Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Szexi-e a szőr?

avagy ideje megválni a téli bundától?

2018. március 31. - F. Lassú Zsuzsa

Közkedvelt pszichológiai honlapon tette fel a kérdést egy fiatalember: hogyan hozza tudtára párjának, akit szeret, és nem akar megbántani, hogy zavarja, hogy szőrös. A kérdés összetett és nagyon sok oldalról megközelíthető, ezekből az olvasatokból fogok most szemezgetni. Mivel ez egy szexuálpszichológiai blog, ezért a hónaljkutya helyett a szeméremszőr lesz a középpontban – remélem, nem bánjátok.

Az ember egy szőrös állat (volt) – avagy az evolúció nézőpontja

Emlős állatként mi is, mint minden más emlős, szőrösre vagyunk tervezve. A törzsfejlődés során elveszítettük a szőrtakaró nagy részét, aminek az evolúcióban szerepet játszó természetes szelekció az oka. Megváltozott, civilizált életmódunk már nem kívánta a védő, melegítő szőrtakarót, bizonyos éghajlaton kifejezetten nem volt előnyös. Emellett modern korunkban (főleg a fejlett országokban) egyértelműen előnyt, a párválasztás sikerességét növelő tényezőt jelent, ha (főleg nőként) nem vagyunk a Yeti kis húgai, testünket nem borítja sűrű szőrréteg. Vonzóbbnak és így génjeiket sikeresebben átadónak bizonyulnak a szőrtelen(ebb) nők és férfiak, de ha sötét hajúnak, bőrűnek születtünk, sajnos várnunk kellene még pár ezer évet, hogy az evolúció bennünket is megsegítsen és kiszelektálódjanak a vastag, erős szőrt biztosító gének. (Ha ugyan lehetséges ez anélkül, hogy hajunk is ne vesszen kárba). Lényeg a lényeg: a szőr manapság nem divat. És nem csak a nők körében. Sok férfi szintén szőrteleníti a testét, a nőkhöz nagyon hasonló okokból. Jelen posztban azonban (hazabeszélve) főleg a nőkről lesz szó.

Amúgy mire való a szeméremszőr? – a biológiai nézőpont

A szeméremszőr törzsfejlődési megmaradásának (a hónaljszőrzethez hasonlóan) evolúció-biológiai oka van. Röviden: mert hasznos. Megvédi a nemi szervet, elsősorban a nőknél a hüvelybejáratot a fertőzésektől, és egyes nézőpontok szerint megtapadnak rajta a feromonok, a nemi vonzalmat kiváltó/növelő szaganyagok. Nem véletlen tehát, hogy míg az emberré válás folyamatában szinte teljes testünk szőrtelenné vált (mi lettünk a Csupasz Majom), addig ezen a testtájon, mintegy figyelemfelhívó jelleggel megmaradt egy szőrös folt, felhívva a figyelmet: ide lőjetek!

Sajnos a muff ugyanakkor nem csak a feromonok megtapadását teszi lehetővé, hanem egyéb élősködőkét is, ezért a tisztálkodásban korlátozott nők már a középkorban is próbáltak megszabadulni a szőrtől, mint az élősködők élőhelyétől.

 

A szőrtelenség térhódítása – a kulturális nézőpont

Így tehát a női szőrtelenség ideája nem újkeletű jelenség. A középkori festményeken ábrázolt hölgyek mind csupaszok voltak, ami azt sugallja, a szeméremszőrzet megjelenítése tabunak számított – talán épp ezen higiéniai okból. Ugyanakkor a hétköznapi nők, ha ilyen okokból szabadultak meg a mufftól, nem átallottak punciparókát viselni, hogy úgy nézzenek ki, mintha minden rendben lenne. A vicc az, hogy ez mára ismét divatba jött, filmekben és a kifutókon láthatunk rá példát.

A modern kori Európában a tisztálkodás egyre megoldottabb volt, így a nők, mint szőrtelen lények ideáját más megfontolások támogatták. A XX. század elején a szexológusok, a szépészeti tanácsadók, de még a pszichoanalitikusok is azt hangsúlyozták, hogy ha egy nő szőrös, az nemi mirigyeinek kóros működését, férfias irányba mutató „elferdülését” jelzi. Ezen kulturális-társadalmi nyomás hatására egyre elterjedtebbek lettek a különböző szőrtelenítési technikák[1]. A modern nagyvárosi nők egyértelműen elindultak a szőrtelenítés útján – először a látható területekről (lábukról, karjukról, hónaljukról), majd az intim testtájakról, a szeméremdomjukról is száműzték a szőrt. A XXI. században a városi, fiatal, iskolázott nők körében már inkább kivétel, mint szabály, hogy meghagyják a muffot. Akik mégis így döntenek, azok sokszor nem csak kényelemből, hanem lázadásból, szabadságuk kinyilvánítása céljából teszik, és ez mint gesztus, mint üzenet értelmeződik. „Nem hódolok be, nem érdekelnek a divatok, elvárások!”

A szőrtelenség melletti vagy elleni döntés – a személyes nézőpont

Punciparóka ide vagy oda, ma a legtöbb nő szőrteleníti a nunit. Egy 2015-ös interjúkra épülő kutatásban azt találták, hogy a nők az alábbi okok valamelyikét, vagy több okot együtt említettek a szőrtelenség melletti érvként (idézek néhány konkrét interjúrészletet is – mind nőké!)

  • Esztétikai okból – „tudom, hogy amúgy természetes, de így (borotváltan) egyszerűen szebb, nekem jobban tetszik”
  • Higiéniai okból – „hülyén fog hangzani, de lányok ti is nyilván menstruáltok meg minden, és ha ott lent sűrű bozót van, hát le kell borotválni, különben minden rajta marad”
  • A partner igényeinek való megfelelés miatt – „a pasik mind nézik a pornófilmeket és ott minden nő csupaszra borotvált, és ha én nem borotválom, esetleg azt gondolja, túl sok ott lenn a szőr, és én nem szeretném, ha emiatt elutasítanának”
  • Az aznapi konkrét szexuális aktivitás előkészítéseként – „ha úgy néz ki, hogy összejön egy alkalmi kaland, hát én akárhol is vagyunk bemegyek a budiba és gyorsan leborotválom, hogy ne sokkoljam a pasit”
  • Behódolás, túlélés miatt – „volt a suliban egy lány, aki nem borotválta és tesi órán látszott és ezért kirekesztették, zaklatták, hát én inkább borotválom, senki ne zaklasson emiatt”

A felsorakoztatott nézőpontok mögött nem légből kapott fantáziák, hanem erős társadalmi sztereotípiák munkálkodnak. Egy 2001-es kutatásban a látható szőrt (értsd hónalj, láb, kar) viselő nőkről alkotott benyomásokat vizsgálták és azt találták, hogy a megkérdezettek ezeket a nőket kevésbé tartották barátságosnak, erkölcsösnek és lazának, viszont annál inkább agresszívnak, dominánsnak, asszertívnek, önállónak, erősnek és nonkonformistának – vagyis olyannak, aki ellenáll a vélt vagy valós társas nyomásnak. Nem egyoldalú tehát a szőrös nőkről alkotott vélemény, és sokan nem is engednek a divatnak.

Aki ellenáll a nyomásnak

Nemrégiben az egyik közösségi oldal zárt csoportjában indult beszélgetés a témáról, és a megszólalók sokféle nézőpontot megosztottak a szőrtelenítés mellett és ellen is. Akik mellette voltak, többnyire a fenti érveket hozták fel, leginkább a személyes esztétikai vagy higiéniai döntést (nekem jobban tetszik így, tisztábbnak érzem), és a társadalmi nyomást, aminek nem könnyű ellenállni. Azok, akik ellenállnak és engedélyüket adták, hogy idézzem a szavaikat, a következőket tették hozzá a témához:

  • A partneredet nem érdekli – „nekem szerencsére egyik barátomat sem zavarta, néha rábeszéltük egymást, magunkat, hogy borotváljuk le, de alapvetően, valós szexuális partnerrel nem találkoztam soha az undorral, ami esetleg a közbeszédben előjöhet. Nekem az a tapasztalatom, hogy a serdülőkor után a férfi tudatosítja, hogy a punci alapvetően szőrös, és úgy is jó. Más, hogy nem is maradnék együtt olyan pasival, akinek a borotvált punci a szex egy fontos része lenne.”
  • A szőrtelenség a kislányság jele – Amikor kisgyerek voltam, még tök alap volt a szőrös hónalj, meg bikinivonal. 80-90-es években. Tényleg furcsa, ahogy a divatból "társadalmi elvárás" lesz, sőt simán oké leírni, hogy "hányok a szőrös nő látványától". (Sőt kisgyerek koromban a topless is divat volt, sokkal szabadabbak voltak a nők a strandon). A menstruáció, szőr és a mell (a melltartó viselésre gondolok, nem üthet át a bimbó, nem lóghat, nem lehet természetes formája, a szoptatásról ne is beszeljünk) tabu. Az elfogadott az a 8-10 éves kislány test? Ez a pedofil kultúra?”

És végül egy férfi vélemény, ami nyilván nem reprezentatív, de rímel a nők által elmondottakra:

 „…ez a patriarchális társadalomhoz tartozó kérdés. Hogy mennyire tette magáévá a nők egy része, az más kérdés, de az eredete igenis a pasik elvárása. Számomra teljesen beteg elvárása egyébként. Mondom ezt cisz-hetero pasiként. Milyen baromság ez, hogy a nő nem szőrös?  A kisgyerek tényleg nem szőrös. Mi is következik ebből? Mondjuk a nemi egyenjogúság jegyében(?) nem az van, hogy a pasik (ismét) elfogadják a szőrt a nőn, hanem az, hogy egyre több pasi is szőrtelenít. Brr.”

Min múlik, hogy hová tartozol?

Egy 2016-os kutatásban különböző életkorú, végzettségű, szexuális orientációjú nőket kérdeztek meg a szeméremszőrzet preferált hosszáról, szexuális aktivitásukról, pornófogyasztásukról és nemi szervükhöz való viszonyukról. A kutatás eredményei szerint minél fiatalabb volt a válaszadó, annál kevesebb szőrt hagyott meg a nuniján, a 25 év alatti válaszadók 65%-a volt teljesen szőrtelen. A szőrtelenítés megléte vagy hiánya nem volt összefüggésben az iskolázottsággal, szexuális orientációval, a szexuális partnerek számával és a pornófogyasztással, ami a gyakorlat általános elterjedtségét jelzi minden csoportban.  A szőrtelenítés mértéke ugyanakkor érdekes összefüggéseket mutatott. A válaszadóknak nem volt mindegy, hogy milyen okból döntöttek a szőrtelenítés mellett. Akik például azért, hogy sportolásnál kényelmesebb legyen, azok inkább csak trimmelték, míg a „tisztább, szárazabb érzés” vagy a partner kedvéért szőrtelenítők valószínűbben szabadultak meg az egésztől. Hasonlóképpen nőtt az iskolázottsággal azok aránya, akik csak kurtították és nem borotválták csupaszra a puncit. Ami igazán fontos eredmény azonban a szexuálpszichológusnak, hogy akik csak a bikinivonalat szőrtelenítették (ami kilógna, azt borotválták, gyantáztatták, stb), azok nyilatkoztak a legelégedettebben a nunijukról, és szintén ők tartották a pornófilmek fogyasztását a többiektől nagyobb mértékben ártalmasnak.

A szőrtelenítés ára

Úgy tűnik tehát, hogy a szeméremdomb szőrtelenítése meglehetősen általános, főleg a fiatal, önmagukat kereső, a társas nyomásnak nagyon kitett lányok körében, akik önértékelésüket még leginkább a vélt vagy valós visszajelzésekből származtatják és hajlamosabbak a média által közvetített normáknak megfelelni, mint belső vezérelveiket követni. De mit is kockáztatnak ezzel?

Egy 2006-os serdülő nőgyógyászattal foglalkozó szaklapban Jonathan Trager foglalta szisztematikusan össze az egyre nagyobb arányban hozzá forduló serdülő lányoknál tapasztalható bőrgyógyászati tüneteket, melyeket a teljes szőrtelenítés okoz. Nem belemenve a különböző bőrbetegségek tárgyalásába, és nem dobálózva latin nevekkel, annyit írhatok, hogy számos nehezen gyógyuló bőrbetegséget okozhat a nem jól megválasztott szőrtelenítés. A jó doktor nagyon segítőkészen összegezte az egyes szőrtelenítési eljárások előnyét és hátrányát kezdve azzal az „éles” meglátással, hogy a borotva olcsó, de elvághatja a bőrt. Fontos érdeme azonban a tanulmánynak, hogy megjegyzéseiben javaslatot tesz a hátrányok kiküszöbölésére, például jelen esetben az olcsó eldobható borotva helyett a drágább, de jobb minőségű biztonsági borotvák használatára buzdítja a lányokat.

Összefoglalva az írottakat: legnemesebb szervünk szőrössége sajnos manapság ugyanúgy a társadalmi elvárások és megfelelési kényszer tárgya lett, mint a test más jellemzői, és ez ellen a kutatások alapján leginkább az életkorral eluralkodó magabiztosság tud harcba szállni. Ha már meguntad, hogy más kedvéért, konformitásból szőrtelenítesz, hát nyugodtan vedd a bátorságot és növessz bozontot. Akkorát, amekkorát kényelmesnek érzel, ami tetszik, ami neked megfelel. A partnered, ha szeret, így is szeretni fog. Ha nem, hát nem ő volt az igazi!

Ajánlott olvasmányok mélyebben érdeklődőknek:

Basow, S. A., & Willis, J. (2001). Perceptions of body hair on white women: Effects of labeling. Psychological reports89(3), 571-576.

Butler, S. M., Smith, N. K., Collazo, E., Caltabiano, L., & Herbenick, D. (2015). Pubic hair preferences, reasons for removal, and associated genital symptoms: comparisons between men and women. The journal of sexual medicine12(1), 48-58.

DeMaria, A. L., Flores, M., Hirth, J. M., & Berenson, A. B. (2014). Complications related to pubic hair removal. American Journal of Obstetrics & Gynecology210(6), 528-e1.

Smith, L.A., Reed, L., Hickinbotham, L., Cooper, C. E. and Evenden, R. (2015) “Well nobody wants to see a hairy fanny do they?”: exploring the everyday narratives of young women’s perceptions and practices around genital appearance and sexual identities. Paper presented to: Roles: A Gender and Sexuality Forum 5th Annual Conference, University of Birmingham, 21 May 2015. [Also presented at: 21st International Congress on Personal Construct Psychology, University of Hertfordshire, 15-17 July 2015]

Stone, N., Graham, C. A., & Baysal, I. (2017). Women's engagement in pubic hair removal: Motivations and associated factors. International Journal of Sexual Health29(1), 89-96.

Trager, J. D. K. (2006). Pubic Hair Removal: Pearls and Pitfalls. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology 19.

 

[1] Aki bővebben szeretne megismerkedni a témával, javaslom Rebecca M. Herzig: Plucked: A History of Hair Removal c. könyvét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr9913796692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.03.31. 17:57:26

Hát amíg nuninak hívjuk nem nagyon leszünk felnőttek.

F. Lassú Zsuzsa 2018.03.31. 19:48:59

@Intimitás Gourmet: Nem attól leszel felnőtt, hogy hívod, hanem, hogy felelősséget vállalsz-e az örömökért, amit átélhetsz általa. A szavak csak szavak. A tettek számítanak. Hívhatod bárhogy, ha nem tiszteled azt, akihez tartozik!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.03.31. 20:42:14

@F. Lassú Zsuzsa: Pontosan mi töltjük meg jelentéssel és érzelmekkel a szavakat. De sok esetben óvatoskodunk.

Azt a kérdést szoktam feltenni mindenkinek, ha ott van aza falhoz vágós szenvedél, mit suttogsz a másik fülébe?

bicyclist 2018.03.31. 23:20:25

Szerintem a szőrtelenítés robbanásszerű elterjedése és az orális szex elfogadottá és általánossá válásával magyarázható. Nálam minden esetre ez a döntő szempont. Paraszti és kispolgári rétegekben a szex főleg sötétben zajlott és egy aránylag gyors, többnyire hálóruhában és misszionárius pózban lezavart aktust jelentett. Ma - legalábbis kulturáltabb népeknél - a szerelmeskedés összetettebb és inkább az elnyújtott, mindkét fél számára izgató és a nő kielégülését is szem előtt tartó cselekménysorrá vált. Fontosak lettek a tapintással, látással, íz- és illatérzékeléssel összefüggő élmények. Egyszerűen azért, mert ez mindkét partnernek jó. Így gondolom, bár csak magamra és a partnereimmel kapcsolatos tapasztalataimra hagyatkozhatok. Mivel ma a fiatalság illúziójának fenntartása az élet minden területén tarol mindent, nem kizárható, hogy egy "kislányos" kép kialakítása is ezt a célt is szolgálja.
Akinek meg ezek nem fontosak, azok ezt látják a pornófilmekben, ahol meg a látványt igyekeznek maximalizálni. Szóval a divat hatása is érvényesül.
A férfiak szőrtelenítésében, legalábbis ami a szájba vehető szerveket illeti, hasonló a helyzet, de én ezt csak addig tudom értelmezni, amíg az ápoltság és a gusztusosság kérdése terjed. A teljes szőrtelenítés már biztosan nem a nőt szolgálja, hanem valami mást, amit érdemes lenne pszichológusoknak elemezni.
Uff!

2018.04.01. 12:53:58

már az egyiptomiak is szőrtelenítettek 4000 évvel ezelőtt. Ez a szőrözés csak bizonyos népeknél volt divat. Mindig úgy adják elő, mintha 20 éve találták volna ki, pedig dehogy. Lehet erőltetni ezt a bozótharcot, csak aztán ne legyen hiszti, ha a partnernek nincs kedve hozzá.

kvadrillio 2018.04.01. 17:42:11

SZTEM A LEBOROTVÁLÁSA BAROMSÁG. PERSZE A BOROTVAGYÁRTÓK ÉS A GYANTAKÉSZÍTŐK ÖRÜLNEK, MERT NŐ A BEVÉTELÜK ! :o)))

kvadrillio 2018.04.01. 17:45:31

"Higiéniai okból – „hülyén fog hangzani, de lányok ti is nyilván menstruáltok meg minden, és ha ott lent sűrű bozót van, hát le kell borotválni, különben minden rajta marad”"...EZ MEG AKKORA BAROMSÁG, MINT IDE IZRÁHEL ! :o))))))))) ...MERA MENSTRUÁCIÓS VÉR A HÜVELYEN KERESZTÜL TÁVOZIK, NEM A BOZÓTON KERESZTÜL ! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2018.04.01. 17:58:14

Szerepe
Evolúcióbiológiai szempontból valószínű, hogy a szeméremszőrzet feladata a hónaljszőrzethez hasonló, tehát az ivarspecifikus testszagok párologtatása a nemi szervek, illetve a lágyék területén – ennek fontosabb szerepe lehetett az emberi törzsfejlődés korábbi szakaszában, ugyanúgy, mint a ma élő többi főemlős és egyéb emlősök esetében. Ezeknek a feromonoknak nevezett anyagoknak a párologtatása a párzásra való készséget jelezheti. Nem ismert, hogy az emberi párválasztásnál mekkora szerepet játszanak a feromonok, és hogy a szeméremszőrzetnek ebben van-e különösebb szerepe. A szeméremszőrzet kisebb mértékben védelmet nyújt a kórokozók, az idegen testek, valamint a túlzott meleggel vagy hideggel szemben. A hónaljszőrzethez és a szakállhoz hasonlóan másodlagos nemi jellegként is szolgál, ami az ivarérettségre utal.

kvadrillio 2018.04.01. 18:01:00

Ezért nem egészséges eltüntetni a szőrt a nemi szervek körül! Hagyja úgy, ahogy van!
2016. jan. 15. 11:32

szőrtelenítés
intim
egészség

Nem egészséges? / Fotó: Northfoto
Nem egészséges? / Fotó: Northfoto
1782
Blikk-információ

Talán minden nő (és pasi) rémálma, egy szexi fehérnemű alól kibukkanó dús szőrzet, ám a szakemberek szerint jobb, ha kidobjuk a borotváinkat mégpedig ezért:

1. A súlyfelesleggel rendelkező embereknél a szőrtüszők sokkal könnyebben begyulladnak szőrtelenítés után.
A súlyfelesleggel rendelkező embereknél a szőrtüszők sokkal könnyebben begyulladnak / Fotó: Northfoto

2. A csupasz nemi szerv vírusos fertőzéseknek van kitéve. Leginkább a HPV vírussal és a baktériumokkal szemben nyújt védelmet az intim szőrzet.

3. Cukorbetegek esetében sokkal érzékenyebb a bőr, sérülhet, felszakadhat szőrtelenítés során.

4. A szőr véd a nemi úton terjedő betegségek ellen.

5. Szörtüszőgyulladás léphet fel, főleg brazil gyantázás esetén.
Brazil gyanta / Fotó: Northfoto

6. Felborítja a hüvely PH egyensúlyát.

2018.04.01. 21:15:13

Mint laikus, hím soviniszta disznó (1975-ös évjáratú) írnám le a véleményem!

Csajok ti mit szeretnétek?

Volt csaj, aki borotválta, volt csaj aki trimmelte, volt csaj aki hagyta had nőjön a bozót!
Volt csaj , aki azt kérte, hogy borotváljam/trimmeljem/hagyjam úgy ahogy odanőtt...

Uraim/srácok ne legyünk már képmutatók!

Nem szeretsz köpködni nyalás közben? Szerinted Ő szereti ezt viszont?
Ha szőrösek vagytok mindketten, ezt megoldja egy szeretkezést bevezető közös zuhanyzás... A gyengén kapaszkodó szőrszálak a lefolyóban landolnak és nincs is semmi gond...

NEM, NEM, NEM a feministák fizetett ügynöke vagyok(!), hanem egy egyszerű srác aki szereti azt a nőnemű lényt, aki két csodálatos fiú ivadékkal megajándékozta...

És akkor sem tudok betelni a puncijával, ha éppen nem borotválkozott!
Ő pedig szereti, ha picit borostás vagyok!
Én kérek elnézést!

Zsuzsi25 2018.04.01. 21:23:50

@kvadrillio: Attol még kellemetlen. És azon tul, hogy kib...tt undoruto, ha egy nö még annyira sem igényes magára, hogy gyantázzon/borotválkozzon, higiéniai szempontbol sem szerencsés a ször. Beletapad(na) a vér is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.04.01. 23:14:58

Én a hatvanas években születtem, az ízlésem régi gyökerű, bár nem maradi. Képeken sokszor láttam olyan puncikat – kár, hogy még nincs elfogadott euféma erre a mindenkit érdeklő fogalomra –, amelyek szőrtelenül nagyon izgalmasak, szépek. De a valóság, közelről, igazán közelről talán nem annyira tökéletes. És a gyulladt szőrtüszők, meg a megkínzott bőr piros pöttyei szerintem rosszul néznek ki. Azt hinném, hogy ezt a szőrtelenségpártiak is fontos szempontnak tartják.

Arről nem is beszélve, hogy a bőrön a mikrobák szemszögéből nézve beláthatatlanul óriási sebek kapuként tátonganak, ennyit a rohadt nagy higiéniáról.

Voltak korok és helyek, ahol a szakáll 'barbárok' viseletének számított. Olyanok is, ahol viszont szakáll nélkül a férfi nem férfi. A nő megszégyenítésének fontos rítusa volt a hajának a levágása, ma viszont sokan az egész rövid hajat tartják szexinek. Volt idő, amikor a nő kopasz feje az előkelőségének izgalmas érzetét adta, máskor a rangos férfi hosszú haj nélkül csak közönséges parasztnak érezte magát. Divatok jönnek és mennek. A nők szerencséjére egyelőre a szőrös punci kedvelői talán nem viszolyognak a szőrtelentől, bár a piros pöttyöket nem tudom, ki szereti látni. Szőrt növeszteni a randira, ha kiderül, hogy a férfi (stb.) a szőröset szereti... Paróka a bugyiban? Elég röhejes lehetőség, bár a szivacs a melltartóban sem akármilyen bohózat. Még minden elkövetezhet.

Mindenesetre ma már sokan nem ismerhetik, milyen játékos érzés finoman beletúrni egy selymes, göndör bozótba, de a 80-as évek viszonylag természetes formájú, esztétikusan trimmelt fanszőrzete is nagyon kellemes látvány. A későbbi "leszállópálya" és a többi hülyeség rosszabb volt, mint a mai csupaszság, szóval mondhatnánk azt is, hogy jobban jártunk. De a mai fiatalok már nem érthetik az izgató "háromszög"-re való pikáns képi utalásokat sem, amivel viszont szerintem veszítenek valamit.

A dologban csak az a furcsa, hogy ha ma egy férfi lehúz egy bugyit, akkor nem tudja, mit fog találni alatta. Márpedig ez ügyben már "pártok" alakultak. Kéne valami egyezményes jelzés arra, hogy ki mit preferál magán és máson. Érdekes szokás lehetne, nem mondom.

The G 2018.04.01. 23:24:07

Nem tökre mindegy? :D

JorEl 2018.04.02. 08:17:44

@Intimitás Gourmet: Hát, ha neked az élet ezt a kártyát dobta, akkor a párod nemiszervét valóban jobb, ha fasznak hívod, nehogy sértődés legyen a vége.

MEDVE1978 2018.04.02. 08:29:24

40-es férfiként szerintem az extremitásokon (erdő) kívül nem lényegi a különbség. Ha valakinek a partnere nagyon szereti, ha kinyalják és ezért nagyon gyakori az orális szex, akkor nem árt, ha legalább a célterület szőrtelenített. Persze ez nincs összefüggésben azzal, hogy a szeméremdombon milyen szinten szőrős a nő, ott emellett bármilyen fazon elképzelhető. A teljesen szőrtelen mintát én nem szeretem, tényleg olyan, mintha az ember kislányt látna a strandon.

Férfiaknál is van egy tendencia, ami viszont inkább negatív. Az szerintem alap, hogy a szeméremszőrzetet karbantartja az ember. Persze itt sem teljes csupaszságra gondolok, mert a szőrösebb férfiaknál, akiknek a lába és hasa is szőrös, extrém idiótán néz ki a teljes lyuk a szőrzetben.
Vannak további testrészek is: én a mellkas, láb szőrtelenítését teljesen férfiatlannak tartom, ugyanakkor a hátét nem, illetve egyes arcterületekét sem (orr, fül, brutál egybeszemöldök, ha valakinek van stb.).

fairlane 2018.04.02. 09:06:22

Nagyjából azon is vitatkozhatnánk, hogy melyik szín a szebb vagy melyik étel finomabb. Csinálja mindenki úgy, ahogyan akarja.

JorEl 2018.04.02. 09:31:32

@maxval bircaman szeredőczi szürke proletár: Te tényleg funkcionális analfabéta vagy, vagy csak barlangi troll? Esetleg, ha megnézed, hogy kinek a hozzászólására reagáltam, akkor picivel közelebb kerülhetsz a megfejtéshez.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.04.02. 11:40:10

@JorEl: Szerintem mi töltjük meg érzelemmel. De egy vadabb szeretkezés közben mit mondsz a másiknak, szézbaszom a pinádat, vagy megszeretkezem a nunidat?

_-_-_ 2018.04.02. 12:37:52

kell egy kis szőr oda mindenkèppen,sokkal izgatóbb

F. Lassú Zsuzsa 2018.04.02. 12:44:58

@Intimitás Gourmet: Nem szeretem a kliséket. A falhozvágós szenvedély, egy film-klisé, az életben ritkán van ilyen. És a vulgaritás meg a szabadság nekem két különböző dolog. Ez egyébként egy tudományos tematikus blog, nem véleményblog, és nem magánemberként írom. A hálószobában másként beszélünk mint a nyilvánosság előtt, legalábbis én.

F. Lassú Zsuzsa 2018.04.02. 12:47:13

@kvadrillio: Lehet, hogy még nem láttál közelről szőrös puncit, de bizony az a hüvelybejáratnál is szőrös. És a vér bizony ott távozik. De ha nem menstruálsz, akkor erről nem sok fogalmad lehet, és ezért irigyellek.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.04.02. 13:12:21

@F. Lassú Zsuzsa: Honna tudja bárki, hogy lehet beszlni a hálószobában, ha máshol meg hallja.

MOst ahgyjuk a filmes klisét, akkor madarjunk abban, hogy van amkior vadul erősen állatiul szeretkezünk. Még a másik fenekére is csapunk. Ereszed el a hajamat van.

Energetika, egymásra figyelés, teljes adás-befogadás itt is megvan, csak épp más forma.

Egy slow sezben és egy BDSM-ben ugyanúgy megélhető a vágykapcsolódás.

De ha nem beszélünk róla, nincs támogatás, az átlag nem mer belekezdnie, nem mer szólni.

Van egy 1000-es mintám, abban a legmagasabb aránya a szenvedélyes baszásnak van, pedig zárt csoportokban mértem fel. És a nőknél magasabb az arány.

F. Lassú Zsuzsa 2018.04.02. 14:07:49

@Intimitás Gourmet: Igen, egyetértünk, fontos, hogy beszéljünk róla, de a duma meg a cselekvés nem ugyanaz. Vannak kemény BDSM klienseim, akik az intimitás helyzetén kívül mély tisztelettel és nem vulgárisan beszélnek a szexről, az meg, hogy mit csinálnak otthon, csak rájuk tartozik. Nekem utoljára 13 évesen volt felszabadító érzés ocsmányul beszélni, mert csak beszéltünk és nem csináltuk. Most már nem vagyok rászorulva erre a felszabadultságra, mert megvan az ágyban. A szenvedélyes baszás másnak kefélés, dugás, kamatyolás, szeretkezés vagy etye-petye - ahány ház, annyi szó. Mert nem a baszástól lesz a szenvedély, hanem a szenvedélytől. De feldobtátok a labdát, és fogok írni a szexuális szövegelésről is.

moonlight777 2018.04.02. 14:47:57

@Zsuzsi25:

Már bocs, de egyáltalán nembundorító, és a szőr nem egyenlő a higiéniábal, egy szőrös nő is lehet ápolt, kívánatos, míg egy csupasz is lehet undorító....

Zsuzsi25 2018.04.02. 18:19:17

@moonlight777: Nem tudom, hogy nö vagy e, vagy férfi, de az igényes férfiak nem szeretik az igénytelen nöket. Márpedig a szörösség = az igénytelenséggel.
Egyszerüen hányingerem van attol is, ha meglátok egy nöt a buszon, szörös honaljal. Borzalom! Nem értem, hogy miért kezd most divatba jönni az igénytelenség. A szörtelenités épp annyira alap, mint a reggeli és esti fürdés!

moonlight777 2018.04.02. 19:12:27

@Zsuzsi25:

Ez nem igaz!
Van igényes férfi akinek a szőrösség jön be. Nem! = az igénytelenséggel, ez csupán egy divat majom szokás, ostobaság és egészségtelen a szőrtelenség.... a baj a fejekben van, meg a kényeskedésben... hibbant egy gondolkodás....

moonlight777 2018.04.02. 19:15:53

@Zsuzsi25:

Élnél te a 3-ik világban, ahol vízhiány van és örülnek ha hetente jut víz mosakodni, a mi világunk megy ostoba módon pazarol... mert fontosabb az idióta divatmajmolás, meg kényeskedés....

Sir Gombóc 2018.04.02. 19:57:31

@F. Lassú Zsuzsa: A rendszeres mosakodásról, főleg ilyenkor, hallottatok már? Az a megoldás.

Sir Gombóc 2018.04.02. 19:59:48

@Zsuzsi25: "Márpedig a szörösség = az igénytelenséggel."

Ez baromság.

Sir Gombóc 2018.04.02. 20:01:56

"ma a legtöbb nő szőrteleníti a nunit. "

Ez biztosan nem igaz.

Zsuzsi25 2018.04.03. 08:03:44

@Sir Gombóc: Épp annyira alap a szörtelenités, mint a reggeli és esti fürdés!!!

Zsuzsi25 2018.04.03. 08:15:56

@moonlight777: És azért mert a harmadik világban vizhiány van, én ne hasunáljak 1 literrel több vizet a borotválkozáshoz?? Ez elég szar kifogás az igénytelenségre :D ugye te is belátod!
Nem baj ha ti a mocskot szeretitek, de ne ez legyen már a követendö példa!

Sir Gombóc 2018.04.03. 15:29:12

@Zsuzsi25: Csak a te fejedben. És inkább ti vagytok kevesebben.

moonlight777 2018.04.03. 21:57:27

@Zsuzsi25:

A szőrtelenítés ostobaság, indokolatlan vízpazarlás, divat hóbort, és egészségtelen.... a normális mosakodás bőven megteszi.... és igenis szexi a szőrös nuni, mert annak gazdája igazi Nő és nem ostoba divatmajom.....

Zsuzsi25 2018.04.04. 14:58:56

@moonlight777: Értem! Tehát amelyik nö divatosan öltözik, igényes magára = borotválkozik, az nem igazi Nö? Világos. Te se fürödj, meg ne is boroválkozz.

F. Lassú Zsuzsa 2018.04.04. 15:05:30

Kedves Hozzászólók!
Tisztelve a véleménynyilvánítás szabadságát, kérlek benneteket, hogy személyes véleményeteket tekintsétek annak: személyes véleménynek, és nem abszolút igazságnak. Ha ezt betartjátok, akkor talán elkerülhető a személyeskedő sértegetés. Ebben a témában nincsenek igazságok, csak nézőpontok, amik mellett lehet érvelni, az érveket ütköztetni, esetleg a másik érveit is elolvasni és megfontolni. Aki sértegeti a többieket, azt kénytelen vagyok kimoderálni.
süti beállítások módosítása