Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus blogja

Slow Motion

Slow Motion

Ne vásárolj, szexelj!

Előzzük meg szexszel a vírusos betegségeket!

2020. március 06. - F. Lassú Zsuzsa

Az egész világ pánikban van a koronavírus miatt, sokan már a kézfogástól is félnek. Mi lesz így a szexszel, merjünk-e egymással nedveket cserélni ebben a vírusgazdag időszakban? 

Az influenza is testnedvekkel terjed

Ez vitathatatlan, vagyis a csókolózás és egyéb testnedvcsere a vírusokat is átadhatja. Nem kívánom részletezni a koronavírus vagy egyéb szezonális betegségek jellemzőit, akit érdekel találhat róluk komoly vagy vicces anyagokat bőven (nekem egyértelmű kedvencem a Zállatorvos). Én csak annyit hangsúlyoznék, hogy ha te vagy a partnered már beteg, kutya kötelességetek vigyázni egymásra, és ha lehetséges, kerüljétek egymás megfertőzését. Persze ez nem olyan egyszerű együtt élő partnereknél, főleg ha a másik nem kerül karanténba, szinte biztosan megkapjuk egymástól a betegséget. De bizonyára megfigyeltétek már, hogy a családtagok nem biztos, hogy elkapják egymástól a vírusos betegségeket, mert van, akinek jobban működik az immunrendszere. Számos módszer van az immunrendszer erősítésére, én most csak egyet emelnék ki (nem fogjátok elhinni), a SZEXET!

A szex mint immunerősítő

Számtalan kutatás igazolta a szex immunrendszert stimuláló hatását, elsősorban a termelődő hormonok jótékony hatása révén. A szexuális aktivitás közben termelődő dopamin és oxitocin csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét a szervezetben. A kortizol magas szintje egyértelmű összefüggést mutat az immunvédekezésért felelős fehérvérsejtek számának csökkenésével, ezáltal a stressz rontja a betegségekkel szembeni védekezésünket. Azok azonban, akik rendszeresen élnek szexuális életet, a felszabaduló hormonok segítségével (is) kordában tarthatják kortizol szintjüket és így csökkenthetik a megbetegedés esélyét.

Az oxitocin, mint a szeretet hormonja, a keletkező kötődésérzésen keresztül is növeli a jóllét érzését, amely szintén kompenzálja a stressz betegítő hatását. Szeretve lenni és szeretni jó érzés, és a jó  érzések védenek a betegségek ellen, vagy segítenek abból meggyógyulni, felépülni.

Emellett a szexuális izgalom és orgazmus hatására termelődő hormonok segítik az ellazulást és a jó alvást is kiegyensúlyozva a REM és nem REM fázisokat. A kiegyensúlyozott alvás ugyanakkor szintén egyértelműen immunstimuláló hatású, mivel az ennek folyamán termelődő védekezősejtek segítenek a gyulladások és fertőzések leküzdésében.

Egyedül is lehet immunerősítő gyakorlatokat végezni!

Természetesen a szex jobb mással, mint egyedül, sőt egyes kutatások szerint a szex immunerősítő hatása a nőknél egyértelműen összefügg a bejutó ondó pozitív jellemzőivel is, de ha éppen partner nélkül vagy, a maszturbáció is lehet immunstimuláló hatású. A felszabaduló hormonok nagyjából ugyanolyanok és a kutatások egyértelműen kimutatták az önkielégítés utáni órákban a vérben megnövekedett védekező sejt mennyiséget. Férfiaknál a rendszeres ejakuláció egyértelműen csökkenti a prosztatarák kockázatát!

Kockázatok és mellékhatások azonban a maszturbációval is járhatnak. Akinek gondjai vannak a maszturbáció mennyiségével, vagyis egyértelműen túl sokat maszturbál, enélkül nem tudja levezetni a stresszt, esetleg pornófüggő és kényszeres maszturbáló, azoknak semmiképp nem javaslom immunerősítésre az önkielégítés gyakoriságának növelését. Ők kénytelenek más testmozgást gyakorolni, magányos szex helyett is D-vitamint szedni és ha nincs partner, akkor a barátaik és rokonaik szeretetét és gondoskodását használni az immunrendszer támogatására. 

De a többiek hajrá, tessék fokozni az örömöket, koronázzuk meg napjainkat vírus helyett szexszel!

Olvasni valók:

Brody, S. (2010). The relative health benefits of different sexual activities. The journal of sexual medicine7(4), 1336-1361.

Brody, S., & Costa, R. M. (2012). Sexual satisfaction and health are positively associated with penile-vaginal intercourse but not other sexual activities. American journal of public health102(1), 6.

Haake, P., Krueger, T. H., Goebel, M. U., Heberling, K. M., Hartmann, U., & Schedlowski, M. (2004). Effects of sexual arousal on lymphocyte subset circulation and cytokine production in man. Neuroimmunomodulation11(5), 293-298.

Levin, R. J. (2007). Sexual activity, health and well-being–the beneficial roles of coitus and masturbation. Sexual and relationship therapy22(1), 135-148.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slowmotion.blog.hu/api/trackback/id/tr9815507894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása