Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Rugalmasan a merevedésről

Káros hülyeségek, amelyeket el kellene felejtenünk az elég jó szexhez

2018. január 29. - F. Lassú Zsuzsa

Ebben az írásban egy szex-forgatókönyvet elemzek, amely tapasztalatom, és a szakirodalmak szerint valószínűbben vezet oda, hogy a férfi merevedési zavarral keresi meg először általában az urológust, majd a szexuálpszichológust. Az írás nem fog lefedni minden történetet, biztosan lesz, akivel máshogy esett az eset, de remélhetőleg a leggyakoribb és legkönnyebben megelőzhető és visszafordítható helyzetet bemutatva segíthet, hogy Önnek ne kelljen orvoshoz/pszichológushoz fordulni, vagy ha kell, sokkal tudatosabban, felkészültebben és nyitottabban tehesse azt meg.

A klasszikus forgatókönyv

Helyszíne buli után a pár otthona (bevállalósabb pároknál kocsi, kapualj, stb), ahol a két főszereplő Géza és Gizi szexre készülnek (meleg pároknál is nagyon hasonló a sztori, külön nem írom le). Mindketten ittak, Géza többet, esetleg ettek is jó sokat (mondanom sem kell, hogy Géza többet). Gizi az alkoholtól huncut lesz és felenged, sőt kifejezetten nyomul, Gézát azonban inkább bágyasztja az ital, de szeretne jó benyomást kelteni, imponál neki, hogy a lány gerjed rá, ki akarja használni az alkalmat. Géza egyébként is szeret mások kedvében járni és/vagy fontos neki, hogy mindenki elismerje, értékelje. Gizinek is fontos a visszajelzés, szereti érezni, hogy jó nő és hogy egy férfi megkívánja. Mindketten azt gondolják, hogy az estének kölcsönös orgazmussal kellene záródnia. Géza előveszi a gumit, de alkoholgőzös ügyetlenségében addig bénázik, amíg mire felhúzza, addigra magát is jól felhúzza. Gizi türelmetlen, nevetgél és/vagy bosszankodik, mindenesetre cikiző megjegyzéseket tesz, ami Gézát teljesen lelohasztja. Próbálkozik még egy kicsit, de amúgy sem kívánja már az egészet. A végén egymásnak háttal, kiábrándultan, megalázottan, megszégyenülve, csalódottan (a megfelelő válasz aláhúzandó) fekszenek egymás mellett (autós és kapualj verzióban más a vége, de ez részletkérdés). Ha az egy régebbi kapcsolat, akkor Gizi még beviszi a végső ütést: „Nem kívánsz már? Biztosan van valakid!”. Ezek után Géza nem csak Gizivel de később más nőkkel is szorongani kezd, ha szexre kerül a sor: „mi lesz, ha megismétlődik?” és ha emiatt tényleg megismétlődik (nagy eséllyel), akkor a következő ugrás „impotens vagyok”. Itt jön a képbe először az urológus, majd – ha Géza nem kíván innentől örökké Sildenafilt szedni, mert „ma a pirula, holnap meg a toronydaru”, akkor – a szexuálpszichológus.

A főhősök jellemzőinek hatása a jelenetre

Tipikus Géza általában szorongó, teljesítményorientált alkat. Munkájában, tanulmányaiban törekszik a tökéletesre, és rosszul érinti, ha valami nem sikerül. Még ha lazának tűnik is, például mert fiatal és trendi, belül akkor is folyamatosan tépelődik, vizsgálgatja magát és a környezete visszajelzéseit: „vajon elég jó vagyok-e”. Gézának olyan szülei (általában apja) voltak/vannak, akik ugyan szerették, de szeretetüket feltételekhez kötötték, és a mércét magasra tették, vagy olyanok, akiknek a szeretete sosem volt biztos, például mert valamilyen mentális betegség miatt (leggyakrabban alkohol problémák), hullámzó volt a kedélyállapotuk. Géza ezért úgy nőtt föl, hogy folyton a szülei (apa, anya vagy mindkettő) szeretetéért, elismeréséért küzdött, de abban sosem bízhatott. Ezért mindig törekedett a legjobb lenni, mert esetleg akkor majd eléggé szeretik, elismerik őt. Ezért Gézának a szex is egy teljesítmény terület, ahol meg kell felelni. Géza a szexszel kapcsolatban azt gondolja, hogy a nőt mindig ki kell elégíteni, a jó szerető mércéje az állandó készenlét, az erős és tartós merevedés és a partner orgazmusa (lehetőleg több is).

Gizi mindezekben partner, hiszen nem véletlenül választották egymást. Ha az egy tartós kapcsolat, akkor nagyon gyakori, hogy a partnerek egymás fontos szülői figuráinak imágói, vagyis hozzák a szülők reagálásának mintáit. Géza Gizije ezért elég valószínűen kritikus, szintén teljesítményorientált, domináns alkat, aki a szexre szintén mint teljesítményre vagy mint sport tekint. Tipikus Gizi kíméletlen és akár sértő is tud is lenni, és ez a szexuális aktus közben nem csak lelombozó, hanem tartósan romboló is lehet. Mindeközben Gizi szintén szorong, mert Géza merevedési zavarát saját magára vetíti, és kritikus támadása mögött belső bizonytalanság is meghúzódik: „mi van, ha csak én nem tudom kellően izgalomba hozni”?

A merevedési zavar forgatókönyvével együtt járó hiedelmek

Tipikus Géza és Gizi olyan diszfunkcionális hiedelmeket vallanak, amelyek előre vetítik a kudarcot, a szexuális problémákat. Magyarra fordítva: káros hülyeségeket gondolnak a szexről és a nőiességről, férfiasságról, amely hülyeségek elég gyakoriak az emberek fejében, hiszen ezeket sugallják a romantikus és erotikus regények, filmek még a pornó is. Röviden összefoglalom a merevedési zavarral együtt járó hiedelmeket:

A macsó férfi ideálja – a férfinak mindig készen kell állni, teljesíteni kell, a nő kielégítése a férfi feladata, ehhez végig fenn kell tartani a merevedést, és az orgazmus a szex lényege. Ezek a hiedelmek a legtöbb férfi által osztottak, a hetero férfiak ehhez még hozzáveszik a homoszexualitás teljes elutasítását is. A popkultúra macsó férfiideálja a „Marlboro man” azonban egyértelműen káros, és megnöveli a férfi szexuális zavarok valószínűségét, mert megfelelési kényszert és a hibázás lehetőségének elvetését, vagyis folyamatos szorongást eredményez.

Még ennél is károsabbak azonban a nők kielégítésére vonatkozó túlzó és előíró hiedelmek, melyeket szintén a legtöbb férfi (és sok nő is) oszt. Azt hiszik (tévesen), hogy a pénisz merevedése elengedhetetlen a nő kielégítéséhez, hogy a nők a férfiakat szexuálisan az alapján értékelik, hogy képesek-e kellő ideig fenntartani a merevedést és behatolni a nőbe, ott hüvelyi úton orgazmust előidézni. Mindezek a konzervatív szexuális normákkal együtt vezetnek oda, hogy a férfiak merevedési zavarról, a nők pedig orgazmus képtelenségről panaszkodnak, holott csak meg kellene találniuk egy másik módját az együttlétnek, ami nem igényli a folyamatos merevedést a férfi részéről és ami elfogadja, hogy a nők nagy részének nem vaginális úton van orgazmusa.

A merev hiedelmeken túli rugalmas valóság

A férfi és pénisze nem gép, nem képes mindig mindenkivel ugyanarra az örömteli élményre. A merevedési probléma legtöbbször helyzeti, egyszeri előfordulása semmit nem jelent! Ne értékelje túl a problémát, ne tekintse magát impotensnek és az eseményt kudarcnak! Sokszor valóban csak a körülmények, például az alkohol, a túl sok kaja vagy a fáradtság okozzák az átmeneti gondot! Ha jó szexet akar, inkább ne igyon alkoholt!

Egy 45 perces aktus során a férfiak átlagban 2-5 alkalommal veszítik el majd nyerik vissza az erekciójukat. Ez nem jelenti a vágy vagy az érdeklődés csökkenését, hanem egy általános fiziológiai jelenség. Ebből az élményből akkor alakulhat ki merevedési zavar, ha a férfi és partnere rosszul értelmezik és negatívan reagálnak rá. Ekkor a kialakult szorongás tényleg létrehozhatja a merevedési zavart.

Előzzék meg a zavar kialakulását pozitív hozzáállásával, rugalmas és elfogadó szexuális attitűddel! A hölgyeket arra kérem, legyenek elfogadóak és türelmesek párjukkal, ne nehezítsék meg a férfi dolgát szemrehányásaikkal, kritikájukkal. A sajnálat és szánalom ugyanakkor még ennél is rosszabb. Az elfogadható reagálás a laza, rugalmas hozzáállás, ami nem elvárásokon, hanem a kölcsönös örömszerzés vágyán alapul.

A hiedelmekkel ellentétben nincs szükség merev péniszre, hogy a férfi kielégítse partnerét. Orálisan, kézzel vagy akár petyhüdt pénisszel is elérhető a partner orgazmusa. Heteroszexuális pároknál a nők nagy része egyébként is elsősorban a csikló ingerlésével jut el az orgazmushoz, és erre az ön keze vagy szája az alkalmas.

Ön nem akarhatja vagy kényszerítheti a merevedést, ugyanakkor ne engedje, hogy a merevedés határozza meg a szexuális élményt. Élvezze a testi érintés minden örömét, hagyja hogy egész teste érzékszervvé váljon, ne csak pénisze vegyen részt a szexben! Legyen a szex játékos, örömteli és erotikus, ahelyett, hogy teljesítményközpontú és orgazmus-orientált lenne!

Fejezze ki nyíltan vágyait! Segítse partnerét szavakkal és gesztusokkal, hogy jobban tudjon önnek örömöt okozni!

A merevedési nehézség nem befolyásolja az ejakulációt, az félmerev vagy petyhüdt pénisszel is bekövetkezhet. Figyeljen az izgalomra és a testéből érkező jó érzésekre, függetlenül a pénisz merevségétől.

A reális elvárások kialakítása kulcsfontosságú a kielégítő szexuális kapcsolatban. Eleve kudarca és csalódásra ítélt, ha minden alkalommal ugyanolyan vágyat, izgalmat és kielégülés élményt várunk el a szexuális együttlétek során. Valójában az élmények 35-45%-a nagyon jó (kölcsönösen kielégítő), mindkét félnek, 20%-a nagyon jó az egyiküknek (általában a férfinak) és elég jó a partnerének. 15-20%-ban elég jó az egyiknek és elfogadható a másiknak, és 5-15%-ban a szexuális élmények nem kielégítőek vagy nem kellemesek. Ha a párok képesek bűntudat, szégyen, és egymás hibáztatása nélkül elfogadni ezeket a középszerű vagy kellemetlen élményeket és nyitottak a szex újraindítására, akkor életerős, rugalmas szexuális kapcsolattal rendelkeznek. Az elégedett párok általában az Elég Jó Szex irányelveit követik ahelyett, hogy megszállottan törekednének egy ideálra, tökéletesre, s ez által pozitív, reális szexuális elvárásaik vannak.

Ellentétben azzal a hiedelemmel, hogy a „kanosság” akkor nagyobb, ha régebben volt szex, a valóságban a vágyat a rendszeres szexuális élmények táplálják. Ha a szex ritkább, mint havonta két alkalom, akkor a partnerek elkezdenek szorongani a szextől, elvárásaik inkább vezetnek teljesítmény szorongáshoz, szexuális zavarokhoz, kudarcokhoz, majd elkerüléshez.

Az egészséges, örömteli szexualitás fontos pozitív szerepet tölt be a kapcsolatokban, energetizálja azt, erősíti a kötődést, megerősíti a vágyakozás és a vágyottság érzését. Fontos azonban tudnunk, hogy a nem jól működő, konfliktusokkal terhelt vagy nem létező szexuális kapcsolat negatív hatása nagyobb, mint a jó szex pozitív hatása.

 További olvasmányok tudományos érdeklődésű olvasóknak:

Nobre, P. J., Pinto-Gouveia, J., & Gomes, F. A. (2003). Sexual dysfunctional beliefs questionnaire: An instrument to assess sexual dysfunctional beliefs as vulnerability factors to sexual problems. Sexual and Relationship Therapy,18(2), 171-204.

McCarthy, B (2015). Sex Made Simple. Clinical Strategies for Sexual Issues in Therapy. PESI Publishing & Media.

Peixoto, M. M., & Nobre, P. (2014). Dysfunctional sexual beliefs: a comparative study of heterosexual men and women, gay men, and lesbian women with and without sexual problems. The Journal of Sexual Medicine11(11), 2690-2700.

 

 

[1] A meleg párok esetében ugyanolyan gyakori a merevedési zavar, mint a hetero pároknál, és az ezzel összefüggő hiedelmek is nagyon hasonlóak. Részletesen ld. Peixoto & Nobre (2014).

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr6713613033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2018.01.30. 09:24:07

Micsoda ballibsi szöveg ez má'! Biztos a Soros diktálta.

Plumper_ 2018.01.30. 11:44:15

igen, b+, ha nem áll fel nekem, akkor:
1. nem tetszel igazán, valahol ronda/büdös/igénytelen vagy
2. már annyit rihiröhiztél, hogy elment a kedvem az egésztől. hazamegyek, kiverem. te meg dildózz.
3. (majdnem) ismeretlenekkel történő keféléskor még mindig a koton a legjobb óvszer a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség ellen.

werinter 2018.01.30. 13:08:11

"Eleve kudarca és csalódásra ítélt, ha minden alkalommal ugyanolyan vágyat, izgalmat és kielégülés élményt várunk el a szexuális együttlétek során."

Csak ezzel az a probléma ha előfordul, hogy "5-15%-ban a szexuális élmények nem kielégítőek vagy nem kellemesek", ráadásul akár több egymást követő alkalommal is, ember legyen a talpán akinek ne venné el a kedvét az egésztől és ne fordulna meg a fejében, hogy talán nem a jelenlegi párja az ideális, esetleg saját magával nincs-e valami baj.

További problémát okoz az is, ha a fentebb leírtak tényleg egymás után következnek be, esetleg gyakoribbá válnak, ritkul a szexuális együttlétek száma, ráadásul ha ezek sem lesznek "jók" vagy "elfogadhatóak" akkor még inkább nő a frusztráltsága a partnereknek. Gyakorlatilag ez egy öngerjesztő folyamat, amelyet végső soron kizárólag úgy tudunk megakadályozni, ha jó a szex. Magyarán visszajutunk az alap kiindulási pontra, hogy mégis csak a "marlboro man" attitűd a "leghatékonyabb".

Thomas Dantes 2018.01.30. 17:28:43

@Plumper_: Tehát a nő hibája ha neked nem áll fel. Aha, Király csávó vagy

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2018.01.30. 17:57:16

@werinter: Az érveléseddel egyet értek, egészen az utolsó mondatig. Miért lenne _csak_ a "marlboro man" attitűd a nyerő? Pont ez a lényeg, hogy nem rástresszelve az eredményre sokkal jobb tud lenni a szex. A kényszer semmilyen szinten nem teszi jobbá, így az orgazmuskényszer sem. Sőt.

El tudod képzelni a marlboro mant, hogy csak úgy lelazul?

werinter 2018.01.30. 18:01:50

@Dworkyll: De "marlboro man" a nagybetűs FÉRFI. Magabiztos, macsó, sármos. Neki nem kell lazulnia, ő mindig az adott helyzethez megfelelően tökéletes. Neki nincsenek gondjai, ő megoldja a problémákat (de legalábbis nem beszél róluk).

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2018.01.30. 18:08:40

@werinter: Hát ja. És meghal hatvan éves kora előtt gyomorfekélyben, tüdőrákban vagy akármiben, mert szétpörgi magát, hogy megfeleljen egy vetített ideálnak. A lazáknak meg lesz húsz év előnyük hancúrozni.

csakférfi 2018.01.30. 18:56:06

"marbolo man"....alfahím....alfanőstény....stb!
Mítoszok és legendák.
Mintha erről szólna a "gender" elmélet.
Konkrétan....dobd el a társadalmi elvárásokat....amiket a reklámok vagy az "elméletek" azaz sztereotípiák közvetítenek feléd!
Te meg bekajálod...ez a nyáj szellem!Attól még hogy ferráriban űlsz még nem vagy alfahím...ugyanis nem létezik.A ferrári igen de a vezér hím...akkora baromság!
Attól hogy louis vuitton táskával flangálsz a christian dior parfümtől körüllengve...még nem vagy kívánatos.illetve igen....egy-két éjszakára.Levadásztak és puff!
:)
Jó poszt a "tipikus Géza" viszonyít a vezérmajomhoz....."tipikus gizi" meg a gender pszichózisban leledzik és találja meg önmaga "reinkarniációját" ebben a pénz központú világban.
Gyilkos feszültség ami mindkettőnek az agyára megy.
S lesznek fiatalon kiégett,kiábrándult öregek akik "miért múlik el ami szép" dolgokon merenve depresszióba álmodják magukat.
sajnálatos.
:)
süti beállítások módosítása