hancúrozásra, az pontosan tudja, hogy az a "módszer" ami többnyire csalhatatlannak bizonyul néhanapján teljesen hatástalan. Másrészt, ami ma zaklatás, az lehet tegnap még merészebb bók volt. Arra szeretnék kilyukadni, hogy igen sokszor csak megítélés kérdése, hogy mi a zaklatás (és kinek) és mi nem az. (2) a férfiakban tesztoszteron van, ami miatt bizonyos helyzetekben egyes férfiak (most ne vitatkozzunk rajta, hogy hány százalék) erőszakosan viselkedik. Ez tény és az evolúció ha más miatt fejlesztette ezt ki, attól még létezik. Ha a nőket arra bíztatják (és ezt teszik), hogy joguk van kihívóan öltözködni/viselkedni, akkor potenciális áldozatokká teszik őket. Mert joguk kétségtelenül van, de az már vitatható, hogy célszerű-e. (3) Ha nem az ego állna az emberi viselkedés kutatásának középpontjában, hanem az egyed feletti szerveződési szinteken is értelmeznénk ugyanezeket, akkor sokkal nehezebben esnénk bele az előbbi hibába pl. (4) ahogyan az idézett "Zaklatás"-ban is elhangzott: az erőszak erőszak és ezt büntetőjogilag kell kezelni és ebben a férfiaknak van miért magukba nézni. De a nőket a férfiak ellen fordítani (Merle megjósolta....) és azt sulykolni minden médiafelületen, hogy a férfiak erőszakos állatok, durva melléfogásnak tartom.

csakférfi 2017.08.14. 18:16:24

Na most épp ráérek.
Folytatom a történetet.Kizárólag a posztoló kedvéért.Ugyanis "tengelyt akasztottunk" nemrégiben "férfiszerepet" illetőleg.

"Tettem a dolgom. "
itt hagytam abba.
folytatásként a feleségem törölte az ismerősei közül az "uriembert".Többé nem szólt hozzá politikai szinezetű dolgokhoz.Mondván "nekünk nem hiányzik ez,van épp így is elég bajunk".
megbeszéltük ezt utólag ,miután mindketten "tettük a dolgunkat".
Én viszont belegondoltam.
Ha egy nő rosszindulatúlag "kacérkodik" vagy kihívóan viselkedik....hogy aztán egymásnak ugrassza a férjét (kvázi lovagját) ebből akár gyilkosság is származhat.vagy más bűntény.
Nem véletlenül Szól Mózes erről

22Ha rajtakapnak valakit, hogy férjes asszonnyal hál, mindkettőjüknek meg kell halniuk: a férfinak is, aki az asszonnyal hált, meg az asszonynak is. Így takarítsd ki a gonoszt Izráelből!
23Ha valaki a városban találkozik egy jegyben járó szűz leánnyal, és vele hál, 24vigyétek ki mindkettőjüket annak a városnak a kapujába, és kövezzétek őket halálra! A lányt azért, mert nem kiáltott segítségért a városban, a férfit pedig azért, mert erőszakot követett el felebarátja asszonyán. Így takarítsd ki a gonoszt a magad köréből!
25De ha a férfi a mezőn találkozik a jegyben járó leánnyal, és megragadja a férfi, majd vele hál, akkor csak a férfinak kell meghalnia, aki vele hált. 26A lányt azonban ne bántsátok, mert a lány nem követett el semmit, ami halált érdemelne: olyan dolog ez, mint amikor valaki rátámad a felebarátjára, és meggyilkolja azt. 27Hiszen a mezőn találkozott vele; ha segítségért is kiáltott a jegyben járó leány, nem volt, aki megmenthette volna.
28Ha valaki egy szűz lánnyal találkozik, aki még nincs eljegyezve, megragadja, és vele hál, és rajtakapják őket, 29akkor az a férfi, aki vele hált, adjon a lány apjának ötven ezüstöt, a lány pedig legyen a felesége, mert erőszakot követett el rajta; nem is szabad elbocsátania egész életében.

A próféták sem "csak úgy " maguktól fenyegetőztek.
Ézsiás így ír a hivalkodásról.

" Isten elítéli a júdai nőket hiúságuk miatt
16Ezt mondta az ÚR: Mivel Sion leányai büszkélkednek, fejüket fenn hordva, szemükkel kacsingatva járnak, kényeskedve lépegetnek, és lábpereceikkel csilingelnek, 17ezért kopasszá teszi az Úr Sion leányainak a fejét, és fölnyíratja halántékukat az ÚR.
18Azon a napon eltávolítja ékszereiket az Úr: a lábpereceket, a napocskákat és holdacskákat, 19a függőket, karpereceket és fátylakat, 20a fejdíszeket, lábláncokat, díszes öveket, az illatszeres szelencéket és a talizmánokat, 21a gyűrűket és orrpereceket, 22a díszruhákat, köpenyeket, sálakat és tarsolyokat, 23a tükröket, az alsóruhákat, a turbánokat és a vállkendőket. 24Akkor majd a balzsamillat helyén bűz lesz, az öv helyén kötél, a fodorított haj helyén kopaszság, a díszköpeny helyén daróc, a szépség helyén pedig szégyenbélyeg. 25Embereid fegyvertől hullnak el, vitézeid a harcban. 26Szomorkodnak és gyászolnak a kapukban, és kisemmizve ülnek a földön.

Én személy szerint nem hiszek "isteni kinyilatkoztatásban".Sőt istenben sem azért elgondolkodtatóak ezek a "történések" és a posztíró levezetése közti párhuzam.
Az egyik kedvencem Mikeás próféta
"5Ne higgyetek a barátnak, ne bízzatok a jó ismerősben, még asszonyod előtt is, akit magadhoz ölelsz, vigyázz, hogy mit mondasz! 6Mert a fiú gyalázatosan bánik apjával, a lány anyja ellen támad, a meny az anyósa ellen, az embernek saját háza népe is az ellensége.
Nos, Asszonyom mi van most modern ebben a kultúrában?Ha ezekről kommentelünk és társalgunk évezredek óta?
:)

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.15. 12:02:02

Kedves Urak!
Valamit nagyon félreolvastak, ha ezt a posztot sikerült férfigyűlölőnek és férfiak ellen uszítónak olvasni. A poszt egy jelenségről szól, ami szerencsére Önök számára ismeretlen, viszont elég sokan megélték/megélik. Az ő élményeikre, tapasztalataikra és kutatási eredményekre támaszkodik az írás, a XXI. századból és nem a biblia korából. Ma ezek megtörténnek emberekkel férfiakkal és nőkkel, és igen, vitathatatlanul több nővel, mint férfival. És bizonyára vannak, akik nőként (vagy férfiként) kihasználják vonzerejüket az előrejutásért (bevallom én egy ilyen esetet sem láttam soha, de az ismerős ismerőse hallotta, hogy van ilyen, sőt a bulvárlapok is írtak róla, így biztosan igaz!), de ha ezt elhisszük, akkor higgyük már el azt is, hogy vannak olyan kollégák, akik nem értik a finom jelzéseket, sőt néha még a konkrét visszautasítást sem, és visszaélnek hatalmukkal, zsarolva és fenyegetve az alárendeltjeiket. És ha mindezt a tesztoszteronra fogjuk, akkor nyilván Önök is mind ezt teszik, hiszen van Önökben tesztoszteron nem? Ha mégsem mind szexuális erőszaktevők, akkor bizonyára sosem találkoznak vonzó nőkkel. De ha mégsem ez az ok, akkor talán mégis érdemes vizsgálni a kérdést, amiről a poszt szól, hogy valaki miért lesz ragadozó, aki nem tud parancsolni az állati ösztöneinek, és valakiből miért lesz valószínűbben áldozat, mint másokból. Erről szól az írás, és nincs benne sem uszítás, sem férfigyűlölet. De ha Önök bele akarják látni, akkor lássák bele. Ez egy szabad ország.

bicyclist 2017.08.15. 22:20:23

@F. Lassú Zsuzsa: azt hiszem természetes emberi reakció, hogy amikor egy ilyen probléma felmerül, mindenki átfordítja azt a saját életére és igen, a sérelmeire és olyan összefüggéseket is belekever, amelyek mások számára egyáltalán nem nyilvánvalóak. Velem biztosan így van és általában utólag veszem észre (van aki sosem). Azért sok férfitársammal együtt hallottunk már harangozni arról, hogy vannak már olyan helyek a világban, ahol pl. a munkahelyen egy nőt előre engedni az ajtóban, vagy megdicsérni hogy milyen csinos már szexizmusnak minősülhet, ami előszobája a zaklatás vádjának.
Én magam több olyan nővel dolgoztam már együtt, akik a szexuális kisugárzásukat elég profi módon használták fel előnyszerzésre mások rovására. Erőszakról természetesen nem beszélhetünk, manipulációról ellenben igen. És ez is létezik amióta világ a világ és gyanítom amíg ember él a Földön így is marad.

csakférfi 2017.08.16. 19:25:56

@F. Lassú Zsuzsa:
" és nem a biblia korából."
Miért véget ért volna a bibliai idő?Amúgy meg ..........íme egy történet röviden

"Dávid fiának egy szép húga, akinek Támár volt a neve. Megszerette őt Amnón, Dávid fia. 2Amnón annyira epekedett húgáért, Támárért, hogy szinte belebetegedett, mert a leány szűz volt, és Amnón lehetetlennek látta, hogy valamit is tehessen vele. -
-
6Lefeküdt tehát Amnón, és betegnek tettette magát.
-
Akkor ezt mondta Amnón Támárnak: Hozd be az ételt a hálószobába, a kezedből szeretnék enni!
-
Gyere, húgom, hálj velem! 12Ő azonban ezt mondta neki: Jaj, bátyám, ne kövess el rajtam erőszakot, mert nem szabad így cselekedni Izráelben! Ne kövess el ilyen gyalázatot! 13Én hová menjek majd szégyenemben? Téged pedig gyalázatosnak fognak tartani Izráelben. Inkább beszélj a királlyal, bizonyára nem tagad meg engem tőled. 14De ő nem akart hallgatni rá, és mert erősebb volt nála, erőszakot követett el rajta, és vele hált.
15Utána azonban annyira meggyűlölte őt Amnón, hogy nagyobb lett a gyűlölete, amellyel gyűlölte, annál a szerelemnél, amellyel szerette, és ezt mondta neki Amnón: Kelj fel, eredj innen! 16De ő ezt felelte neki: Ha elküldesz, akkor még nagyobb gonoszságot követsz el annál, amit már elkövettél rajtam. De ő nem akart hallgatni rá, 17sőt kiáltott a szolgálatára álló legénynek, és ezt parancsolta: Kergessétek ki innen ezt a lányt az utcára, és zárd be utána az ajtót! 18Támáron tarka ruha volt, mert ilyen köntösbe szoktak öltözni a király szűz lányai. A szolga kivezette őt az utcára, és bezárta utána az ajtót. 19Támár ekkor hamut hintett a fejére, és megszaggatta a tarka ruhát, amely rajta volt. Kezét a fejére kulcsolta, és jajveszékelve járt-kelt.
-
28Akkor Absolon megparancsolta a legényeinek: Jól figyeljetek! Amikor Amnón jókedvű lesz a bortól, ezt mondom nektek: Vágjátok le Amnónt! Ti pedig öljétek meg, ne féljetek, hiszen én adom nektek a parancsot! Legyetek erősek és bátrak!-

24.hu/kulfold/2017/07/27/segitseget-kert-a-megeroszakolt-lany-ujra-megeroszakoltak/
Hölgyem !! Milyen időket élünk?? MÁr nem lehet megölni azt aki erőszakot követ el egy nőn,büntetlenül.Akkor ez lehet a.......kitalálom.....modern kor?
:) :) :)

csakférfi 2017.08.16. 19:27:55

@bicyclist:
"És ez is létezik amióta világ a világ és gyanítom amíg ember él a Földön így is marad"

Baszki! Szar egy jövőképed van.Ne menj prófétának.
:)

Almandin 2017.08.16. 20:22:19

@Duplaxiii: Kicsit utánanézhettél volna a hölgy munkásságának. Kiderül, hogy rég túl van már a negyvenen.
Kifejezetten primitív és rosszindulatú feltételezés, hogy olyannak gondolod, aki biztos nem kell a kutyának se. Tipikus érv egy olyan férfisovinisztától, aki, ha egy nő tollából olyat olvas, ami nem tetszik neki, rögtön arra gondol, hogy az illető egy frusztrált, magányos, agresszív feminista, aki majd megkapja az élettől a szerinte jól megérdemelt büntetését.

Almandin 2017.08.16. 20:40:24

@F. Lassú Zsuzsa: Én személy szerint döbbenetesnek tartom, hogy az elmúlt 5-10 évben, ha egy blogon felmerül a szexuális zaklatás, a nemi erőszak, mint téma, akkor rögtön, csoportokban, dühöngve támadnak az antifeminista trollok. A legszomorúbb az, hogy végletekben gondolkodnak. Ha valaki nem az ő maradi álláspontjukat vallja, azt már rögtön radikális feministának nézik.
Én negyven éves vagyok. Döbbenettel tapasztalom, hogy ma nagyobb indulatot generál a magyar társadalomban a női egyenjogúság témája, mint 2000 körül. Fiatal koromban nem éreztem azt, hogy a társadalom nagy része ellenérzéseket tanúsítana azzal kapcsolatosan, hogy egy nő tanul, képes eltartani magát, önálló. Igaz, hogy én városi értelmiségi közegben éltem, egy falusi, paraszti közeg akkor is más volt. Az elmúlt kb. 10 évben azonban szó szerint divat lett támadni a női egyenjogúságot, minden dolgozó nőt, különösen, ha gyermektelen, élősködőnek és rossz erkölcsűnek beállítani. Én úgy látom, hogy a Férfihang.hu és társai nagy rombolást végeztek (mielőtt antifeminista keresztes lovagjaink azt hinnék, nem ismerem az oldalt, tájékoztatom őket, hogy rendszeresen olvasom őket, tehát nem ismeretlen a nézőpontjuk). Az elmúlt 10 évben egyre divatosabb lett antifeministának lenni. A blogokat elárasztják az ilyen szemléletű kommentelők, gyakran kifejezetten rosszindulatú troll üzemmódban. Ha bármilyen nőkkel kapcsolatos téma (nemi erőszak, háztartási munkamegosztás, párkapcsolatok, válás, stb.) szóban kerül, ezek azonnal ugranak és támadnak. Sajnos a józan kommentelők egyre ritkábbak. Néhány napja részt vettem egy ilyen diskurzusban, a stílusa a legérdekesebb a társalgásnak (sajnos):
ferfiszemmel.hu/2017/08/04/ujabb_hiszti_a_haztartasi_munkamegosztassal_kapcsolatban

csakférfi 2017.09.01. 17:54:07

n. E kutatók szerint a női szexturisták fantáziáját a karibi fekete férfiakkal folytatott találkozásaik során szintén a másság izgatja. A nők "jó testű fekete férfiakat" keresnek, míg a férfiak "engedelmes, de tüzes mulatt lányokat"

m.origo.hu/utazas/20090117-szexturizmus-porstitucio-turizmus-szelid-szexturizmus-kenya-tanzania-bali.html

Tényleg azt hiszed hogy az "igazság" ennyire egyoldalú?

csakférfi 2017.09.01. 18:27:31

@Dworkyll:
Kigugliztam .

:)
Most ismét támadás indul Taylor és a Swifties ellen. Az internetes ruházati cég, a Bad Kids Clothing egy új pólót tervezett, amelyen az énekesnő ex- (és állítólagos) pasijainak vezetéknevét írták egymás alá, majd egy kész darab képét a Facebookon is nyilvánosságra hozták.
starity.hu/magazin/40192-ismet-a-szerelmi-elete-miatt-tamadjak-taylor-swiftet/
A férfi egy tapló. A nő sem sokkal különb.
:)

Lylyth 2017.10.13. 06:00:00

Mivel a női perspektíva kevéssé jelent meg a témában, így magam szolgálnék egy rövid eszmefuttatással erről. Ez a téma nem véletlenül megosztó, hiszen minden álszentség nélkül lássuk be, hogy egy remek kétélű fegyver tud lenni a nő kezében. Kétélű, mert vígan kihasználhatóak bizonyos adottságok más bizonyos javakért, előnyökért cserébe, de amikor kellemetlenné kezd válni a magunk kreálta helyzet (aka szorul a hurok), akkor sírni tudnak (vagy erőszakot kiáltani) a nők , mert kár tagadni, hogy kiváló színészek tudnak lenni, ha az érdekük úgy kívánja.
Ismételten: ne legyünk álszentek kedves nők, mert szeretünk tetszeni, ami ugyan semmilyen körülmények között sem lehet indok "túlkapásra", ám felnőtt nőként illik annyira ismernünk a férfi természetét, hogy tisztában vagyunk bizonyos sajátosságokkal e téren és ezáltal a lehetséges következményekkel is számolunk! - ilyen a világ, így kár eljátszani azt, hogy "de milyen csúnya dolog már ez és hogy képzeli bárki". A kislányát se úgy neveli egy felelős anya, hogy ugyan menj ki egy szál tangába a boltba, mert a pasiknak nem szabad ám megnézniük, sem bántaniuk és ők ezt be is tartják. Ugyan már.
Nőként nyilván magam is szolidáris vagyok bizonyos mértékig a a nőtársakkal, de ez nem eredményez számomra vak buzgalmat amellett a nézet mellett, hogy a nő amennyiben kihívóan kelletti magát (és lássuk be a munkahelyen is bőven látni ilyen magatartást nőktől!) akkor sem róható fel számára semmilyen formában, ha megkörnyékezik a férfiak - érdemes a hétvégi bulikat megnézni kamasz lányok viselkedése szempontjából, akik még csak próbálkoznak nőként lenni és erősen túljátszani - ők még védelemre szorulnak, hiszen naiv, meggondolatlan kislányok, akik tényleg nem biztos hogy tisztában vannak vele mit kommunikálnak kifelé - de kérdezem: felnőtt nőktől (munkahelyen tételezzük fel, hogy ilyenek dolgoznak túlnyomórészt) nem elvárható? Hol van a női szolidaritás akkor, amikor látjuk egy kolléganőnkön, hogy erősen feszegeti az íratlan munkahelyi etikai kódexet (példának okán: melléig legombolt ing, teljesen átlátszó top, bugyit kivillantó miniszoknya, miniruha, koktélruha). Ja, hogy olyankor jön a "nézzétek már a kis picsát/ribancot/tetszőleges szóval helyettesíthető, hogy kelletti magát a pasiknak, nem véletlenül...". Ezen azért érdemes elgondolkodni szerintem, hogy hol kezdődik az álszentség, naivság és a direkt provokációk ebben a kérdésben.
Még egy fontos dolog ehhez: MINDIG A NŐ DÖNT! A férfinek eredendően az a dolga, hogy "vadásszon" már a kezdet kezdete óta, de a DÖNTÉS a NŐ kezében van! Mindig a nő dönt róla, hogy ki foghatja meg a mellét/fenekét/akármit és arról is, hogy kinek nem engedi meg semmilyen körülmények között sem!Ez szvsz nem magyarázható sem mentális sérülékenységi fokkal (itt is bejön a női szolidaritás kérdése: ha tudom, hogy ilyen kollégám van, aki mentális okból kifolyólag nem beszámítható, esetleg önveszélyes magatartással hívja fel magára a figyelmet lépten-nyomon, akkor ezt jelezni kell és megfelelő irányba elvezetni, mert két lábon járó bomba az ilyen ember minden téren-ma barátod, holnap ellenséged akár!), sem pedig a sokat emlegetett félelemmel, mert az emberi elemi ösztöne az "üss vagy fuss" reakció olyan helyzetben, ahol fenyegetve érzi magát.
A poszt írójához pedig egy kérdésem lenne, ami rendkívül érdekel és nem derül ki számomra: a praxisában (amennyiben van), ténylegesen hány ilyen esettel dolgozott érdemben, ami alapján a tipikus áldozatot leírta vagy ez csak amolyan elméleti "maszlag"?
Más: kicsit engem ez a téma a pedofíliára emlékeztet nyomokban, ahol sajnálatos eseményként jelenik meg sok esetben, hogy a férfi tanárra ráhúznak egy ilyen címkét, aztán később kiderül, hogy mégsem úgy volt az teljesen, ahogy azt (kezdetben) a kislányok (majd mások) elkezdték állítani ilyen-olyan okból - remek, ám rettentő nyomasztó film a témában A vadászat című dán alkotás.
Ennek az egésznek egyetlen a konklúziója: az igazság sokszor odaát sincs meg és nagyon el lehet ferdíteni, torzítani bizonyos dolgokat, ha azt úgy kívánják meg.
süti beállítások módosítása