Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Karácsonyi szex

2017. december 25. - F. Lassú Zsuzsa

Ha Önöket is jobban érdekli a szex az ünnepek alatt, mint az év más időszakaiban, akkor nincsenek egyedül. Egy, friss nemzetközi internetes keresési adatokon és születési statisztikákon alapuló kutatás eredményei szerint a karácsonyi ünnepkör időszakában megnövekedik a szexszel kapcsolatos keresőkifejezések használata a neten, és ugyanakkor 9 hónap múlva, a szeptemberi időszakban megugrik a születésszám is. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a hosszú téli éjszakák és a szabadság időszaka kedvez a szexnek, azonban a kutatók azt is feltárták, hogy nem csak az északi féltekén, és nem csak a keresztény országokban, hanem a déli félteke keresztény országaiban és az iszlám államokban is hasonló jelenség figyelhető meg, csak ott a Ramadan végét lezáró Eid-al-Fitr ünnephez kapcsolódóan. Ez utóbbi azért izgalmas kutatási adat, mert ennek időpontja mindig változik, így az ettől számított 9 hónap is eltérő időpontban van. És láss csodát, a baby boom az iszlám országokban minden évben eltér, ahogyan a Ramadan vége is. Azaz a szexuális fellendülés és a hozzá kapcsolódó születési csúcs nem az évszakhoz, hanem a kulturális hagyományokhoz kapcsolódik inkább.

A kutatók a keresztény Karácsony kapcsán a kis Jézus születését, a szent családdal kapcsolatos pozitív érzéseket, és úgy általában a szeretet és családi kötelékek erős jelenlétét, a kötődés pozitív érzését hangsúlyozzák, ami jó alapot teremt az intimitásra és ehhez kapcsolódóan a szexre is. Érdekes ugyanakkor, hogy például a tavaszi újjászületéshez kapcsolódó, és így hagyományosan a szaporodással is inkább összefüggésben álló Húsvétkor nem mutatkozik ilyen fokozott szexuális érdeklődés és 9 hónappal később nem ugrik meg a születésszám sem.

A kutatás azt is feltárta, hogy az online térben használt érzelmet kifejező szavaink a karácsonyi időszakban nagyobb boldogságot, biztonságot, nyugalmat sugároznak, mint az év más időszakaiban. Ezek az érzések szintén az intimitás élményéhez kapcsolódhatnak, akár megalapozva azt, akár annak következményeként alakulnak ki.

Ahhoz azonban, hogy a hangulat által megalapozott állapotban a szex meg is valósulhasson, pihenésre, nyugalomra – azaz alkalomra is szükség van. Mivel ez a leghosszabb ünnepkör, ahol az emberek nagy része legalább egy hétig pihenhet és szeretteivel lehet, ezért érthető, hogy ebben az időszakban megnőhet a szexuális tevékenységek gyakorisága is. És mivel ez a világon egyszerre sok millió embert érint, ezért statisztikailag megalapozott a szeptemberi baby boom valószínűsége is.

A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a megnövekedett születésszám nem mindig tervezett, vágyott fogantatás eredménye, ezért érdemes odafigyelni a védekezésre is. Mert nem minden karácsonyi ajándék jön jókor. Legyünk hát elővigyázatosak!

Az eredeti tanulmány:

Ian B. Wood et al, Human Sexual Cycles are Driven by Culture and Match Collective Moods, Scientific Reports (2017). DOI: 10.1038/s41598-017-18262-5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr4213524383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Libidó 2017.12.26. 12:11:59

Ki mondta neked, hogy a karácsony nagy k????

Duplaxiii 2017.12.26. 12:23:02

Ilyen az, amikor evolúciós alapokat valamilyen internetes statisztikával igazolunk...
Baszki, az nem merül fel, hogy az ünnepek többnaposak, a családok többsége ilyenkor pihen, nyugodt, tehát a szex is megtörténik olyanoknál is, akik egyébként csak a szokásos feszültségmentesítési napokon hódolnak a dolognak? A napi rohanás miatt?
És a több szex jellemzően megemeli a születésszámot is.
Mi lesz veletek, ha lekapcsolják az internetet? Megáll az élet?

Up! 2017.12.26. 12:44:06

@Duplaxiii: ugye az megvan, hogy a cikk is pont ezt írja le? Túl jutottál egyáltalán a bevezetőn?
Ha lekapcsolják az Internetet, akkor az ilyen felesleges kommentek sem születnek meg. Végül is nevezhetjük egyféle "születés" szabályozásnak...

rozsomák 2017.12.26. 15:09:20

Az ugye megvan a szerzőnek, hogy létezik olyan már a XX század óta,hogy egyéni születésszabályozás - magunk döntjük el, hogy mikor hagyjuk abba a fogamzásgátlást, de addig is tudunk szexelni, amíg nem akarunk gyereket - szóval ez azért ismert lehetne a számára, remélem.

De aki manapság még mindig összeköti a szexelést a születések számával, azt hagyjuk is, hadd higgye ezt.

rozsomák 2017.12.26. 20:04:25

Én tényleg egyáltalán azt nem értem, hogy amikor egyrészt a szexuális szabadosság, amit támadnak - hogy sokat szexelnek a fiatalok, meg mindenki mindenkivel, meg mi lesz az erkölcsökkel, meg házasság előtti szex meg ...folytassam még ? - joggal vagy nem, ebből a szempontból nem is érdekes... tehát amikor már annyira szétválik a szex, meg a gyermeknemzés már két külön műfajra, akkor hogy lehet még mindig ilyeneket írni ?
Hogy a szexelés gyakorisága és a teherbeesés összefügg ?

Mi köze a szexnek manapság a fogamzáshoz ? Nem sok.
Jó kell hozzá, de néha még az sem..:))

Az nem lehet, hogy augusztusban sokkal többet dugnak, de védekeznek, ehelyett decemberben jobb a fogantatás a szeptemberi szüléshez, mert inkább maradjon otthon a nő télen a gyerekkel, mint nyáron ?

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.12.26. 21:03:55

@rozsomák: "létezik olyan már a XX század óta,hogy egyéni születésszabályozás - magunk döntjük el, hogy mikor hagyjuk abba a fogamzásgátlást, de addig is tudunk szexelni, amíg nem akarunk gyereket"

Csak szólok, hogy 2016-ban Magyarországon több, mint 30000 művi terhességmegszakítás volt, talán nem haszon nélküli felhívni a népek figyelmét a védekezésre. A 30.000 sikerként van kommunikálva, pedig 100 elevenszülésre több, mint 32 művi vetélés jut!!

"manapság még mindig összeköti a szexelést a születések számával" ugye nem azt akarod mondani, hogy felétek a gólya hozza, vagy a káposztaföldön találják??

Alick 2017.12.26. 22:08:45

@Dworkyll: A szex egy dolog, de a fogantatáshoz a peteérésnek a megfelelő fázisban kell lennie, az életképes spermiumokról nem is beszélve. Van, akinek százas nagyságrendű védekezés nélküli szex után lesz csak életképes magzata.

rozsomák 2017.12.26. 22:19:02

@Dworkyll:
Te most ugye egy bekezdésen belül cáfolod a szerzőt, aki a szexelési intenzitással köti össze a születést

Mert szerinted se - ugye erre hozod a terhességmegszakítást... amiből, mint tudjuk nem lesz gyerek.
Tehát semmi köze a születésekhez a szex gyakoriságának szerinted sem.
Akkor ugyanazt mondjuk..:)

rozsomák 2017.12.26. 22:49:02

@Dworkyll:
"manapság még mindig összeköti a szexelést a születések számáva"
"ugye nem azt akarod mondani, hogy felétek a gólya hozza, vagy a káposztaföldön találják?? "

Ne legyél olyan ostoba, mint amit írsz, mert az gáz lenne..

Én azt mondom, hogy a szexelés gyakoriságának semmi köze a születésszámhoz. Aki fogamzásgátlót szed, az szeretkezhet napi háromszor is vagy csak heti egyszer., akkor se lesz terhes..
Akkor meg mi a köze a szex gyakoriságának a születésszámhoz ?

Ez már nem tudom hányadik olyan ostoba blogbejegyzés, ami szerint egyenes arányban van a születésszám a szeretkezések gyakoriságával
Felejtsétek már el ezt a baromságot.

Ha ezt nem érted, az nem az én bajom.

Burgermeister 2017.12.27. 19:09:01

a karacsony tele stresszel...soha de soha nem gondoltam a sexre

Burgermeister 2017.12.27. 19:10:17

ja es egy 5+ éves házasságban, kapcsolatban a sex már lapos mint a pita...a karácsony ezt pont nem pörgeti fel

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.12.27. 22:24:53

@Burgermeister: Ó, ne haragudj, de akkora magas labdát dobtál fel a demagóg énemnek. 5 év alatt mennyit költöttél a kocsidra, hogy üzemképes maradjon? És mennyit a párkapcsolatodra? Ez utóbbit egy kicsit nehezebb összematekozni, de írj ide mindent, ne csak a virágot/bombont/ajándékokat, de az összes közös élményt, koncertet, utazást meg efféléket, egyszóval mindent. Melyik lett a nagyobb? Nyilván egy tudományosabb közelítésnél nem csak a forint fillér az érdekes, hanem hogy mennyi időt/energiát tettél bele a kocsidba/párkapcsolatodba, mennyi mindenről mondtál le, stb.

A másik, hogy ha valame elnyekken a kocsidban, mennyi idő alatt szúrod ki, és mennyi idő után avatkozol be/viszed szerelőhöz? Kis hibákat is ide kell számolni, ha valami zörög, vagy karcolódott, vagy letört.

Ugyanez a párkapcsolatoddal?

Burgermeister 2017.12.28. 17:54:58

@Dworkyll: ha vkit nem kivánok ott már kakukk, nincs jelentősége a pénznek meg a wellnesshétvégének, ti nők ezt nem értitek meg, azért mert másképpen vagyunk bekötve.
Autóm nincs. :) Rossz példa, nem lehet a kettőt összehozni. Egy párkapcsolat kettő emberen áll vagy bukik, tehát hiába akarja az egyik ha a másik már nem, lehet bármilyen autója.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.12.28. 20:49:30

@Burgermeister: Az autós hasonlat rossz, valóban, de nem ezért. Azért rossz, mert az autó, szemben a pároddal, nem tud tenni semmit, ha valami nem oké. Szólni tud: Check engine ;-)

Viszont ott megáll, hogy egy autó kukázása nem a totálkárral kezdődik, hanem hogy elhanyagolod az apróságokat az elején, olajcsere, lapos gumi, kavicsfelverődés a szélvédőn stb. Ugyanígy a kapcsolatnál is, nem a végén kéne megmenteni, amikor már nyilván piszok nehéz, hanem az elején, amikor még apróságokon múlnak a dolgok.

Az egy piszok nagy téveszme, hogy egy kapcsolat magától működik, mert, őőő, csak. Hát nem. Ha nem működteted, nagyjából az első perctől fogva, akkor kifullad. Ha ezzel tisztában lennének az emberek, akkor szerintem sokkal kevesebb válás lenne.

Up! 2017.12.29. 14:40:59

@Dworkyll: Nem teljesen a post témája, de ha már felhoztad: az autós hasonlat azért sem jó példa, mert az autónál én magam döntöm el, hogy akarok-e foglalkozni vele, az autónak ebbe nem sok beleszólása van és nem is várok tőle semmi segítséget! :)

Egyébként abban egyetértek,hogy a kapcsolattal foglalkozni kell. Mondjuk nem feltétlen úgy, ahogy azt a legtöbb nő elképzeli! :)

rozsomák 2017.12.30. 01:10:56

@Dworkyll:
és te mennyit költöttél a párodra ?

Vagy ez egyirányú ? csak ő költhed rád ?

Akkor te valami prosti lehetsz a úgy a lelked mélyén..

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.12.30. 12:06:59

@rozsomák: :D :D :D Arany rozsomákom, végtelenül szórakoztatsz, csináld még! :D

De hogy komolyság is legyen, nem azt kérdeztem, hogy mennyit költöttél a párodra, hanem, hogy mennyit a _párkapcsolatodra_ összevetve egy másik, "működtetendő" területtel, mint amilyen például az autófenntartás. Nyilván a "költés" nem a legpontosabb megfogalmazás, az "inveszítció" kicsit szerencsésebb lenne, csak túl modoros.

A válasz meg nyilván nem az én számomra érdekes, aki pont senkije nem vagyok az egyik hozzászólónak sem, hanem mindenkinek önmagának. Ha ugyanis nem hazudik magának (ez mondjuk alap, de mégsem teljesen magától értetődő, sajnos) és kiderül, hogy sokkal többet költ a kocsijára (vagy más, tetszőleges hobbijára), mint a kapcsolatára, akkor 1. talán ideje elgondolkozni a prioritások újragondolásán 2. ne csodálkozzon, hogy a verdája jobban megy, mint a kapcsolata.

Szlip 2017.12.30. 14:10:14

@Dworkyll: "válasz meg nyilván nem az én számomra érdekes, aki pont senkije nem vagyok az egyik hozzászólónak sem" - tudjuk, hiszen a posztolónak vagy, többek között emiatt sem érdemes leállni ezekhez a bejegyzésekhez érdemben hozzászólni.

Up! 2017.12.31. 01:39:37

@Dworkyll: Egy jól menő verdával bármikor lehet új kapcsolatot szerezni, de egy jól menő kapcsolat megnehezíti az új verdák szerzését! :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2017.12.31. 13:54:58

@Up!: Találó és szórakoztató mondás, tetszik is :) Csak az első felével vitatkoznék cseppet. A verdával felszedhető csajokról nekem valahogy nem a hosszú távú kapcsolatok ugranak be. Mindig jöhet egy még menőbb verda ;-)

Up! 2017.12.31. 17:23:12

@Dworkyll: ez a hipergámia. És hosszútávú kapcsolatban is létezik, max. nem (csak) a verda számít! :)
Tudod kétféle férfi van, akit megcsaltak és aki még nem tud róla. :)
süti beállítások módosítása