Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Nem jó, ha fáj! (Csak ha nevetek!)

A szexszel járó fájdalmak kérdése

2018. február 25. - F. Lassú Zsuzsa

A szexualitás alapvetően örömteli tevékenység, leginkább arra törekszünk, hogy felüdülést, kielégülést, örömöt, ellazulást, extázist és még sorolhatnám mi minden jó érzést érjünk el általa – együtt vagy akár egyedül. Mégis sokan számolnak be arról, hogy a szexuális együttlét alatt és/vagy után (de néha már előtte is) valahol a testükben valamilyen szintű fájdalmat élnek át.

Hol fájhat a szex?

A fájdalom általában a szöveti sérülés szubjektív megélése, azonban a sérülés mértékétől sokszor függetlennek tűnő szubjektív érzés. Vagyis nagyon egyedi, hogy ki mit él meg fájdalmasnak, és hogyan reagál erre a fájdalomra. A testben mindenféle szöveteinkben érezhetünk fájdalmat, szex közben ez leginkább az alhas és a nemi szervek szöveteiben (izmok, kötőszövet, hám), valamint a mozgáshoz kapcsolódóan az izmok vagy ízületek fájdalma lehet. Természetesen ettől egészen eltérő helyeken is fájhat, ha az aktusnak lényegi része a fájdalom, azaz ha szado-mazo kapcsolatot folytatunk, erről a jóleső, a kielégüléshez akár szervesen kapcsolódó fájdalomról most nem írok. Jelen írás tárgya a kellemetlen fájdalom.

Nem stb – STD!

A nemi szervekhez kapcsolódó fájdalom lehet felületi vagy mély fájdalomérzés. A felületi fájdalomérzések leggyakrabban a nemi szervek bőrének betegségeivel, hámszöveti sérülésével összefüggő fájdalmak. A bőrbetegségek (melyek sokszor egyben nemi úton terjedő betegségek - STD) sokszor nem csak fájdalommal, de egyéb tünetekkel is járnak, így általában (de nem mindig) viszonylag hamar felfedezhetjük magunkon, ha valami ilyesmi van. Ne habozzunk, hogy azonnal bőr-és nemi gyógyászt keressünk, mert sokkal jobb egy rövid kínos vizsgálat és azután egy gyors felépülés, mint hetekig, hónapokig tartó szenvedés utáni még kínosabb orvosi vizit, amiben azt is magyarázhatjuk, hogy miért húztuk eddig és vajon ez idő alatt hány partnerrel voltunk, akit megfertőzhettünk. Roppant kellemetlen kérdések, jobb megelőzni őket és egyrészt azonnal orvoshoz fordulni, az általa meghatározott ideig nem szexelni, másrészt mindezt megelőzendő óvszerrel védekezni! Akit érdekelnek a szexuális úton terjedő betegségek, ide kattintson.

Szárazon csak a ruhát keféld!

A hámszövet mechanikai sérülését okozhatja maga a szex is, ha például nem kellően síkosak a súrolódó felszínek, ez főleg a nőknek okoz fájdalmat a hüvelyben, vagy kívül a szeméremajkakon, de természetesen ez a férfi partnereknek is kellemetlen. A nem kellően előkészített terepen (értsd előjáték nélkül) végzett szex nem csak aktuális fájdalmat okozhat, hanem olyan rossz élményt, akár szexuális traumát, ami már egyszeri előfordulás esetén is kiválthatja a hüvely és medencetájék görcsös ellenállását (ld. lentebb). A hüvelyszárazságnak azonban nem csak a türelmetlen szex lehet az oka. Negyven éves kor felett az életkorral együtt növekszik a valószínűsége, a női hormonok termelődésének csökkenésével sajnos ez természetes jelenség. Egyes gyógyszerek szintén okozhatnak ilyen tünetet – mielőtt kétségbe esünk olvassuk el a leírást, vagy kérdezzük meg kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket! A jó hír azonban az, hogy akármi is az ok, a tünet enyhíthető. Egyrészt a hüvelyszárazság nagyszerű ellenszere az izgalom, a vágy felkeltése, így megtámogathatja az előjáték, simogatás, masszázs, a partner manuális vagy orális kényeztetése is. Emellett a hosszú és örömteli szex egyik jó barátja (főleg 40 felett) a jól megválasztott síkosító! Bővebben olvashatsz a hüvelyszárazságról itt.

Ha fáj a behatolás

vaginizmus.jpgViszonylag gyakori szexuális zavar a genitális-medencei fájdalom/behatolás zavar (akár 20%-át is érintheti a nőknek), amely megnevezés tartalmazza a másképpen vaginizmusnak, vulvodyniának és diszpareuniának nevezett zavarokat (1). A fájdalomzavar lényege a hüvely és a medencetájék külső és/vagy belső részeinek fájdalma, görcsös összehúzódása, amely megakadályozza vagy megnehezíti a behatolást, és tönkreteszi az élvezetet. Az egészen enyhe rossz érzéstől addig terjedhet a fájdalom, illetve az attól való félelem, hogy a nő minden hüvelyéhez közelítő tárgytól (legyen az tampon, pénisz, nőgyógyász) messzire szalad. Enyhe fájdalmat a hüvelybementnél vagy a hüvelyben a nők nagy része átélhet, egy friss kutatás szerint a nők 30%-a élt át valamilyen szintű fájdalmat a legutóbbi közösülése alkalmával, ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik vaginizmusuk vagy diszpareuniájuk van. Enyhe rossz érzést okozhat (a fentieken kívül) a rosszul megválasztott póz, aminek egyszerű megoldása a pózváltás. A vulvodynia kicsit más tészta, mert a szeméremtest külső részének krónikus fájdalma akár szexuális aktivitás nélkül is, állandóan jelen lehet, ami igen kellemetlen élmény az ezzel együtt élő nők számára. Szerencsére, mint sok egyéb zavar, ez is jó eséllyel gyógyítható, ha a nő hajlandó a problémával orvoshoz fordulni.

A diszpareunia ugyanakkor nem csak a nőket érinti, a genitális terület fájdalma a férfiak egy igen kis részének (3-6%-ának) szintén  visszatérő élménye. Ők a péniszben vagy a gáttájékon (végbélnyílás és pénisz közötti terület) érezhetnek fájdalmat, aminek már külön nevet is adtak: anodiszpareunia. A férfi genitális fájdalom hátterében gyakran áll prosztatagyulladás, aminek a kivizsgálása és gyógyítása urológust igényel.

Pszichológiailag a genitális fájdalom zavarait gyakran okozzák a szexszel kapcsolatos negatív gondolatok, szorongás, bűntudat, neveltetéssel össze nem egyeztethető vágyak, vagy szexuális traumák, zaklatás, erőszak. Bármi is álljon a háttérben, a kezelés nem megoldható síkosítóval, mindenképpen nőgyógyászati/urológiai kivizsgálásra és szexuálterápiára van szükség

Ha fáj az anál

Szintén fájdalmas, kellemetlen élmény lehet az anális szex, férfinak, nőnek egyaránt. Egyszerű oka van ennek: nem szexre tervezték azt a bejáratot – mert hogy az egy kijárat! Ennek ellenére sokan a hetero párok közül is (be)hódolnak a vágynak, persze elsősorban a férfiak vágyának. A nők többnyire inkább tűrik, mint élvezik az anális szexet. (És nem, a pornófilmekben az anális szex közben sikítva élvező "színésznők" nem élnek át "akkora" orgazmust. Nem érdemes sem őket, sem az aktusaikat követendő példának tekinteni.) Sokan csak a párjuk kedvéért mennek bele, és az ezzel járó kellemetlen élményt szó nélkül viselik. Egy 2015-ös szexuális fájdalommal kapcsolatos amerikai nagy mintás kutatásban a kutatók azt találták, hogy a nők 72%-a fájdalmasnak élte meg az anális behatolást (majdnem vicces, hogy a behatoló hetero férfiak 13%-a szintén fájdalomnak élte meg az anális szexet – csak tudnám, akkor miért csinálják?). Az anál szex ugyanakkor a meleg férfiak által leginkább (de nem egyöntetűen) gyakorolt szexuális forma, így az anál szex közben átélt fájdalom leginkább őket érinti. A kutatások szerint a férfiak egy negyede mindig átél bizonyos szintű fájdalmat a befogadó oldalon, és egyes kutatások szerint 60% körüli ez az arány. Az anális szex nem csak fájdalmat és felszíni hámsérülést, de akár végbélrepedést is okozhat, aminek a kezelése akár sebészeti beavatkozást is igényelhet. Éppen ezért az anális szex kedvelői is nagy figyelmet kell fordítsanak az előkészítésre, síkosításra, masszázsra, és a fertőzések elkerülése érdekében az óvszer használatára is!

Még mélyebb fájdalmak

A női medence mélyén, a méh és petefészek környékén jelentkező fájdalomnak más okai is lehetnek. Szintén viszonylag gyakori, a nők kb 10%-át érintő betegség az endometriózis (kóros méhszövet-burjánzás a méhen kívüli területeken), amely sokszor okoz szex közben vagy után fájdalmat. A betegség meddőséget is okozhat, így, ha nőként gyakran tapasztalod, hogy szex közben (vagy anélkül) mélyen belül az alhasban, a méh és petefészek környékén fájdalmas nyomás, görcs, vagy akár éles szúró fájdalom keletkezik, fordulj nőgyógyászhoz, hogy kivizsgáljon és kizárhassátok ennek, vagy más betegségnek az előfordulását.

Mi van a fejfájással?

fajdalom.jpgMost azt hiszitek viccelek, de nem! A szexuális aktivitással összefüggő fejfájás egy neurológusok által ismert diagnózis, hasonlóan a köhögéshez és az aktív testedzéshez kapcsolódó fejfájáshoz. A szexuális aktivitással összefüggő fejfájás a szex közben (nem előtte!) jelenik meg és vagy az orgazmushoz közeledve fokozódik, vagy közvetlenül utána robban. Általában a nyaki területek görcsös összehúzódásával jár, többnyire kétoldali fájdalom, a migrénben egyébként is szenvedőknek gyakoribb problémája. A szexet megelőző, egész napi stresszhez és/vagy a kapcsolati nehézségekhez kötődő, általában nőkre jellemző fejfájással ellentétben ez a szex közbeni fejfájás inkább a férfiakat jellemzi, és komoly érrendszeri, neurológiai problémának lehet a tünete. Ezért rendkívül fontos, hogy ha egynél többször jelentkezik migrén szerű fejfájás szex közben/után, keressünk gyorsan egy neurológust és vizsgáltassuk ki a problémát.

Ne hanyagoljuk el azonban a másik típusát sem a fejfájásnak. Ha esténként, miközben éppen jó lenne ráhangolódni a párunkkal való együttlétre, azt tapasztaljuk, hogy rendre fáj a fejünk, és ez inkább eltávolít, mint közelít a szexhez, akkor szintén érdemes kezelni a háttérben álló problémákat. Párkapcsolati problémák (vágycsökkenés, kommunikációs nehézségek, életciklusváltás, stb), stresszkezelési nehézségek, munkahelyi túlterhelés és még megannyi dolog okozhatnak esti fejfájást, amit érdemes nem csak tünetileg kezelni. Relaxáció, meditáció, jóga és párterápia -  megannyi lehetőség a problémák enyhítésére, új megoldások keresésére.

Ne tűrd, ha fáj!

Mindent egybevetve számos helyen keletkezhet fájdalomérzet a testben szex közben, és a kutatások szerint elég sokaknál keletkezik is. Ha a szex minden típusát és mindkét nemet figyelembe vesszük, a fájdalom valószínűsége 3-72% között mozog! A megdöbbentő, hogy ezzel általában semmit nem kezdünk! A felmérések eredményei szerint a válaszadók nagy arányban (férfiak 56%, nők 48%) válaszolták, hogy semmit nem tettek ezzel a szex közben megjelenő fájdalommal. Nem váltottak pózt, nem használtak síkosítót, nem keresték fel orvosukat vagy gyógyszerészüket, és nem hagyták abba a szexet – a megjelenő fájdalom ellenére. Van ugyan összefüggés a fájdalom időtartama és a tűrés között – ha 5 percnél hamarabb elmúlik a fájdalom, akkor 72-77% tűri, de ha több mint 5 percig tart, akkor csak 23-28%, de szerintem még ez is sok.

Ha a fájdalomra vonatkozó kommunikációt is figyelembe vesszük, akkor a helyzet még rosszabb. A hiedelmekkel ellentétben nem csak a nők hallgatják el a fájdalmakat, hanem a férfiak is – igaz közülük kevesebben élnek át fájdalmat. A kutatások szerint a hetero pároknál a pénisz-vagina szex közben átélt fájdalomról a férfiak 65,5%-a nem beszél partnerének, ugyanez az arány a nőknél „csak” 43%.

beszeljukmeg.jpg

Hogy mi ennek az oka, arról hosszan értekezhetnénk, sokan sok helyen meg is tették (ld. pl. a feminista olvasatot ITT). Van a kérdésnek társadalmi-hatalmi, személyiséggel, vagy a kapcsolattal összefüggő háttere – mindezeket most nem szeretném boncolgatni. A lényeg, hogy hacsak nem élvezem kifejezetten a fájdalmat, akkor nem kellene eltűrnöm senki kedvéért. Egyszer-egyszer biztosan becsúszhat valami gubanc, de sokkal jobban járunk, ha rögtön reagálunk, finoman pózt váltunk, akár szavak nélkül figyelmeztetjük partnerünket, hogy valami kellemetlen történik, amit nem szeretnénk. Mivel a férfiak azok, akik sokkal kevésbé vállalják a fájdalmukat, így nekik még inkább üzenem: nem gyengeség, ha jelezzük, valami nem oké. Ha tűrünk, netán megjátsszuk a jó érzést, akkor azzal azt hitetjük el, hogy minden rendben, ez legközelebb is mehet így. Ettől nem fog fejlődni a szex, és végén, amikor mindezt egymás fejéhez vágjuk, a másik csak pislog: de hát miért nem szóltál, ha nem volt jó?!

 

(1) A szexuális funkció zavarainak diagnosztikai gyönyörűségeiről (és ellentmondásairól) McCabe és munkatársai (2016) idézett tanulmányában lehet elmélyülni.

További irodalmak tudományos igényességű olvasóknak:

Alvarez, R., Ramón, C., & Pascual, J. (2014). Clues in the differential diagnosis of primary vs secondary cough, exercise, and sexual headaches. Headache: The Journal of Head and Face Pain54(9), 1560-1562.

Brotto, L. A., Yong, P., Smith, K. B., & Sadownik, L. A. (2015). Impact of a multidisciplinary vulvodynia program on sexual functioning and dyspareunia. The journal of sexual medicine12(1), 238-247.

Herbenick, D., Schick, V., Sanders, S. A., Reece, M., & Fortenberry, J. D. (2015). Pain Experienced During Vaginal and Anal Intercourse with Other‐Sex Partners: Findings from a Nationally Representative Probability Study in the United States. The journal of sexual medicine12(4), 1040-1051.

McCabe, M. P., Sharlip, I. D., Atalla, E., Balon, R., Fisher, A. D., Laumann, E., ... & Segraves, R. T. (2016). Definitions of sexual dysfunctions in women and men: a consensus statement from the Fourth International Consultation on Sexual Medicine 2015. The journal of sexual medicine13(2), 135-143.

Pereira, R., Oliveira, C. M., & Nobre, P. J. (2018). Pain Intensity and Sexual Functioning in Men with Genital Pain: The Mediation Role of Sexually Related Thoughts. Journal of sex & marital therapy, 1-11.

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr7113697690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.02.26. 20:41:46

A méhnyak ingerlése van, akinek fájdalmas, de van aki intenzíven szereti és nagyon el tud élvezni ezzel.

registerz 2018.02.27. 01:02:44

Nekem rengetegszer volt már szexuális aktivitással összefüggő fejfájásom, igaz, az össz szexnek csak kb. egy százalékában. Rohanjak neurológushoz, ez komoly?

F. Lassú Zsuzsa 2018.02.27. 07:43:06

@Alick: Igen, ez így van. Sokfélék vagyunk, így vannak nők, akik általában élvezik, de még nekik sem mindegy milyen szögből, mekkora erővel és pénisszel történik az ingerlés. Még ugyanannál a nőnél is változhat, hogy egy ingerlés éppen akkor kellemes-e vagy nem. Ne általánosítsunk, mindig legyünk figyelmesek egymással!

F. Lassú Zsuzsa 2018.02.27. 07:46:17

@registerz: Legtöbbször migrén vagy egyéb görcs áll a háttérben, de nem kizárható a komolyabb zavar sem. Érdemes megvizsgáltatni, ha visszatérő probléma, egy CT-t megér a nyugalom.

incognito ergo sum 2018.02.27. 08:53:05

Van, amikor a kedvesem azt mondja, van amiikor kicsit fáj (a hüvelye kidörzsölődik), de annyira élvezi, hogy nem akarja emiatt abbahagyni. Pedig beszéltünk már erről "offline", és akkor mondta, hogy jó, rendben, de "online" megint azt mondja, hogy ne hagyjam abba.

Boar. 2018.02.27. 08:56:41

@F. Lassú Zsuzsa: Hát persze, egyből rohanjunk ct-t csináltatni...
Nem. Egyrészt a ct se használ, fölöslegesen, nyakra-főre nem kell kitenni magunkat semmiféle sugárterhelésnek. Másrészt a tapasztalat azt mutatja, külső tényezők, stressz okozza az aktus közben jelentkező és egyre erősödő fejfájást a férfiaknál. Ha ezek a problémák megoldódnak, a fejfájás sem jelentkezik.

F. Lassú Zsuzsa 2018.02.27. 08:57:58

@incognito ergo sum: Javaslom, hogy beszéljétek meg offline, Te honnan veheted észre, ha neki kellemetlen és ott, akkor mit tehetsz anélkül, hogy megszakítod az élvezetet. A síkosítót például mindig használhatjátok, nagyban növeli az élvezetet, és nem engedi kiszáradni a hüvelyt. Ne görcsölj rá azonban nagyon, az ő élvezete az ő felelőssége!

F. Lassú Zsuzsa 2018.02.27. 14:36:36

@Boar.: Igen, vannak stressz okozta fejfájások, de ha jellemzően szex/testmozgás/köhögés váltja ki a fejfájást, akkor érdemes neurológust keresni, aki ért a fejfájáshoz és aki majd megalapozottan javasolja/nem javasolja a képalkotó eljárást. Nyilván nem saját döntésem, hogy csináltatok egy CT-t. De azért, hogy elkerülje a lehetséges sugárterhelést, ne halogassa senki a kivizsgálást. Lehet a háttérben aneurizma, amivel nem jó viccelni.

Feaky D 2018.02.27. 14:51:43

Empirikus ismereteket ajánlanék a szerzőnek...különösen az anális szexhez, meg a fájdalomhoz...ne csak olvasni, de baszni is tessék...meg élni merészen.
süti beállítások módosítása