Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Mission Impossible?

Szex várandósan és szülés után

2017. augusztus 04. - F. Lassú Zsuzsa

A párkapcsolatok sajátos életcikluson mennek keresztül, amely ugyan kicsit minden kapcsolat esetén más és más, mégis megragadhatók benne bizonyos fázisok. Ha nem eleve elváltan és gyerekkel kezdjük a kapcsolatot, akkor van egy olyan fázis, amikor csak mi ketten vagyunk. Ennek a fázisnak is vannak kihívásai (egymás megismerése, összeszokás, egymás családjának elfogadása - erről majd másutt írok), de az igazi megmérettetés egyértelműen a gyerek(ek) születésével kezdődik a párkapcsolatokban. A családi életciklus elméletek egy fázisban tárgyalják a "pár kisgyerekkel" szakaszt, azonban a szexualitás vonatkozásában, már csak a testi kihívások miatt is érdemes külön tárgyalni a várandósságot és közvetlenül a szülés utáni időszakot, valamint a csecsemőt/kisgyermeket/óvodást nevelő párok szexuális kihívásait. Jelen írásban a várandósság és a gyermekágy időszakára fókuszálok, amely bár egy tartós párkapcsolat "életében" rövid időszaknak tűnik, de az akár 1 éves időtartam igenis hosszú, ha arra gondolunk, hogy akár szexmentesen is megélhetjük!

Hirtelen és drasztikusan lecsökkenő szexuális aktivitás

A szex intim társas tevékenység. Ebből fakadóan a várandósság és a szülés utáni szex nem csak a várandós/szülő nőket, hanem partnerüket is érinti. Így a szexuális kihívások, legalább 3 nézőpontból tárgyalhatók: a szülő nő, a partner, és a kapcsolat dimenziójából.

A várandós/szülő nő a szülés által leginkább érintett fél, akinek a teste hatalmas átalakuláson megy keresztül a várandósság-szülés-gyermekágy időszakaiban. Az, hogy melyik fázis okozza a legnagyobb változást a szexualitásban, egyénileg változó lehet. A kutatások szerint a nőben a várandósság nagy mértékben csökkenti a szexuális aktivitást, a vágyat, izgalmat és az orgazmusok számát. Ez teljesen érthető, azonban a szexuális funkciók csökkenése egyrészt egyéni mértékű, másrészt nem egy egyenes vonalban emelkedő görbét mutat. A legtöbb várandós nő gyors szexuális vágycsökkenést, és ennek következtében aktivitáscsökkenést mutat az első trimeszterben, majd egyéni mértékű "konszolidáció" következhet be a második trimeszterben, és újra drasztikus aktivitáscsökkenés a harmadik trimeszterben. A második trimesztert minden szempontból a várandósság legnyugalmasabb és élvezetesebb részének szokták megélni a nők, így a szexuális funkciók időleges rendeződése érthető módon része lehet ennek a viszonylagos jóllétnek. Egyes kutatások szerint a várandósság alatti vágy és aktivitáscsökkenés összefügg a várandósság előtti szexuális funkcionálással. Azok, akik korábban erős nemi vággyal és aktív szexualitással rendelkeztek, sokkal valószínűbben maradtak szexuálisan aktívak a várandósság alatt is, legalábbis azokhoz a nőkhöz képest, akik már a várandósság előtt sem voltak szexuálisan nagy étvágyúak. De a csökkenés teljesen egyértelmű, és az, hogy a harmadik trimeszterben a nők nagy része (90-95%) a szexualitás minden területén csökkenést tapasztal (vágy, izgalom, aktivitás, orgazmus) azt jelzi, hogy ennek fontos evolúciós előnye van - mégpedig a magzat védelme érdekében. A szex és különösen az orgazmus intenzív méhösszehúzódást okoz, ami ugyan rövid ideig tart és hamar csillapul, azoknak akiknek egyébként is gyakran keményedik a pocak, ez ijesztő lehet.  Viszont az is igaz, hogy a végén, ha a baba nem akar megindulni, akár adhat is neki egy "löketet" a szex, ahogyan a nőgyógyászom  mondta a 37. héten: "a lépcsőzést nem ajánlom, de ami betette, az ki is hozza onnan" - majd megvizsgált és még aznap megszületett a fiunk. Hát nem egészen így értettem, amit mondott :-)

A nőgyógyászok ma már egyértelműen azt mondják, hogy normál, komplikációmentes  várandósság esetén a szexnek nincsenek veszélyei a babára nézve. A méh és a magzatburok védi, a méhnyakot a záróizmon túl egy nyákdugó is lezárja, így a baba teljes biztonságban van. Ennek ellenére a párok nagy része, főleg az első gyermek várásakor, a várandósság tényének kiderülésétől azonnal csökkenti a szexuális aktivitását, aminek elsősorban tabuk és kulturálisan továbbított téves hiedelmek az okai. Szerencsére a tapasztalat segít oldani ezeket a tabukat, és a nem első gyermekkel várandós párok (ha nincs rá egészségügyi okuk) már kevésbé fogják magukat vissza szexuálisan. A kreatívan megtalált új pózok (pl a kanál, kutya, vagy a nő felül pozíciók) segíthetnek, hogy a nő a lehető leginkább élvezhesse a szexet, és partnerének is ne csak az orális vagy manuális szex maradjon - bár ezért a partnerek ritkán szoktak panaszkodni.

Kevesebb szex - alacsonyabb elégedettség?

A heteroszexuális párkapcsolatokban a szex csökkentésének kezdeményezői a nők, de van, hogy a férfiak is jogosnak gondolják az aggodalmakat. Egyes kutatások szerint a szexuális aktivitás csökkenésének a partner vonakodása és a várandós nőnek a megváltozott teste miatt érzett rossz érzése (nem vagyok elég vonzó, ki akar egy bálnával szeretkezni?) épp annyira része, mint a testi diszkomfort érzetek, esetleges fájdalmak és feszülések, vagy a magzat egyre inkább érezhető mozgásai. A megváltozott test szépségét ma már elég sokan elismerik, de fontos lenne erre még jobban odafigyelni. Nem csak Serena Williams volt gyönyörű ősanya várandósan, mi, hétköznapi nők is épp olyan szépek vagyunk/voltunk!

Mindezek azonban főként a szubjektív érzet miatt vetik vissza a szexet, és még egyszer hangsúlyozom, az esetek nagy részében fölösleges aggodalmak, melyeket a kulturális hiedelmek terjesztenek. Szerencsére, a várandós nők szerint legalábbis, mindezek a változások nem járnak a párkapcsolati elégedettség csökkenésével. De azért nézzük, mit mondanak erről a partnerek!

Heteroszexuális párkapcsolatban a férfi partnerek véleményét kevés kutatás vizsgálta, inkább azt kérdezték a nőktől, ők hogyan élik meg partnerük feléjük irányuló viselkedését. Ezek szerint a férfi partnerek nagy része (kb. 75%-a) felől nem érkezik panasz a várandós nő testének megváltozása miatt, a férfiak ugyanolyan szépnek látják partnerüket, mint a várandósság előtt, és így nem csökken irányukban a szexuális vágy sem. Emiatt nem meglepő, hogy a drasztikusan lecsökkent partnerhez kötődő szex hiányérzetet okoz a férfiakban. Kevés kutatás irányul a férfiak szexuális elégedettségére a várandóssággal és kispapasággal kapcsolatban (magyar mintán egyet sem találtam), de ami van, az egyértelműen azt mutatta, hogy a férfiak várakozásaikhoz képest kevésnek érzik a szexuális aktivitást a várandósság és főleg a szülés utáni időszakban, és ez az elégedetlenség az élettel való általános elégedetlenséggel is összefüggést mutat. Főleg a szülés után érzik úgy, hogy várakozásaikkal ellentétben kedvesük sokkal lassabban vonódik be újra szexuálisan. Vicces módon egyes kutatásokban azt találták, hogy a férfiaknál a szülés utáni szexuális elégedetlenséggel arányosan nőtt a munkával kapcsolatos elégedettség - valahol le kell vezetni az alkotó potenciát! A szexuális elégedetlenséget azonban nem csak a szex hiánya okozhatja.

Szex (hiánya) a szülés után

A közhiedelemmel ellentétben a férfiak szexuálisan legalább olyan bonyolultak, mint a nők, hiszen az ő szexuális folyamataikra is ugyanúgy hatnak a lelki tényezők, mint a nőkre. Párjuk megváltozott állapota a férfiban aggodalmat, szorongást válthat ki. A férfi társadalmi szerepe hagyományosan a gondoskodás, védelem, ami túlzott aggodalmakhoz, szorongáshoz vezethet a szexualitásban. Az oxitocin az ő testükben is megnövekedett mennyiségben van jelen a szülés, gyermekágy időszakában (természetesen nem ugyanolyan mértékben, mint a nőkben), ami a gondoskodó, törődő viselkedést támogatja. A férfi félhet, hogy nehogy fájdalmat okozzon partnerének, túl korán, túl sokat, vagy épp túl keveset kezdeményezzen. A szorongás pedig könnyen vezet szervi funkciózavarokhoz, merevedései vagy késleltetési problémákhoz.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor egy másik érzés is felmerülhet a férfiban, az elhanyagoltság, a visszautasítottságérzése. Önzésnek tűnhet, és sokszor valóban az egocentrizmus, a másikra való odafigyelés hiánya áll az ilyen sértett érzések mögött. Ugyanakkor számos esetben tényleges elhanyagoltság, vagy lecsökkent odafigyelés okozza, azaz jogosnak mondható az érzés. 

Sokkal kevesebbet tudunk a nem heteroszexuális párok gyermekvállalás utáni szexuális életéről. A kutatások inkább a kapcsolat egészére, a munkamegosztásra és a homofóbiával összefüggő hátrányos megkülönböztetésre fókuszálnak. Az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy a meleg párok sem ússzák meg az újszülött érkezésével összefüggő kapcsolati átrendeződést, és elégedettség csökkenést. A leszbikus pároknál gyakori, hogy valamelyikük bevállalja a várandósságot, vagyis az egyikük a biológiai anyja lesz a gyermeknek, ezért rájuk ugyanazok a szexuális funkcióban bekövetkező változások jellemzőek, mint a heteroszexuális nőkre. Partnerük szintén megélheti az elutasítottságot, a vágy hiányát a másik félben, ugyanakkor a kutatások szerint a nő-nő párkapcsolatokban gyerek nélkül is a legalacsonyabb a szexuális aktivitás gyakorisága a többi formációhoz képest, így az aktivitás csökkenés nem olyan nagy mértékű. A dolgot tovább árnyalja, hogy a legtöbb meleg pár örökbefogadás vagy béranyaság útján vállal gyermeket (nem Magyarországon, mert itt ez nem legális), és ebben az esetben a várandósság nem terheli a kapcsolatot. És ez nagy különbség!

A szülés hatása a szülő nő szexuális életére

Vannak, akiknél a szülés könnyen és természetesen zajlik, alig okozva fizikai sérülést a hüvelyben és a szeméremajkakon, így a regenerálódás hamar végbemegy. Természetesen egy kisebb hámsérülés is okozhat hetekig tartó kellemetlenséget, így a klasszikus közösülés a legkönnyebb szülés után is fájdalmas lehet. A kutatások régóta vizsgálják a szülés módjának kihatását a szexuális életre, és a legtöbb eredmény arra utal, hogy nincs különbség a hüvelyi úton és a császármetszéssel szült nők szexuális visszarendeződésében, azaz a császárnak a közhiedelemmel ellentétben nincs védőfunkciója a szexre nézve. (Ugyanakkor számos káros következménye van pl. késlelteti az oxitocin hatását így a tejelválasztást, kötődést, stb. Hölgyeim, nagy hibát követnek el, amikor indokolatlanul választják a császármetszést!).

Vannak azonban nehezebb szülések, ahol nagyobb a fizikai sérülés, ami akár elhúzódó hüvelyi és szeméremtesti fájdalmat is okozhat. A nő felelőssége, hogy saját testére figyelve tudassa párjával, mire vágyik, mit szeretne, hogyan lenne kellemes. Minél nagyobb a fizikai sérülés a hüvelyben, annál lassabb ez a visszarendeződés, s így annál több türelmet és kreativitást igényel, hogy örömteli testi kapcsolatot alakítson ki a pár. Szerencsére a szexualitás nem csak közösülést jelenthet, és a szexuális viselkedési repertoár szélesebb a hagyományos pozitúrákban lefolytatott aktusnál. Ha a partnerek kölcsönösen tisztelik, szeretik egymást, akkor csak a fantázia szab határt, hogy egymás örömére tegyenek. Mindez persze a megtartott szexuális vágy esetén működik. A nők egy részének azonban nem a fizikai fájdalom valósága vagy félelme a visszatartó a szülés utáni fokozatos szexuális „rehabilitációtól”, hanem a vágy hiánya.

Amennyiben elfogadjuk azt a nézőpontot, hogy az életenergia (libidó) egy véges mennyiségben áll adott időben rendelkezésünkre, akkor nem meglepő, hogy a szexuális vágy csökkenése a szülés és gyermekágy fárasztó időszakában a libidó azaz az általános életenergia időleges deficitjével függ össze. Ezért a hagyományos gyermekágyi időszak (az első 6-10 hét) a kismama támogatása nélkül csak nehezen képzelhető el virágzó szexuális vágyakkal teliként. Az éjszakázás és szoptatás okozta fáradság, a még nem hatékony időbeosztás (az első gyermeknél), vagy a többi gyermek nevelési feladataival párhuzamos csecsemőgondozás a legstrapabíróbb anyukákat is próbára teszi. Nő legyen a talpán, aki két-három gyermek ellátása, nevelése és a szokásos házimunkák mellett este még pajzán kedvében letámadja párját. A vágyat azonban nem csak a fáradság csökkenti. A szülés közben megnövekedett hormonok hirtelen lecsökkenése és az oxitocin hormon szintjének növekedése a szexualitásra is hatnak. Az oxitocin, mely serkenti a méhösszehúzódást, a tejelválasztást, fontos szerepet játszik a kötődés kialakulásában, a gondoskodó viselkedés biológiai háttereként működik. Ennek a hormonnak a magas szintje mindkét nemnél megnöveli a gyöngéd, törődő viselkedést – azonban ez a nők esetében a szülés után elsősorban a gyermek felé irányul, akit védeni, gondozni kell. A libidó tehát azonos szintű, csak másfelé vezetődik el, átmenetileg elsősorban a kiszolgáltatott gyermek irányába. Szóval mindkét félnek teljesen jogos igényei vannak, amik úgy tűnik, másfelé viszik őket. És itt jön képbe a kapcsolat minősége

Help! I need somebody! azaz kellenek a segítők a gyermekágy idejére

A szülés nem derült égből villámcsapásként, előre nem várt katasztrófaként éri a partnereket, hanem egy működő kapcsolat életciklusainak egy lehetséges állomása. A kapcsolatnak ezáltal van előtörténete, egy jól körülírható minősége, amely ha módosul is az új gyermek érkezésével, azonban mindig ennek a korábbi minőségnek a fényében értelmezhető a változás. Az ideális párkapcsolat a felek kölcsönös megelégedésére törekvéssel, egymásra figyeléssel, egymás tiszteletével, kielégítő kommunikációval, kölcsönös támogatással – azaz tevékeny szeretettel jellemezhető. Ha a felek továbbra is erre törekednek, amikor alkalmazkodnak a megváltozott helyzethez, akkor a kibillent egyensúly előbb-utóbb helyreáll.

Sok múlik a támogató környezeten, akik bizonyos praktikus feladatokat átvállalásával segítik a párt, hogy továbbra is egymás szerető partnerei lehessenek. A nagyszülők mellett vagy helyett a barátok is sokat tehetnek azért, hogy a kisgyermekes pár időt és teret találhasson az intimitásra. A nyíltan kommunikált vágyak, a felvállalt igények találhatnak csak kielégülésre, akár a szexualitást, akár a mosogatást tekintjük megoldandó problémának. A kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatban a felek egymást meghallgatva, türelmesen reagálnak a fellépő nehézségekre. Azok a kutatási eredmények, amelyek egymásnak ellentmondóan egyrészt azt mutatják, hogy 1. a nők nagy része fájdalmat és diszkomfortérzést él át a szülés után, 2. ugyanakkor alig van, aki ezzel a problémával szakorvoshoz fordul, és 3. a férfiak elégedetlenek a szex hiánya miatt, de 4. a partnerük erről mit sem tud, egyértelműen a tudatos szexuális élet és a kommunikáció hiányáról, a problémák fel nem vállalásáról szólnak. Mert majdcsak megoldódik előbb-utóbb! A legtöbb nehézség tényleg átmeneti, a gyermek nő, átalussza az éjszakát, így az anya és apa is egyre kipihentebbek, nyugodtabbak lehetnek. Azonban a kezeletlen, elhanyagolt testi és lelki tünetek, ki nem mondott sértett érzések az idővel nemhogy megoldódnak, hanem egyre erősebbek lesznek. A test a lélek temploma, vagyis felelősségünk a testünk egészségét fenntartani, s épp így lelkünkét, amelynek gondjai testi tüneteket is okozhatnak. Érzelmi és társas jóllétünk, kapcsolatunk egészsége a nyitja a szexuális jóllétünket, és viszont: szexuális életünk a párkapcsolat fontos összetevője, a szülés után is, ezért fontos törődni vele. Ne nyugodjunk bele a gyerekek érkezésével eltűnő szexualitásba!

Felhasznált irodalmak tudományos igényességű olvasóknak:

Condon, J. T., Boyce, P., & Corkindale, C. J. (2004). The first‐time fathers study: A prospective study of the mental health and wellbeing of men during the transition to parenthood. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry38(1‐2), 56-64.

Eid, M. A., Sayed, A., Abdel-Rehim, R., & Mostafa, T. (2015). Impact of the mode of delivery on female sexual function after childbirth. International journal of impotence research27(3), 118.

Farr, R. H., & Tornello, S. L. (2016). The transition to parenthood and early child development in families with same-sex parents. International Journal of Birth and Parent Education3(3), 17-22.

Kazyak, E., Park, N., McQuillan, J., & Greil, A. L. (2016). Attitudes toward motherhood among sexual minority women in the United States. Journal of Family Issues37(13), 1771-1796.

Mintz, L. B., Sanchez, J., & Heatherly, R. P. (2017). Treating Lack of Sexual Passion in Relationships. The Wiley Handbook of Sex Therapy, 143-161.

von Sydow, K. (1999). Sexuality during pregnancy and after childbirth: a metacontent analysis of 59 studies. Journal of Psychosomatic research47(1), 27-49.

Yıldız, H. (2015). The relation between prepregnancy sexuality and sexual function during pregnancy and the postpartum period: a prospective study. Journal of sex & marital therapy41(1), 49-59.

Yeniel, A. O., & Petri, E. (2014). Pregnancy, childbirth, and sexual function: perceptions and facts. International urogynecology journal25(1), 5-14.

Ha nőként szeretne többet tudni arról, hogyan szerezheti vissza a medencetájék izmainak feszességét a szülés után, látogasson el az http://intimtornablog.hu/ oldalra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr2812710634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.08.04. 16:22:06

A szex az szex, a többi csak maszatolás.

csakférfi 2017.08.06. 16:27:55

1. a nők nagy része fájdalmat és diszkomfortérzést él át a szülés után,.......Már a kigyensúlyozatlanabbja.
Vagyis a hisztisebbje.Anyuka vagy apuka kedvence.Az amelyik el sem tudja képzelni hogy neki feladatai vannak egy másik ember (gyerek) miatt amiket kötelező elvégezni.

2. ugyanakkor alig van, aki ezzel a problémával szakorvoshoz fordul, ...kellene??Mégis miért??Nem elég a szülők és a férj támogató tanácsa vagy segítése??

3. a férfiak elégedetlenek a szex hiánya miatt, ...Ez hazugság!! Akkor elégedetlenek ha a terhes nő önmagával és s terhességével van elfoglalva.nem foglalkozik a férj "lelkével".Túllihegi túldimenzionálja ezt az életszakaszt. Elfelejti hogy a védettséget és a biztonságot a férjnek köszönheti.A terhesség természetes.Anomáliákat ebben csak az okoz amikor a nő és magzata az "univerzum közepe" mindenki más -így a férj is--századrangú.Erre szoktak a férfiak ,mivel mellőzöttnek érzik magukat--félredugni,s keresni olyan aki elsőnek tekinti őt a világon ,nem századrangú embernek.

. Ne nyugodjunk bele a gyerekek érkezésével eltűnő szexualitásba!....Megint olyan kívánalom amit szinte lehetetlen az előbb felsorolt felvetéseim miatt teljesíteni.
Ennyi ferdítés ujfennt!!!
Mindig van ok és van okozat kedves poszt.

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.06. 17:41:56

@csakférfi: A hiszti mint olyan ebben a tekintetben nem értelmezhető. A szüléssel járó hüvelyi és gáti sérülések olyanok is lehetnek, amelyek igenis orvosi beavatkozást igényelnek. A szülés után fennmaradó szeméremtesti fájdalom sok nőt érint, akik közül tényleg kevesen mennek orvoshoz. A partnerük, hacsak nem orvos, ezt nem tudja kezelni. Ellenben lehet megértő és támogató.
Mivel a szülést eddig még egyetlen férfi nem élte át, ezért nagyon hiteltelen, ha egy férfi kioktatja a nőket, hogy mit és hogyan kellene érezzenek, meg mi lenne a kötelességük. Az meg, hogy mit mit köszönhet a nő a férfinak, igencsak változó. Szerintem egy kapcsolatban a kölcsönös intimitás, védettség és biztonság élmény lenne az ideális, és ezért mindketten hálásak lehetnek egymásnak.

kvadrillio 2017.08.06. 18:04:39

JAHHH...AZ ORVOSTUDOMÁNY SZERINT, A LEGJOBB A SZEX VÁRANDÓSAN ÉS SZÜLÉS UTÁN....:o)))))

csakférfi 2017.08.06. 18:06:30

@F. Lassú Zsuzsa:
Asszonyom!!
Ámulok azokon a kijelentésein amiket válasz gyanánt nekem címez.

A hiszti mint olyan ebben a tekintetben nem értelmezhető. ..Indokolatlan dühkitörés majd síránkozás.egyik végletből a másikba egy percen belül....Taglaljam??
Férfi legyen a talpán aki ezek után szeretkezni szeretne.mellőzné kérem a "hormonok viharai" gyűjtőnevű magyarázatot??ugyanis önuralom és önkontroll ami emberivé tesz bennünket.nem pedig a "vágyink sodrása".

A szüléssel járó hüvelyi és gáti sérülések olyanok is lehetnek, amelyek igenis orvosi beavatkozást igényelnek. ....igen ÉÉÉS?? kell vaginális behatolás??Egy szeretkezéshez??Hozzá nem értem a gátsebhez.
Mikor a nőgyógyász varrta mondtam neki hímezzen bele rózsát.Boldog voltam a fiam születésekor.
Miköze ennek a fizikális sérüléshez?

"A szülés után fennmaradó szeméremtesti fájdalom sok nőt érint, akik közül tényleg kevesen mennek orvoshoz. A partnerük, hacsak nem orvos, ezt nem tudja kezelni. Ellenben lehet megértő és támogató.2..
Egyetértünk.

"Mivel a szülést eddig még egyetlen férfi nem élte át, ezért nagyon hiteltelen, ha egy férfi kioktatja a nőket, hogy mit és hogyan kellene érezzenek, meg mi lenne a kötelességük......Mégis Hölgyem mit gondol az anyatermészet miért rendelte oda a férfit a "terhes" és szülő nő mellé??
Azért mert ezen állapot átmeneti és a nő kiszolgáltatott.A természet kegyetlen egy éhes oroszlán vagy medve,vagy egy falka farkas nem igazán moralizál a könnyű préda láttán.Az hogy ez manapság nem így megy itt a civilizációban,nem jelenti azt hogy az érzést felül kellene bírálni.Aztán honnan gondolja hogy vadidegen emberek akiket a terhesség alatt megismert biztonságérzetet nyújtanak??
"meg mi lenne a kötelességük."...Aha értem!! nekünk férfiaknak kötelező ezen "hormonviharos" állapotot talpig becsületesen és bölcs nyugalommal elviselni.A nőknek meg ne mondjuk már meg mit szeretnénk irányunkban.Óriási!Ez lenne a béke?Harmónia?Kiegyensúlyozottság?
Mégis mit gondol asszonyom miért megy el a férfi a család mellől???Pontosan ezért.Ez az ok.Jogosan háborodik fel mivel elsőszámú "kedvencből" harmad negyed rangú tagja lett .Ez megalázó és ellensúlyozni kell.

"Szerintem egy kapcsolatban a kölcsönös intimitás, védettség és biztonság élmény lenne az ideális, és ezért mindketten hálásak lehetnek egymásnak.
Ja a nő megmondja a tutit hogyan érezzek !!Én nem moshatom meg mire van szükségem érzelmi biztonság terén.
Ez aztán a logika.

kvadrillio 2017.08.06. 18:06:54

...MERT...

4. Többszörös orgazmus? Hihetetlen!
Pedig igaz! A hormonháztartás teljes átrendeződése, a terhesség alatti ösztrogénszint emelkedésének hatására még azok a nők is átélhetnek többszörös orgazmust, akik addig soha. Sokan arról számolnak be, hogy ilyenkor élték át életük leghevesebb szerelmi élményét. Ehhez hozzájárul, hogy a külső és belső nemiszervek vérellátása megnő, nagyjából a negyedik hónapban a szeméremajkak duzzadtabbak és érzékenyebbek lesznek. Ezzel többnyire fokozott nedvesedés is jár, de lehet, hogy éppen az ellenkezője. Ha szükséges, keressük meg a várandós szexhez megfelelő síkosító krémet!

F. Lassú Zsuzsa 2017.08.06. 22:38:04

@kvadrillio: igen, ilyen is van, de nem ez az általános. A második trimeszterre jellemző lehet ez a felfokozott nemi vágy, de sajnos ez nem szabály. Nem csak a vérbőség számít ugyanis, mi nők sajnos sokszor nem tudatosítjuk a vegetatív izgalmat, így nem lesz belőle szubjektív izgalom. Szóval a helyzet bonyolultabb, mint szeretnénk.
süti beállítások módosítása