Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Szexuális szobanövények – tényleg ez kell a férfiaknak?

2020. január 03. - F. Lassú Zsuzsa


Férfi-nő párkapcsolati viszonylatban gyakran hallom a nőktől, hogy a mai férfiak olyan nőkre vágynak, akiket, ha letesznek a sarokba ott maradnak, vagyis olyanok, mint a szobanövények. Esetleg dugható szobanövények (ezt jobb nem elképzelni). Lefordítva mindezt: a panaszos nők megélése, hogy a férfiak egy nagy része fél az erős nőktől, akik okosak és önállóak, véleményük és vágyaik vannak, amiket ki is fejeznek. Ehelyett inkább szép, de nem túl okos, nem túl önálló, alárendelődő típusú nőt keresnek, akitől reményeik szerint folyamatos megerősítést kapnak, aki nem vonja kétségbe igazukat és így erősíti egójukat. Ennek a sztorinak több eleme van, amit érdemes önmagunkban is tudatosan megvizsgálni – mind a nők, mind a férfiak oldaláról.

„Anyuci elkényeztetett fiacskája imádót keres”

Abból, amit ezek a nők leírnak, a képlet klasszikus férfieleme az a pasi, akinek valójában nincs igazi belső tartása, önbizalma mások imádatából, megerősítéséből származik, mert gyermekkorában nem kapott elég valódi figyelmet, feltétel nélküli elfogadást, és/vagy hiányoztak a reális elvárások, életkornak megfelelő kihívások a neveléséből. Nem belemenve a nárcizmus és kapcsolódó zavarok mélységeibe (mert azt már sokan nagyon jól leírták) röviden ezzel lehet legjobban leírni azt a személyiségtípust, aki párkapcsolatában is csak arra vágyik, hogy értékességének érzését állandóan megerősítsék, körülrajongják, fényesítsék az akármicsodáját (pl. glória – de a kedves olvasó tutira nem erre gondolt!). Az ilyen férfiak „igazából” gyengék, bár kifelé mindig az erős és határozott benyomást próbálják fenntartani, és ehhez a képhez van szükségük egy/több mellékszereplőre. Először tehát a szobanövénnyel próbálják az egójukat fényesíttetni. De a szobanövények előbb utóbb elveszítik ezt a funkciójukat, mert...

A szobanövények unalmasak

Ha anyuci pici fia nem annyira nárcisztikus, hogy csak önmagát lássa a kapcsolatban, akkor előbb-utóbb fel fog neki tűnni, hogy élete párjának nincs egy önálló gondolata sem. Persze, hogy nincs, egyrészt ezért a jó tulajdonságáért választotta, másrészt ha volt is neki, leszokott róla, hogy megossza azt a pasival. Ami viszont kezdetben örömöt okozott, kezdi elveszíteni hedonisztikus értékét. A férfinek egyre kevésbé tetszik, hogy  a nő mindenben neki ad igazat. Hogy nincsenek ötletei, sem önálló véleménye. Hogy nem lehet vele egy jóízűt vitatkozni a politikáról, a fociról, de még a családi eseményekről sem. Hogy eljön a színházba, de csak biodíszlet, mert a darabról nincsenek gondolatai, stb. A szobanövény szép, de már nem hoz lázba a rajongása.

„De az egyetlen, az nem elég”

Ezért sokszor a képletben a szobanövényen kívül más nők is szerepelnek. Ők már inkább a faunához tartoznak, hiszen éppen a szobanövény kiszámítható jelenlétével, mozdulatlanságával szemben az életteli mozgékonyságot képviselik. Gyakran lesznek valódi szeretők pont azok az erős, határozott, önálló nők, akiket gyáva főhősünknek eszébe nem jutna feleségül venni, na de flörtölni és félrelépni pont megfelelnek. Nagyképű (valójában Nyúl) Bélának tetszik, hogy ezek a nők vagányak, vonzza az erejük, talpraesettségük – sokszor arra az elnyomó anyára/apára hasonlítanak, aki miatt ő ilyen simlis, nárcisztikus, önimádó pöcs lett. De pont emiatt fél is tőlük, mert ezek a nők tényleg túl sokat akarnak – tiszteletet, szabadságot, teret, stb. Hát ilyet meg ki hallott? Megyek is vissza a szobanövényemhez, akinek csak néha egy kis megöntözés kell. De ez a helyzet is változhat idővel.

„What you see is what you get” – vagy nem?

Az elsőre szobanövénynek tűnő, alkalmazkodó és alárendelődő nőből is kibontakozhat egy húsevő növény, vagy egy ragadozó, aki, ha máshol nem, hát a gyermeknevelésben megélt hatalmi pozícióját megkedvelve elkezdi karmocskáit kiereszteni és párján próbálgatni. Esetleg tanulásra adja a fejét, vagy önálló vállalkozást indít, és ebben erősödik meg. Nem lesz már annyira csöndes és gyáva, rátalál a saját hangjára és használni kezdi. Az ilyen-olyan okból megerősödő nő nem szeretne többé a sarokban ülni (ugye „Babyt senki sem ültetheti a sarokba”), és ez mindenképpen konfliktust, sőt akár fejlődési lehetőséget is gerjeszt a párkapcsolatban. A súlyosan nárcisztikus pasik nem tűrik Babyt máshol, csak a sarokban, ezért megpróbálják őt oda minden eszközzel visszanyomni. Azonban az esetek egy igen kis részében Nyúl Béla ráeszmél, hogy neki is jobb lenne, ha önértékelése nem mások csodálatán alapulna, nem páncél vagy palást kellene a jóllét érzéséhez, mert az ember gerinces állat, ami belülről tart, akkor is, ha a király meztelen. Ez a ritka eset azonban ritkán megy nagy pofára esések és súlyos, pszichoterápiával töltött évek nélkül. Nagy áldozat, de megéri.

 A képlet harmadik szereplője – Vénusz légycsapója

Az erős és határozott nők sem mindig azok, amiknek tűnnek. Először is gyakran ők sem erősek, hanem erőszakosak. Ez ugyanaz, mint a gerinc és a páncél különbsége. Ha belülről vagy erős, az nem látszik mindig minden helyzetben, mert nem suhogtatod a kardot és ütöd a vértet, mint a vikingek csata előtt. Az erő nem mások legyőzésére szolgál, önmagad képviselete nem kell, hogy mások elnyomását, leigázását jelentse. Az agresszív erő és a másokon átgázoló önérvényesítés egyik nem számára sem vonzó, de a hagyományos nemi sztereotípiák szerint még mindig taszítóbb a nőkben, mint a férfiakban. Lehet ezt utálni, de ez van. Mit tehetünk akkor mégis? 

Lehetünk-e mindketten erősek?

Igen. És önállóak, határozottak, szabadok szintén mindketten lehetünk. És lehetünk mindketten gyengédek, odaadóak, figyelmesek, egymást tisztelők és megerősítők. Ezek nem a férfi vagy női szerep részei, hanem a fejlett, egészséges felnőttek jellemzői, akik egy boldog párkapcsolatban nem teszik egymást sem a sarokba, sem a piedesztálra. Mert a helyükön vannak, belülről irányított, de egymásra figyelő üzemmódban, és nincs szükségük a másik elnyomására ahhoz, hogy boldogok legyenek.

Könyvajánló szobanövényeknek és akik nem erre vágynak:

  • Bánki György (2018): A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról. Ab Ovo Kiadó, Bp.
  • Bryce, L.: A sikeres nő nem férfi. Novotrade Kiadó.
  • Carter, S. - Sokol, J. (2012): Segítség a párom nárcisztikus! Park Kiadó.
  • Gottman, J. - Silver, N. (2016). A jól működő házasság 7 alapelve. Kulcslyuk Kiadó.
  • Napier, A. (2000). A törékeny kapcsolat. Animula Kiadó.
  • Orvos-Tóth Noémi (2019): Egy nárcisztikus hálójában. HVG Könyvek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr3415137444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santer 2020.01.05. 10:40:05

"erős nők, akik okosak és önállóak, véleményük és vágyaik vannak, amiket ki is fejeznek" - na ezt hívják hárpiának, csókolom. És akkor csodálkozik:)

Tangooo 2020.01.05. 11:17:43

A házasság is olyan, mint minden más vállalkozás: szükség van arra, hogy valaki kimondja a végső szót. Ez lehet a férfi is, a nő is. Ha ez nem működik, akkor jön a "társelnöki" rendszer, aminek sikerességéről meggyőződhettünk az LMP vergődését figyelve.

Spiritual 2020.01.05. 12:04:23

Szerintem a partnerkapcsolat és a házasság nem működik már. Egyszerre egy nő nem tud sportos és picit molett lenni. Nem tud szőke, vörös, fekete, szelíd cica és ordenáré pornós kurva, aki a párja kedvére vállalja a swingert is. Márpedig az igények ezek a pasik részéről. Ebből ered, hogy folyamatosan keresik az újabbat. Ha egy pasinak van egy jó csaja, már azt nézi, hogyan tudna jobbat akasztani, azt gondolja ha kapott ilyet, akkor neki ennél jobb is jár. A nőknél is pontosan így van, csak az anyagi dolgok dominálnak. A gyerek meg nem a mercédeszre fog hasonlítani... A pasiknak barátaik vannak, akikkel meccset néznek, beszélgetnek néha olyan témákról, amikhez egy átlagnő nem tud hozzászólni. A világ így kerek. A probléma akkor jön, ha a haveri kör megházasodik és elmaradoznak. Rájönnek mind a ketten, hogy az értékrendjük még nyomokban sem hasonlít egymásra. Ja sikerült elvenni egy gyönyörű tökfejet, mert gyávák voltunk bevállalni azt a csajt aki a haveri körben hozzá tudott szólni a témákhoz... Persze a csaj sem jár jobban, mert a rettegéssel vegyes környzetében, aki hozzávaló lett volna, az nem mert próbálkozni. A végén ő is megtalálja a seggfejét, aki idővel szépen visszavágja az "okoskodásait", elveszi az önbizalmát. Majd megkérdezi tőle, hogy mire olyan nagy, amikor egészen átlagos és unalmas. Nagyon kevés a jó kapcsolat. Az emberek többsége játszmázik és a látszatnak akar megfelelni. Ebből nem lesz boldogság. A kiegyensúlyozott kapcsolat, ahol a két fél tiszteli, szereti egymást a mesék világába tartozik. Jó, ha egy kapcsolat négy-öt évig tart, helyén kell kezelni és nem kell többet várni tőle. Igen, egyedül magányosan fogunk meghalni. Fogadd el.

Csokáv 2020.01.05. 12:16:16

Sajnállak téged, meg a macskádat.

_Wasp_ 2020.01.05. 12:39:34

@Santer: Már miért lenne hárpia egy olyan nő, aki kifejezi, hogy mit szeretne? (gondolom nem azzal van bajod, hogy "erős nők, akik okosak és önállóak, véleményük és vágyaik" vannak)

Amúgy ez az én szememben még semmi extra, ez csak egy átlagember szintje. Van valami a fejében és közölni is tudja.

A hárpia nőben az, aki a saját akaratát/véleményét/érdekeit a mások érdekeinek, érzéseinek figyelembevétele nélkül előtérbe erőlteti. Ennek férfimegfelelője a mindenkin áttaposó, önző és erőszakos gyökér. Szerintem bármelyik nem képviselőjeként rendkívül taszító magatartásforma, de nem keverendő össze azzal, hogy valakinek van véleménye egy dologról, vagy elmondja mit szeretne jobban és mit kevésbé.

Almandin 2020.01.05. 12:50:16

@Tangooo: Miért gondolod, hogy csak az lehet a jó párkapcsolat, ahol az egyik fél uralkodik? Sajnos Magyarországon pont emiatt a szemlélet miatt kevés a jól működő kapcsolat, mert ez csak boldogtalansághoz vezet. Az egyik fél túlhatalomra tesz szert és emiatt a személyisége torzul, a másik meg elnyomottságban vergődik, soha nem érvényesülhet az, amit szeretne.

Almandin 2020.01.05. 13:01:50

@Spiritual: Miért gondolod azt, hogy minden pasinak az az álma, hogy nézze, amint a swingerben dugják a párját? Csak azért, mert lehet, hogy neked ez a szíved vágya, attól még sok férfi a gondolattól is elborzad. Attól is, hogy a párja mással szexel a háta mögött, de hogy az orra előtt, attól meg pláne.
Az meg egy nagy sztereotípia, hogy a nők mindegyike csak az anyagiakra bukna. Sokan azt hiszik, hogy a nőknek nem, vagy sokkal kevésbé fontos a szex, mint a férfiaknak. Ez egy régi tévhit, abból az időkből származik, amikor a nők kizárólag vagy aszexuális családanyák vagy prostituáltak lehettek. Megdöbbentő, hogy sokan még ma is így gondolkoznak.
Egy kapcsolat pedig csak akkor tart csupán 4-5 évig, ha a felek hagyják kifújni. Ebből valóban az lesz, hogy az emberek többsége öreg korára egyedül marad. Ez nem lesz jó, mert az ember társas lény, ráadásul idős korban már sokszor segítségre is szorul. Ennek az a fő oka, hogy a mai ember nem tud kompromisszumot kötni a kapcsolataiban, ráadásul azt hiszik, hogy ha a lángolás elmúlik, tovább kell állni. Egyszerűen a hosszú távú gondolkodás hiányzik az emberek nagy részénél, ami nagyfokú lelki éretlenség jele.

gázkazán 2020.01.05. 13:07:25

"Gyakran lesznek valódi szeretők pont azok az erős, határozott, önálló nők, akiket gyáva főhősünknek eszébe nem jutna feleségül venni, na de flörtölni és félrelépni pont megfelelnek.
...
De pont emiatt fél is tőlük, mert ezek a nők tényleg túl sokat akarnak – tiszteletet, szabadságot, teret, stb."

És amúgy az ilyen "erős" nők mire fel is várnak tiszteletet??? Befeküdt egy számára értékelhetetlen férfi alá, ráadásul úgy hogy tudta van annak párja. Kvázi szükségkurvája lett Nyúl Bélának, ez aztán tiszteletreméltó... ráadásul mint mindig a nők összetartanak így azt is jól átveri. Ez tényleg igazi "erős" nő. Nekem inkább a szánalmas megtestesítője.

Spiritual:
"Nem tud szőke, vörös, fekete, szelíd cica és ordenáré pornós kurva, aki a párja kedvére vállalja a swingert is. Márpedig az igények ezek a pasik részéről."

Az hogy pasit írsz mindent elmond. Köze nincs a normális férfihoz. A pasi egy töketlen balfasz, akit a nők kihasználtak és most úgy próbál visszavágni hogy abba kényszeríti a párját amit leírsz.
Nekem eszembe se jutna hogy a szeretett nőt más dughassa meg, ráadásul úgy hogy nézem. Ugyanígy ha másra vágyom megnézem pornón, ettől még nem kell szétcsalni a másikat.

Spiritual 2020.01.05. 14:04:11

@Almandin: Köszi, akkor még vannak normális pasik! Mellesleg engem is elborzaszt az ilyesmi. Valamiért az utóbbi időben csak ilyen csajokkal találkoztam, akiknek semmi sem drága és semmi sem akadály. Az ember azt gondolná, hogy ezek valami alsóbb réteg tagjai, de több nyelvet beszélő, egyetemet végzett, jó családból és anyagi helyzetből származok vannak köztük, akik vágynak valamiféle vadromantikára, vagy mire... Hosszú távú gondolkodás, igen, illetve a közös értékrend hiánya.
@gázkazán: Abaszolút egyetértek és neked is köszönöm. Csak látom a környezetemet, rengeteg a válás és az okokat is látom.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2020.01.05. 15:47:54

@Santer: ""erős nők, akik okosak és önállóak, véleményük és vágyaik vannak, amiket ki is fejeznek" - na ezt hívják hárpiának, csókolom." Őőő, nem. A hárpia onnan ismerszik meg, hogy a vágyait és a véleményét simán le is tolja torkodon, a tieidet figyelmen kívül hagyva. Ha meg ezt meg lehet csinálni veled, akkor meg is érdemled. Nota bene, egy hárpiának még csak nem is kell okosnak lennie, elég ha "erős". Mint ez a luvnya itt: www.borsonline.hu/aktualis/elkepeszto-indokkal-vonta-meg-a-szexet-pasijatol/114098

@_Wasp_: elég jól összefoglalta a dolgot.

Alick 2020.01.05. 16:29:18

@Spiritual: "Nem tud szőke, vörös, fekete, szelíd cica és ordenáré pornós kurva, aki a párja kedvére vállalja a swingert is. Márpedig az igények ezek a pasik részéről."

Ezek a "pasik" akkor lesznek majd boldogok, ha hús-vér nő helyett vehetnek maguknak élethű robotmacát. Azt majd akár fel is gyújthatják.

Alick 2020.01.05. 16:32:48

@Dworkyll: A pina nagyon túl van árazva - ennél jobbat és olcsóbbat is találhatott volna. :)

Tangooo 2020.01.05. 17:38:44

@Almandin: Félreértettél. Nem uralkodásról beszéltem, hanem arról, hogy nem jó a végtelenített vita.
Egyébként nálunk 49 éve egész jól működik :))

MEDVE1978 2020.01.05. 17:56:51

A dolgok abba az irányba mennek, hogy a nemi szerepek jelentősen megváltoztak. A szexuális forradalom, lényegében a szaporodás és a szex különválasztása és ezzel a nők szabadságának növekedése nagyon gyorsan ahhoz vezetett, hogy mára sokkal lecserélhetőbbé váltak a partnerek. Természetesen a női egyenjogúságnak vannak olyan részei is mint az oktatásban, választásokon való részvétel vagy a tömeges női munkavállalás, viszont a legfőbb tényező a női fogamzásgátlás lett.

Ez teszi lehetővé, hogy a kapcsolatok eldobhatók legyenek. Marcsinak szórakozni van kedve, akár napi többször is lehet, mind Józsival, mind Bélával, mind pedig Karcsival. Érdekes adalék, hogy ugye a női higéniaipar leginkább a második világháború után indult be. Hogy miért? Mert korábban csak nagyon kevés nő problémája volt a menstruáció, mivel vagy terhes volt vagy szoptatott egész életében. A 8-10 gyerekes családok esetében, 14-16 évesen házasodva, alacsonyabb várható élettartam mellett nem nagyon volt sok idő, amikor a nők menstruáltak volna. Ma tehát "büntetlenül" lehet szexelni, mert a társadalmi konvenciók ezt a változást már egyáltalán nem követik le. A második vh. után, amikor tömegesen elterjedt a fogamzásgátlás, még a férfiakat és nőket megszólták, ha nem követték a régi konvenciókat (házasság, monogámia, gyerek). Mára ez teljesen erodálódott, a házasság intéményével együtt. Párhuzamosan jött ugye a női önmegvalósítás kiteljesedése. A fejlett országokban a 90-es évek eleje óta több nő szerez diplomát, mint férfi. Ennek nagyon mélyen lévő okai vannak, de röviden a nők monotonitástűrésére és az oktatási struktúra jellegére vezethető vissza. (alap- és középfokon főként nők oktatnak, akik nagyobb hatékonysággal / eredménnyel értik meg, oktatják sikeresen a lányokat).
Hasonlóan az iskolázott nők megjelentek a munkaerőpiacon is és egyre inkább anyagilag függetlenek lettek.

Mindez vezet el a mai szexuális "egyenlőséghez", amelyben a nők is ugyanúgy élvezetet keresnek és mivel már egyre ritkábban korlátozza őket anyagi "függőség", hiszen saját egzisztenciájuk van, ezért felveszik az élvezetkereső mintát és több férfival fekszenek le. Így jön a képbe a fiataloknál a tinder, amivel bármikor lehet találni egy férfit, aki jól megdugja őket.

Természetesen ezek a nők sokkal bonyolultabbak, mint a korábbi generációk női. Egyrészt anyagilag függetlenebbek, "válogatósabbak", hajlamosak kilépni a kapcsolatokból. A férfiak jelentős része így idealizált múltként vágyik egy nem túl okos, szép, szexi, gondoskodó nőre. Hiszen valószínűleg az anyja vagy a nagyi is olyan volt: nem akart mindig munkát megosztani, nevelte a gyereket, csinálta a házimunkát, főzött stb. Nem akart elválni, amikor papa iránt már nem "lángolt" a szerelem, hanem elfogadta azt, hogy szépen szeretetben megöregszenek egymás mellett. Vagy nem és szeretőt keresett, de elválni akkor se akart.
A szobanövény keresése tehát szerintem erre vezethető vissza.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2020.01.05. 18:01:23

@Alick: Hát ja :) Nekem is ezek a kérdések ugrottak be először, hogy mennyit keresnek az angol hivatásos katonák, és hogy mekkora az IQ-juk ;-)

Almandin 2020.01.05. 22:08:17

Szerintem ma azért kevesebb az életre szóló kapcsolat, mint régen, mert az emberek többsége egyedül is életképes. Régen gazdasági kényszer volt a házasság. Másrészt a többségét nem érzelmi alapon kötötték.
A menstruációról alkotott véleményeddel nem értek egyet. Tény, hogy a régebbi korokban az átlagnő ritkábban menstruált, mint ma, mert valóban gyakrabban voltak terhesek. Viszont akkor is voltak meddő nők, apácák, pártában maradt vénkisasszonyok, másrészt nem mindenki rögtön a pubertás után ment férjhez, a férj sok esetben háborúba ment és hónapokig-évekig távol volt (tengerészek dettó). Tehát nem úgy kell a dolgot elképzelni, hogy nem menstruáltak. A régi megoldások erre rongyok voltak, vagy falevelek, de a tampon ősét már az ókorban is használták.
A nők monotóniatűréséhez csak annyi, hogy az sincs meg mindenkinél. A felsőoktatás sikeres elvégzéséhez inkább a kitartás szükséges, mert ha olyan szakra megy valaki, ami érdekli, akkor nem fogja a tananyagot monotonnak megélni. Másrészt a monotóniatűrés pl. nálam olyan, hogy jó pénzért eltűröm, de nem szeretem. Pedig nő vagyok.
Az pedig, hogy a mai férfiak azért akarnának szobanövényt, mert az anyjuk, nagyanyjuk még hagyományos, házias nő volt, erre csak azt tudom mondani, hogy a ma kb. 30 éves férfiaknak az anyjai, főleg nagyvárosban már nem voltak azok a nagyon hagyományos nők. Ők ma is kb. 60 évesek, sokuk diplomás, és már nem a háztartás meg az uruk kiszolgálása volt az életük középpontjában.
süti beállítások módosítása