Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

(Sz)ép testben (sz)ép lélek? – a testi elégedettség és a szex

2017. július 22. - F. Lassú Zsuzsa

chubbygirl.jpgTest és lélek leginkább a szexben szétválaszthatatlan – testi gyönyöreink lelki örömökkel járnak, és viszont. A jó szexhez mindenképpen szükségünk van egy-két testre, én a kettőre szavazok, de tudom, hogy mások a hármat sem vetik meg. A szexuális elégedettségben ezen testek közül a legfontosabb a sajátunk! Testünk megélése, a testtel való elégedettség a szexuális elégedettség és így a párkapcsolati elégedettség egyik legfontosabb tényezője.

Különösen a nők számára fontos, hogy testüket vonzónak, kívánatosnak éljék meg. Azok a nők, akik elégedettebbek a testükkel – annak tényleges méreteitől függetlenül – bátrabbak, asszertívebbek, „szexisebbek” az ágyban, mint akik úgy érzik, testük nem elég vonzó. A testsúly némileg összefüggést mutat a testi elégedettséggel, de ez az összefüggés korántsem olyan erős, mint gondolnánk. Azok a duci nők, akik képesek testüket szépnek látni, sokkal elégedettebbek önmagukkal a szex terén is. Nem szeretném reklámozni az elhízást, hiszen – többek között – éppen a szexuális funkciók romlásával is összefügg (igaz, elsősorban inkább a férfiaknál), azonban a soványságot éltető anorexia kultusz a mai fiatalok körében szintén veszélyes. A női magazinok fotoshoppolt képei hamis nőideálokat ültetnek a nők fejébe, aminek senki (még sokszor maga a fotómodell sem) tud megfelelni, az örökös elégedetlenség ugyanakkor rombolja a szexuális önértékelést.

A negatív szexuális önértékelés fontos összetevője a folyamatos, akár szex közbeni monitorozás, az önmagunkra irányuló negatív, kritikus figyelem. Egyes kutatások szerint a nők 35-40%-át érinti, hogy szex közben (legalább időnként) azon aggódik, mi lóg itt, mi dudorodik ott, ez itt kicsi, az ott nagy. Sok nő nem szexel bizonyos pózokban, mert az (szerinte) nem előnyös a látvány szempontjából. Esetleg nem válik meg bizonyos ruhadaraboktól, mert azok ápolnak és eltakarnak kínos testrészeket. Sajnos a probléma ma már a férfiakat is érinti, egyre több férfinek okoz gondot saját testének elfogadása.

testrészek tekintetében nőknél a mellek, férfiaknál a pénisz vezetik a sort az aggodalom tárgyaiként. Mindkettőből szeretnénk minél nagyobbat, amiben az a vicces, hogy partnerünk általában nem elégedetlen a méreteinkkel. A férfiak általában hosszabb péniszt szeretnének, míg partnerük, ha valamire, inkább vastagabbra vágyik! A mikropénisz igen ritka eseteitől eltekintve azonban a pénisz mérete nem önmagában, hanem az összeillés-összeszokás-összedolgozás mértékének megfelelően befolyásolja a szexuális elégedettséget. Erre egy másik írásban részletesen kitérek.

nők melle szintén aggodalom tárgya, egyes kutatások szerint a nők 70%-a elégedetlen melle méretével, vagy alakjával. Mintha lenne egy „ideális” mellméret, amit, ha nem ér el a hölgy, akkor az nem hozza lázba a férfiakat. Az igazság az, hogy nincs ilyen méret. Persze a pornón nevelkedő generációk felvehetnek téves és eltúlzott elvárásokat, de annak semmi köze a szexuális funkcionáláshoz. (A pornóról egy másik írásban olvashatnak.) A plasztikai sebészeti szaklapok természetesen pozitív összefüggésekről számolnak be a mellnagyobbító műtétek és a testtel való elégedettség vonatkozásában, azt sugallva, hogy a nagyobb a jobb, azonban ezek a kutatások csak a műtétre vállalkozó nőket vizsgálják, és nem szólnak azokról, akik jól megvannak helyre kis kézreálló cicijeikkel.

Legújabb őrület a kisajak plasztika, vagyis a női hüvelybemenet körüli bőrredő kisebbítő műtét. Ez a trend újkeletű jelenség, a témát vizsgáló kutatók a pornófilmek elterjedésével, és főleg a mindenki számára könnyen hozzáférhető online pornófilmekben bemutatott női altestek ideálként elfogadásával, valamint a plasztikai sebészet ezt kihasználó keresletélénkítő hatásával hozzák összefüggésbe. A beavatkozást a reklámozó sebészeti hirdetések „rejuvenációként” próbálják eladni a nőknek, ami azt jelenti, hogy a felnőtt méretű és formájú, esetlegesen szülések által is érintett hüvelybemenetet „kislányos” formájúra szabnak, vagyis kisebbítenek. Itt tehát a „kicsi a szép”, legalábbis a jelenlegi nyugati trendek szerint, amelyeknek nők milliói engednek szerte a világon. Nem győzöm itt és máshol is hangsúlyozni mindezen beavatkozások fölösleges, sőt káros voltát! Hölgyeim, önök úgy szépek, ahogy vannak! Higgyék el, hogy egyetlen ép elméjű szerelmest sem érdekel már felajzott állapotában, hogy mekkora a hüvely körüli bőrredő, leginkább csak szeretne minél közelebb kerülni hozzá!

Önmagunk elfogadása a szexben sem könnyű. Az önértékelési problémák testi és lelki tényezőkre egyaránt kiterjedhetnek, hatást gyakorolva kapcsolatainkra, szexuális életünkre. Az önelfogadásban segíthetnek az önsegítő könyvek, az önmagunkkal való csoportos, páros vagy egyéni munka. Ha már nyitott arra, hogy problémáit szakemberrel beszélje meg, keressen bizalommal!

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr8312681557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2017.07.23. 16:34:57

Az a baj, hogy sok nő nem érti (de igazából elég sok férfi se), hogy a mellben nem a méret számít, hanem az, hogy mennyire élvezi a tulajdonosa, ahogy kényeztetik/játszanak vele. Ha ugyanis a csaj csak fekszik közben mozdulatlanul, rezzenéstelen arccal, az majdnem olyan, mintha egy (élethűbb) gumibabával játszana az ember. Mondjuk lehet, hogy vannak férfiak, akiknek ez is elég, de én kissé betegesnek gondolom.
Ezért is fontos lenne, hogy a nő élvezze a testét. Ez ugyanis nagyon is meglátszik rajta, és az ilyenek vonzzák is a pasikat, de nagyon.

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.23. 16:40:38

@CoolKoon: Teljesen egyetértek, de ezzel a képességgel nem születnek a nők. Sőt! A szépségipar abból él, ha nem vagyunk elégedettek magunkkal, így folyamatosan kapjuk az üzeneteket, hogy mit lehetne még átalakítani, hogy tökéletesek legyünk. Nagyon nehéz ellenállni neki. A test élvezete pedig gyerekkorunktól tiltva van, főleg a lányoknak nem illik élvezni a saját testüket, miközben paradox módon már a legkisebb kislányokat is szexin öltöztetik. Ennek feleljen meg valaki! Szóval igen, élvezzük a testünket, ne legyen bűntudatunk, mert jól érezzük magunkat a bőrükben!

Lylyth 2017.07.23. 20:16:03

Nőként örülök a témának, mert szerintem a szex kulcseleme a nő szempontjából, hogy a saját testét csodálni legyen képes és ebben a csodálatban osztozzon a férfival szex közben. Az a legjobb, ha a Nő már attól a gondolattól képes izgalomba jönni (ugye fejben kezdődik minden), hogy egy Férfi az ő gyönyörűséges testével fog bizonyos dolgokat csinálni, hiszen ekkor van benne ténylegesen abban a helyzetben teljes testtel és lélekkel. Szex közben pedig vizualizálja azt a képet , ahogy a csodás testét éppen megcsinálják, de úgy igaziból. Ha már sokat kell "birizgálni" azért valakit, hogy éppen 1-2 cseppnyi nedvesség legyen az nem ez a fajta teljesség- szerintem. Szóval lényeges, hogy a nők magukat szeressék, hiszen utána lesznek csak képesek ezt a vágyat ténylegesen megélni és megosztani a másikkal., valamint különböző szexfantáziákat megélni, amikhez ez a fajta magabiztos nőiesség-lét elengedhetetlen (pl. kikötözős játékok, bekötött szem, különböző szerepek felvétele, akár ruhákkal, tükör előtti előjáték, stb.). Ezek azért lehetnek jók meglátásom szerint, mert a hosszú kapcsolatot képesek lehetnek tűzben tartani, hisz a Férfi és a Nő is ki tud lépni a mindennapos szexből, ha a férfi párját pl. ledér nőként látja viszont az ágyban vagy azt játsszák, hogy többen csinálják meg a nőt, de persze csak a párja játszik vele ténylegesen. Piszkosul izgató mindkét fél számára, amennyiben mindkét fél önbizalma rendben van és meg tudja élni a maga Nőiességét/Férfiasságát az adott szerepekben. Szexuális fantáziákról és azok szerepéről lesz majd szó a blog témái között?

guthrie (törölt) 2017.07.23. 20:16:42

"Persze a pornón nevelkedő generációk felvehetnek téves és eltúlzott elvárásokat, de annak semmi köze a szexuális funkcionáláshoz." - Ez egyszerre közhelyes és nem igaz. Pornófilmekben pont annyiféle testalkat szerepel, ahány a valóságban is (persze ettől függetlenül általában a szebbeket szerepeltetik), sőt, manapság már népszerűbbek az olyan pornószínésznők, akik pont úgy néznek ki, mintha aki akár az ismerősöd is lehetne. És, igen, sok pornószínésznőnek van kis melle. Ugyanakkor rengeteg nő hord vastag szivacsos melltartót: mégis milyen elvárásai legyen az emberfiának, ha amíg nem lát mesztelen nőt, abban a hiszemben él, hogy a mell B-kosárnál kezdődik?

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.23. 20:22:52

@Lylyth: Köszönöm a hozzászólást, nagyon is fontos szerepe van a fantáziának, de csak annyira, amennyire nem visz el a jelenlétből. A jelenben levés és az itt és mostban megélt érzések sokkal inkább befolyásolják az izgalmat, mint a fantázia, a szerepjáték. De az teljesen igaz, hogy a hosszú távú kapcsolatban kellenek az újdonságok, és ez akár fantáziából is származhat. Mindenképpen fogok róla írni!

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.23. 20:31:36

@guthrie: A mainstream pornó azért jobbára nagy mellű nőket és nagy péniszű férfiakat szerepeltet, de nem ez a legnagyobb baj vele. Az irreális elvárásokat és az elégedetlenséget nem csak a pornó gerjeszti, de mindenképpen szerepet játszik benne. Abban nagyon is egyet értünk, hogy a testkultúra és így a mindenféle testalkatú nők és férfiak testének pozitív bemutatása teljesen hiányzik a neveltetésünkből.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.07.23. 20:50:21

@guthrie: "Ez egyszerre közhelyes és nem igaz. " Ezt azért vitatnám. Nyilván nem csak a mellméretről szól a pornó, mint hamis elvárásokat támasztó jelenség. Az, hogy a girl-next-door típusú csajok felfutóban vannak, az csak egy dolog. Attól a pornó még maximum miliméterekkel került közelebb a realitáshoz: a vízvezetékszerelők által bezsákolt kóbor numerák száma szerintem még mindig konvergál a nullához ;-)
Ha valaki a pornót tekinti tananyagnak vagy alapvetésnek, az nyilván aggódni kezdhet, ha nem lesz tizenhét falrengető orgazmusa, már az első randin. És így tovább.

CoolKoon 2017.07.23. 22:19:51

@F. Lassú Zsuzsa: "folyamatosan kapjuk az üzeneteket, hogy mit lehetne még átalakítani, hogy tökéletesek legyünk. Nagyon nehéz ellenállni neki." - Mondjuk ez talán cinikusan fog hangzani, de van egy módszer, ami ebben sokat segít: a mindenféle női "megmondómagazinok" (kamaszkorban ugye anno a Bravo, később az IM, felnőttkorban a Cosmopolitan, Kiskegyed, Nők Lapja stb.) elkerülése, a bennük fellelhető tartalom erős fenntartásokkal történő kezelése. Meg azt azért hozzátenném, hogy pl. a Muscle & Fitness magazin férfimodelljeiről előbb-utóbb a legnaivabb/legnárcisztikusabb fiúknak is leesik, hogy valami nem stimmel velük (tehát hogy konkrétan kokszolnak=szteroidoznak, de kegyetlenül). Hogy ugyanez nemcsak a lányoknak, de nőknek is miért nem esik le a női magazinok kapcsán, nem igazán értem.

"A test élvezete pedig gyerekkorunktól tiltva van, főleg a lányoknak nem illik élvezni a saját testüket, miközben paradox módon már a legkisebb kislányokat is szexin öltöztetik." - Jó, mondjuk szerintem ez megint csak arról szól, hogy vannak elmebeteg szülők, akik megszégyenítik/leszidják/megbüntetik a gyereküket, ha maszturbáláson kapják őket. Én azért remélem, hogy ilyenből relatíve kevés van.

"Teljesen egyetértek, de ezzel a képességgel nem születnek a nők. Sőt!" - Jó, most megint csak elmondhatom, hogy a férfiak nagyon jelentős része úgy gondolja, hogy kicsi a farka (annak valós méretétől függetlenül). Ezzel nekik is ugyanúgy meg kell küzdeniük, méghozzá bármiféle könnyítési lehetőségek (pl. plasztika) nélkül.

F. Lassú Zsuzsa 2017.07.23. 22:28:56

A helyzet az, hogy több szexuálisan elhallgató, a témát teljesen kerülő, vagy konkrétan tiltó szülő van, mint ahányan nyíltan, őszintén, a gyerek korának megfelelően beszélnek a gyerekkel a szexről. Ezért van, hogy a fiatalok nagy része a pornóból tanulja a szexet. A legújabb kutatások szerint is a szülők 2/3 egyáltalán nem beszél a gyerekével a testéről, a saját test elfogadásáról, a jogról, ami testhez kapcsolódik. A béka feneke alatt van a testi tudatosság és felelősség a fiatalok nagy részében. Ez fiúkat és lányokat egyaránt érinti, ezért is van, hogy annyira befolyásolhatóak. És igencsak csukott szemmel kell járni ahhoz, hogy egyáltalán ne jussanak el a médiumokból származó üzenetek, vagy elég érett felnőttnek lenni, hogy ne hassanak ránk. Én felelősnek tartom a szépségipart is, mert nem csak kiszolgálja, hanem generálja a keresletet. Nagy a szülők felelőssége, hogy beoltsák a gyerekeket ezek ellen a hatások ellen, akár fiuk akár lányuk van!

Lylyth 2017.07.24. 08:04:07

@F. Lassú Zsuzsa: így van.
"jelenben levés és az itt és mostban megélt érzések sokkal inkább befolyásolják az izgalmat, mint a fantázia, a szerepjáték. " a kettő éppen hogy nem zárja ki egymást, sőt, hiszen ez is a jelenben zajlik!
Optimális esetben a partnered és te vagytok a saját fantáziátok főszereplői, amit már együtt körvonalaztatok előjátékként akár kis történetek megalkotásával vagy másképpen. Az már más téma, ha a pár egyik része vagy mindkettő mozizik valaki/valami teljesen másról szex közben és azért ez nem ritka jelenség lássuk be. Ráadásul, ha a kapcsolatban nincs meg a nyílt és őszinte beszéd, akkor ezek rejtve maradnak belülről emésztve fel a kapcsolatot.
Reagálva még egy fentebbi kommentre: a nő valóban nőként születik biológiailag (általában), de a nőiséget és a női viselkedést, szexuális kisugárzást nagyon is tanulnia kell, ahogy a saját testét és annak élvezetét is! Elnézést a csúnya kifejezésért, de ezek nélkül sajnos megmarad két lábon járó puncinak, hiszen belülről nem sugárzik egyéb és előbb-utóbb ez teszi megunhatóvá a személyt.
süti beállítások módosítása